Ως κίνηση για να εκθέσει τους πολιτικούς της αντιπάλους μάλλον πρέπει να εκληφθεί η σπουδή με την οποία κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να κυκλοφορούν μια λίστα με την αστυνομική φρουρά που διαθέτουν οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι δικαστικοί και οι δημοσιογράφοι. Και τούτο επειδή η συγκεκριμένη λίστα δείχνει ότι στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα έχουν διατεθεί μόνο επτά φρουροί. Οι πάντες όμως γνωρίζουν ότι έχει πολύ περισσότερους. Μια βόλτα άλλωστε από την οδό Ηρώδου Αττικού, με τις κλούβες των ΜΑΤ παρατεταγμένες και τους δεκάδες αστυνομικούς διασκορπισμένους ακόμη και στον Εθνικό Κήπο, θα σας πείσει. Αντιθέτως, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη έχουν «χρεώσει», σύμφωνα με τη λίστα αυτή, 46 αστυνομικούς, συν επτά αυτοκίνητα, συν έξι μηχανές και 42 αστυνομικούς στην οικία του.
nnn
Σας πληροφορώ ότι οι πληροφορίες αυτές ετέθησαν υπ’ όψιν του (καθ’ ύλην αρμόδιου) υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ο οποίος είπε πως «τον πραγματικό κατάλογο της φρουράς των πολιτικών κ.τ.λ. τον έχω φυλαγμένο στο συρτάρι μου και σε αυτόν γίνονται τροποποιήσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι «κόβει» φρουρά από πολιτικούς, δικαστικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους για να ενισχύσει αστυνομικά τμήματα ή περιπολίες στους δρόμους. Αλλά αυτοί που κυκλοφορούν τη λίστα επιμένουν ότι αυτή είναι και δίνουν ένα πρόσθετο στοιχείο. Η ΝΔ έχει συνολικά 73 βουλευτές τους οποίους φρουρούν 317 αστυνομικοί, ενώ 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τούς φρουρούν μόλις 102 αστυνομικοί, σημειώνοντας ότι ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν τη φρουρά. Βεβαίως δεν περιλαμβάνει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους υπουργούς.
nnn
Για παράδειγμα το Νο 2 του Μαξίμου, τον Νίκο Παππά, τον φρουρούν εννέα αστυνομικοί, ενώ του έχουν διαθέσει και ένα αστυνομικό αυτοκίνητο. Δηλαδή εμφανίζουν τον κ. Παππά να έχει κατά δύο αστυνομικούς μεγαλύτερη φρουρά απ’ ό,τι έχει επισήμως ο Πρωθυπουργός. Για τον Πάνο Σκουρλέτη διατίθεται φρουρά έξι αστυνομικών, για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο φρουρά οκτώ αστυνομικών συν ένα αυτοκίνητο, το ίδιο και για τον Γιώργο Σταθάκη. Για τον Αλέκο Φλαμπουράρη επισήμως στη φρουρά του είναι καταγεγραμμένοι 13 αστυνομικοί (ενώ επειδή υπήρξε τρεις φορές στόχος επιθέσεων του διατίθενται πολύ περισσότεροι αστυνομικοί, περίπου 80). Ο Νίκος Φίλης έχει φρουρά εννέα αστυνομικών, στον Παύλο Πολάκη έχουν διαθέσει επτά αστυνομικούς συν μία μηχανή. Η κυρία Φωτίoυ έξι αστυνομικούς και η Σία Αναγνωστοπούλου επτά.
nnn
Τώρα θα πείτε γιατί κυκλοφορούν τέτοιου είδους στοιχεία, τα οποία εν μέρει μπορεί να χαρακτηριστούν και απόρρητα; Φαίνεται πως το απόρρητο ή έστω το εμπιστευτικό δεν τους πολυενδιαφέρει. Θέλουν να δείξουν με αυτόν τον τρόπο πόσο λαοπρόβλητοι είναι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους «γαλάζιους» ή «πράσινους» πολιτικούς που διαθέτουν απείρως μεγαλύτερη φρουρά. Δείτε ορισμένα παραδείγματα άψογης διαρροής: Στον Ευ. Μεϊμαράκη έχουν διαθέσει 13 αστυνομικούς συν δύο αυτοκίνητα, συν τρεις μηχανές, συν εννέα αστυνομικούς και δύο αυτοκίνητα στο σπίτι. Στον πρώην υπουργό Χαρ. Αθανασίου διαθέτουν έξι αστυνομικούς συν ένα αυτοκίνητο συν πέντε αστυνομικούς στην οικία του. Και ο κατάλογος συνεχίζεται με τη σημείωση ότι τη μεγαλύτερη φρουρά διαθέτει ο Ευ. Βενιζέλος. Για τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη έχουν διατεθεί 17 αστυνομικοί συν κάποιες μηχανές και άλλοι 20 στην οικία του. Χωρίς να εξηγούν ότι είναι υπ’ αριθμόν 1 στόχος. Δεν αφήνουν έξω από τη λίστα τους αρχηγούς των κομμάτων. Εμφανίζουν τη Φώφη Γεννηματά να διαθέτει φρουρά 20 ατόμων, τον Δ. Κουτσούμπα 15, τον Β. Λεβέντη 10 και πάει λέγοντας.
Στο «μάτι» του Καμμένου


