Τώρα τι έπιασε τον κ. Τσίπρα και μέσα στο κατακαλόκαιρο, λίγο πριν αρχίσει να πληρώνει ο κόσμος την λυπητερή της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ , και αποφάσισε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερο;

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση και θα μπορούσε να την οδηγήσει – ακουσίως ή εκουσίως – στις κάλπες.

Οπότε ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος ,που θα έδινε μάλιστα την δυνατότητα και στο κόμμα που έβγαινε δεύτερο στις εκλογές να αναδειχθεί κυβέρνηση εάν εξασφάλιζε μαζί με τους συμμάχους του άνω του 40 % – άρα και μπόνους 30 εδρών σύμφωνα με την πρόταση ΣΤΡΙΖΑ – θα είναι χρήσιμος και βολικός.

Διότι, είναι σαφές, ότι και να λέει ο κ.Φίλης περί δημοκρατίας και κουλτούρας προγραμματικών συμφωνιών, πως εαν η κυβέρνηση Τσίπρα πίστευε πραγματικά στην απλή αναλογική ( ή εν πάση περιπτώσει στην υιοθέτηση ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου) θα μπορούσε κάλλιστα τους πρώτους επτά μήνες που ήταν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να επιδιώξει την κατάργηση του bonus των 50 εδρών . Χρειαζόταν 200 ψήφους στη Βουλή του Ιανουαρίου 2015 για να την περάσει και είχε – μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ – 207 !

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούσε και η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο που είχε καταθέσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ (πρωτοβουλία Βενιζέλου ) τον Ιούνιο του 2015 ,την οποία ,όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ , απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση !

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προτίμησε να ξεχάσει – τότε – τις παρακαταθήκες της Αριστεράς και ,για ευνόητους λόγους ,να διατηρήσει την ενισχυμένη αναλογική με το εξωφρενικό bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα -κάτι που τον ευνόησε εκλογικά στις κάλπες του Σεπτεμβρίου.

Όπως είναι φανερό – σήμερα – ότι ο κ. Τσίπρας προτίμησε να ξεχάσει τις αρχές του κόμματος του να ψηφίσει όλα τα μέτρα που του ζήτησε η τρόικα για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία .

Το ζήτημα, όμως, είναι ποια από τα μικρά πολιτικά κόμματα είναι διατεθειμένα να δεχθούν ακόμη και την – συνταγή της ακυβερνησίας – υπερψηφίζοντας την απλή αναλογική μπας και εξασφαλίσουν μερίδιο εξουσίας στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξέρουμε.