Ολα είναι έτοιμα για τα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής με τίτλο «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», που πραγματοποιούνται την Πέμπτη το μεσημέρι (13.30) στο Περιστύλιο της Βουλής. Οι προθήκες, οι οποίες βάφτηκαν στην απόχρωση που είναι οι κολόνες του χώρου (περίπου σομόν), είναι γεμάτες από εκθέματα που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού και πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Παρότι οι προθήκες ήταν σκεπασμένες με χαρτί, το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ Κ. Σκανδαλίδης (φωτογραφία) δεν παρέλειψε να επιθεωρήσει το εκθεσιακό υλικό, ενώ το τελευταίο «τσεκάρισμα» έγινε από τον Ηλ. Νικολακόπουλο. Παρών φυσικά και ο σκηνογράφος Ι. Μετζικώφ ο οποίος επιμελήθηκε εξ αρχής το «στήσιμο» της έκθεσης.
nnn
Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ο οποίος, άλλωστε, δηλώνει… θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου και πολύ θα ήθελε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δυναμική πορεία εξέλιξης που είχε το ΠαΣοΚ διαδραματίζοντας κεντρικό πολιτικό ρόλο και μονοπωλώντας τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς επί πολλά χρόνια. Εξ ου και η πρεμούρα των κυβερνητικών να προλάβουν τους πάντες εν όψει της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠαΣοΚ διοργανώνοντας την έκθεση αυτή.
nnn
Ενδιαφέρον θα έχουν και άλλες παρουσίες καθώς μεταξύ των άλλων έχουν κληθεί οι πρώην πρωθυπουργοί, ως μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος της Βουλής, όπως και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, μεταξύ των οποίων και η Ζωή Κωνσταντοπούλου –αν και ο αείμνηστος Ανδρέας είχε διαγράψει το 1975 τον πατέρα της Νίκο Κωνσταντόπουλο που μαζί με άλλα μέλη της Δημοκρατικής Αμυνας, με την οποία είχαν προσχωρήσει στο νεοσυσταθέν ΠαΣοΚ, επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την ηγετική φυσιογνωμία του ιδρυτή του. Το πρόβλημα βεβαίως δεν θα είναι τόσο αυτό –η Ζωή άλλωστε τότε ήταν ενός έτους! –αλλά η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο καταγγέλλει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί η τέως ΠτΒ ότι πρόδωσε τα ιδανικά και τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


Ροζ αποχρώσεις και χρέος

Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει μια προτίμηση στις αποχρώσεις του ροζ. Τα ρούχα της, η τσάντα της, τα παπούτσια της, το μακιγιάζ της περιέχουν πάντοτε το ροζ χρώμα. Ωστόσο αυτό το «αθώο» κοριτσίστικο χρώμα δεν την εμποδίζει να δείχνει τα δόντια της όταν ομιλεί για το ελληνικό χρέος. Ετσι με το που (ξανά)πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα άναψε και πάλι φωτιές. Από το Λαγονήσι και από το βήμα του «Economist» η αμερικανο-ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά (ακόμη και εάν εφαρμοστούν πλήρως) και ότι «οι Ελληνες δεν έμαθαν από τα παθήματά τους και μια νέα κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε το 2015». Τι είχε όμως προηγηθεί και η Ντέλια πήρε και πάλι το όπλο της; Εως εκείνη την ώρα όλα στο συνέδριο εξελίσσονταν ομαλά σε μια καλοκαιρινή ραστώνη έως ότου έκανε την εμφάνισή του ο Ευ. Τσακαλώτος. Ζήτησε από τους τροϊκανούς να πραγματοποιήσουν μια παρά θίν’ αλός σύσκεψη για τα επόμενα βήματα μετά την αξιολόγηση. Και τους πήρε στην αίθουσα «Αρης», στην αίθουσα δηλαδή του θεού του Πολέμου, κατά τη μυθολογία, για να συζητήσουν. Χαλαρά; Αλλά πώς; Σε μια αίθουσα που έφερε αυτή την ονομασία;