Σκηνές που θυμίζουν «παρακράτος» εξελίχθησαν στο ΕΒΕΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, όπως με ενημερώνει το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Πάτροκλος Κουδούνης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Ολα ξεκίνησαν όταν ο τελευταίος αντέδρασε με επιστολές του προς τη διοίκηση του ΕΒΕΑ για αυτήν την πρόσκληση. «Ο Καμμένος έκτοτε με έβαλε στο μάτι. Αμέσως μετά την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης με πλησίασε» λέει ο Κουδούνης. Και ακολουθεί ο εξής διάλογος:

Καμμένος
: «Σε άκουσα το πρωί στην τηλεόραση και διάβασα τις επιστολές σου».

Κουδούνης
: «Γνωριζόμαστε;».

Καμμένος
: «Γνωριζόμαστε από τότε που υπέγραφες συμβάσεις στο αεροδρόμιο μαζί με τον φίλο σου τον Παπασταύρου. Εδώ έχω έναν φάκελο για σένα! Αν θέλεις, μίλα».
nnn
Μετά τη μικρή αυτή περίεργη συνομιλία ο υπουργός Αμυνας κάθεται στο πάνελ και κάνει νόημα σε κάποιους, δείχνοντας τον «εξεγερθέντα». Τότε, καταγγέλλει ο κ. Κουδούνης, δύο σωματοφύλακές του, καθώς και ο βουλευτής – γιατρός Παπαχριστόπουλος, «ήρθαν και στάθηκαν όρθιοι από πάνω μου». Μετά το τέλος της ομιλίας του υπουργού «αποκαλύπτω από μικροφώνου ότι ο Καμμένος με απείλησε και του ζητώ να ανοίξει τον «φάκελό» μου» αναφέρει ο κ. Κουδούνης. Τότε ο υπουργός ανοίγει το κινητό του και αρχίζει να διαβάζει το περιεχόμενο του φακέλου, που δεν ήταν άλλο από το βιογραφικό του κ. Κουδούνη, το οποίο είχε κατεβάσει από το Internet. Και η ιστορία συνεχίζεται.
nnn
Αφού ανέφερε τις θέσεις που κατείχε ο κ. Κουδούνης στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός ολοκληρώνει ως εξής: «Αυτό που δεν μας λέτε όμως είναι ότι είστε πρόεδρος του Ελληνο-ιρανικού Επιμελητηρίου και όλα αυτά τα κάνετε γιατί σας ενοχλεί η προσέγγιση που κάνω στο Ισραήλ!». Το… έργο, σύμφωνα με τον κ. Κουδούνη, έχει και συνέχεια, καθώς, όπως λέει, ο υπουργός έχει αρχίσει να αφήνει να διαρρεύσουν ψευδείς πληροφορίες για τη σχολική του σταδιοδρομία στο Κολλέγιο Αθηνών.
Ο Φίλης στο Κολλέγιο