Πρωθυπουργός εκθειάζει υπουργό του

Στη συνάντηση που είχαν για τον εκλογικό νόμο οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος μάλλον δεν έγινε καμία συζήτηση περί Μουζάλα. Ο Π. Καμμένος σίγουρα θα ξέχασε το αίτημά του (το οποίο προέβαλλε πιεστικώς) για παραίτηση του κ. Μουζάλα, επειδή του ξέφυγε η λέξη «Μακεδονία». Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή την επομένη από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Τσίπρας εκθείασε τον κ. Μουζάλα. Και τι δεν είπε για αυτόν. Οτι δεν είναι πολιτικός με την ευρεία έννοια της λέξεως, αλλά ένας ανθρωπιστής, ότι έχει πολύτιμη πείρα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ότι παρουσίασε σημαντικό έργο και πολλά άλλα. Είχε προηγηθεί μια άλλη αποθέωση του κ. Μουζάλα, όταν ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε εθιμοτυπικώς με τους έλληνες βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ητοι με τους Ευ. Βενιζέλο, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευ. Μεϊμαράκη, Κ. Τζαβάρα, όπου εξήρε την προσφορά του υπουργού του.


Brexit ή Bremain

Αλλά εκείνο που απασχόλησε περισσότερο τον Πρωθυπουργό και τους έλληνες βουλευτές ήταν το δημοψήφισμα της Πέμπτης στη Βρετανία. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε, όπως έμαθα, την ανησυχία του και βάλθηκαν όλοι μαζί να αναλύσουν τις επιπτώσεις από το δημοψήφισμα. Ειπώθηκε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η ζημιά θα έχει γίνει. Εάν βγει το Brexit τότε μπορεί να ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. Εάν βγει το Bremain τότε η Βρετανία θα εισέλθει σε ένα ειδικό καθεστώς, θα εμποδίσει την εξέλιξη της Ευρώπης και ίσως γίνει απαρχή για εκπτώσεις από τα ιδανικά της ενωμένης Ευρώπης.

Υπουργοί σε αεροπλανοφόρο

Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας αφίχθησαν το απόγευμα της Τετάρτης δύο υπουργοί και οι μηχανές του μεταφορικού αεροσκάφους C-27j της Πολεμικής Αεροπορίας άναψαν. Ηταν οι υπουργοί Π. Κουρουμπλής και Π. Καμμένος που επρόκειτο να πάνε αεροπορικώς στη βάση της Σούδας για να επισκεφθούν το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Uss Harry S. Truman (CVN-75), το οποίο έχει αγκυροβολήσει στην προβλήτα Κ14. Το πλήρωμά του αποτελείται από 4.500 αξιωματικούς και ναύτες και μεταφέρει 90 μαχητικά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ενώ διαθέτει μία τρομακτική δύναμη πυρός. Αυτή την περίοδο στη χώρα μας βρίσκονται αρκετά αμερικανικά πολεμικά πλοία: το αντιτορπιλικό USS Bulkeley (DDG 84) στη Σαντορίνη, ενώ στη Ρόδο βρίσκεται ήδη το καταδρομικό USS Anzio (CG 68). Τα πλοία ενώνονται με το αντιτορπιλικό USS Gonzalez (DDG 66), που βρίσκεται αγκυροβολημένο στον κόλπο της Σούδας. Όπως είπε ο υποναύαρχος Bret Batchelder, διοικητής της Carrier Strike Ομάδας 8: «Οι επισκέψεις στα λιμάνια επιτρέπουν μια αμοιβαία, αυξημένη κατανόηση του πολιτισμού και τη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε σειρά από περιβάλλοντα». Εγιναν μάλιστα και οικονομικές εκτιμήσεις από την παρουσία του αεροπλανοφόρου στην Κρήτη. Ο,τι από την κατανάλωση που θα έχουν σε φαγητά, ποτά και τις αγορές σουβενίρ κτλ τα 4.500 μέλη του πληρώματός του θα ωφεληθεί η τοπική οικονομία άνω των 60.000 ευρώ. Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι αληθεύει αυτό το ποσό, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι έως τώρα μόνον ζημιά προκλήθηκε, όταν ένας μεθυσμένος αμερικανός ναύτης άρπαξε ένα ταξί από την πιάτσα, τραυμάτισε ελαφρά τον ιδιοκτήτη του και το έριξε σ΄ένα χαντάκι.

HeliosPlus