Και μια και έγινε λόγος για το Κολλέγιο Αθηνών, σας πληροφορώ ότι ο αριστερός κ. Νίκος Φίλης πήρε μαζί του το ταξικό του πρόσημο και προσήλθε νύκτωρ στο Κολλέγιο Αθηνών, χωρίς βεβαίως να το ανακοινώσει πουθενά. Ηταν προσκεκλημένος για δείπνο από τον πρόεδρο του Κολλεγίου Σπ. Πολλάλη. Στο δείπνο, το οποίο όπως μαθαίνω ήταν «λουκούλλειο» (πάνε η δίαιτα και η διατροφή), παρευρέθησαν και άλλοι, όπως μέλη του ΔΣ του Κολλεγίου, μεγάλη παρέα σας λέω, και πέρασαν όλοι χαρούμενα συζητώντας για μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, αλλά και για τους «Παραιτηθείτε». Η είδηση όμως είναι αλλού. Ποιος νομίζετε ότι έκανε το «προξενιό» ώστε ο θεωρητικός της Αριστεράς, όπως αρέσκεται να αποκαλείται ο υπουργός Παιδείας, να βρεθεί στο Κολλέγιο Αθηνών; Μαθαίνω λοιπόν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε ένας… βιομήχανος που ασχολείται με φάρμακα και καλλυντικά! Να τα λέμε κι αυτά, κύριε Φίλη, έτσι;
nnn
Ενα πουλάκι που τελευταίως πηγαινοέρχεται στη Γενεύη μού είπε ότι η UEFA θέλει επειγόντως να «καθαρίσει» την ΕΠΟ. Θα αλλάξει πρόσωπα και πράγματα. Θα μπουν στο ΔΣ εκπρόσωποι από τις μεγάλες ομάδες, αλλά (πάντοτε υπάρχει και ένα αλλά) όλοι τους στην ΕΠΟ θα βρίσκονται υπό την έγκριση και την εποπτεία για τουλάχιστον δύο χρόνια της UEFA.

Ελέφαντες και βατράχια

«Βγήκαν τα μαχαίρια» μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, με το Ταμείο να σκληραίνει δημόσια τη στάση του με την απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ «για ποια συμφωνία χρέους μιλάτε;» όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη συμφωνία του Μαΐου.
nnn
Οπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, στην Ουάσιγκτον είναι φανερά ενοχλημένοι από τον τρόπο που παρουσίασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το αποτέλεσμα του Eurogroup της 23ης Μαΐου, καθώς εμφάνιζε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως νικητή που επέβαλε τους όρους του στο Ταμείο.
nnn
Μάλιστα διαρροές προς τον Τύπο ήθελαν τον Πόουλ Τόμσεν να προσπαθεί να τορπιλίσει τη συμφωνία. Και τότε στη συνέντευξη Τύπου ο Δανός είχε κρατήσει αποστάσεις. Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όσα έχουμε δει είναι η αρχή και εκτιμούν πως τον Σεπτέμβριο θα κορυφωθεί η μάχη. Μόνο που όταν τσακώνονται οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια.

Ασκήσεις επί χάρτου
Ολα όσα ακούστηκαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη περί δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, για αυξημένες αρμοδιότητες του Προέδρου, μάλλον είναι ασκήσεις επί χάρτου.

***

Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των συνταγματολόγων, αλλά και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε να… σοβαρευτεί και να ανακρούσει πρύμναν γιατί – πώς να το κάνουμε; – με το Σύνταγμα δεν παίζουμε, ούτε χωρούν σε αυτό οι ιδεοληψίες.

***

Ετσι άλλαξαν τα πράγματα, όπως λέει και ο Π. Κουρουμπλής. Το νέο συνταγματικό πλαίσιο θα σχεδιαστεί επί τη βάσει αρχών, ήτοι η καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς, η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, της ιδιαιτερότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ακόμη η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και η εν γένει εμπέδωση και εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών. Γενικόλογα δηλαδή θέματα, για να καθυστερούν, ευελπιστώντας σε πολιτική συναίνεση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