Καθόλου δεν επρόκειτο να ασχοληθώ με τον γάμο του Γιώργου Σαββίδη, γιου του μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, εάν σε αυτόν δεν παρευρίσκονταν ένας πρώην πρωθυπουργός, ένας υπουργός Αμυνας, δύο δήμαρχοι και πέντε-έξι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Ο Κ. Καραμανλής και ο Π. Καμμένος παρέστησαν σε έναν χολιγουντιανού τύπου γάμο, όπου έρρεαν εν αφθονία η σαμπάνια, το χαβιάρι μπελούγκα και η βότκα. Οπου επίσης παρέστησαν… μοντέλες από τη Ρωσία, ρωσίδες τραγουδίστριες, καθώς και ο Αντώνης Ρέμος και ο Λεύτερης Πανταζής: «Ενώ η χλιδή ήταν εμφανής, δεν έβλεπες τίποτα το κιτς» απεφάνθη εις εκ των προσκεκλημένων γαλάζιων βουλευτών, ο Σάββας Αναστασιάδης (ακραιφνής «καραμανλικός»), ο οποίος έμεινε κατενθουσιασμένος με την όλη τελετή, στην οποία είχαν προσκληθεί περί τα 600 άτομα. Ο κ. Καμμένος φαινόταν ιδιαιτέρως εύχαρις (αφού, όπως έλεγε, πήραμε τη δόση), ντυμένος με επίσημη ενδυμασία black tie (το παπιγιόν αργότερα το έβγαλε για να φωτογραφηθεί με… συριζαϊκή διάθεση) και κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Καραμανλή. Επιασαν, όπως έμαθα, ψιλή κουβέντα, όχι όμως πολιτική, αφού ο πρώην πρωθυπουργός όταν έχει συνομιλητή τον κ. Καμμένο είναι πάντοτε προσεκτικός. Κάποτε σε ένα πηγαδάκι βουλευτών της ΝΔ ακούστηκε, μαθαίνω, να λέει ο κ. Καραμανλής για τον κ. Καμμένο το εξής χαρακτηριστικό: «Πολύ θα ήθελα να ήμουν σε κάποια αίθουσα χωρίς να με αντιληφθούν για να ακούσω τι είδους συνομιλία κάνει ο Πάνος με τους στρατηγούς».

Τι ζήτησε ο Ιβάν από τον Καραμανλή
Ο κ. Καραμανλής έμεινε για αρκετή ώρα απολαμβάνοντας τους ποντιακούς χορευτές, αλλά και τον Αντώνη Ρέμο και αστειευόμενος με διαφόρους που τον πλησίαζαν. Ηταν ίσως από τους λίγους που δεν φόρεσαν παπιγιόν, αλλά μόνον γραβάτα. Ο μοναδικός που προσήλθε χωρίς γραβάτα ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος όμως ξαφνικά εμφανίστηκε με μαύρη γραβάτα. Οτι τη δανείστηκε, όπως ειπώθηκε, από κάποιον σερβιτόρο, μάλλον το θεωρώ υπερβολικό. Αλλά μη νομίζετε ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν ζήτησε το κατιτίς του από τον κ. Καραμανλή. Του ζήτησε να τον… αφήσει να κάνει έναν από τα παιδιά του ΠΑΟΚτζή. Και ξέρετε ποια ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού; «Σας έδωσα τη γυναίκα μου, φτάνει, όχι άλλον ΠΑΟΚτζή στην οικογένεια».

Η ανάπτυξη μπαίνει στο μουσείο
Και πού νομίζετε ότι επέλεξε ο Αλ. Τσίπρας και οι υπουργοί του να παρουσιάσουν το νέο σχέδιο για τη «Δίκαιη Ανάπτυξη»; Φυσικά, στο μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα στηθεί την Πέμπτη ένα μικρό πανηγυράκι για το πώς σκέφτονται ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να σχεδιάσουν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα. Μην περιμένετε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για ελάφρυνση από τους φόρους, ούτε βεβαίως για το χρέος. Απλώς στην εκδήλωση αυτή ο κ. Τσίπρας, όπως μαθαίνω, θα κάνει λόγο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήτοι το πακέτο Γιούνκερ, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η αναπτυξιακή τράπεζα (για την οποία εργάζεται ο Ι. Δραγασάκης) κ.τ.λ. Στόχος τους, όπως λένε, με περισσή υπερηφάνεια (ή αμετροέπεια και άγνοια κινδύνου), να αυξήσουν το ΑΕΠ μέσα σε ένα εξάμηνο κατά μία ή δύο μονάδες. Αλλωστε η κυβέρνηση βασίζεται πλέον για ανάπτυξη στον κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα είναι εδώ στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου και θα έχει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

«Ξεσκίστηκες να γίνεις αρχηγός…»
Ο Νικήτας Κακλαμάνης συνήθως δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ούτε βεβαίως στον πρόεδρο του κόμματός του Κυρ. Μητσοτάκη (τον οποίο, όπως ο ίδιος δηλώνει δημοσίως, δεν στήριξε για την προεδρία του κόμματός του). Ετσι, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις που μένουν στάσιμες, γύρισε σε κάποια στιγμή προς τον Κυριάκο και του είπε: «Εσύ, Κυριάκο, ξεσκίστηκες να γίνεις αρχηγός και τα κατάφερες. Τώρα που έγινες αρχηγός, να ξεχάσεις το καλοκαιράκι». Ο κ. Μητσοτάκης τον κοίταξε έκπληκτος (όχι τόσο για τη φράση «ξεσκίστηκες») αλλά επειδή του είπε να ξεχάσει το «καλοκαιράκι» και τον ρώτησε γιατί. Ο Νικήτας πήρε τότε φόρα και του υπέδειξε ότι το καλοκαίρι θα πρέπει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γυρίσει όλη την Ελλάδα, να καταγράψει τα προβλήματα των κατοίκων και αφού τα καταγράψει, να δώσει και λύση. Οι προτροπές (έστω και με αυτόν τον άτσαλο τρόπο) του Νικήτα έπιασαν τόπο. Ηδη ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποίησε περιοδεία στο Περιστέρι. Οχι, η μετάβασή του στην Τήνο (όπου διατηρεί η σύζυγός του εξοχική κατοικία) και το προσκύνημά του στη θαυματουργή Παναγία της Τήνου (μαζί με τη Μαρέβα) δεν έχουν σχέση ούτε με τις περιοδείες ούτε με την πολιτική.

Κλωτσιές στον Πολάκη
Αυτή τη φορά οι κάτοικοι της Ιεράπετρας έκαναν κάτι παραπάνω, θέλοντας να εκφράσουν την αγανάκτησή τους προς τα όσα υποφέρουν με το σύστημα Υγείας. Δεν περιορίστηκαν σε φραστικές επιθέσεις εναντίον του Παύλου Πολάκη (που επισκέφθηκε την πόλη του), αλλά τον… κλώτσησαν μάλιστα. Ναι, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αυτός που θέλει τους αντιπάλους του τρία μέτρα κάτω από τη γη, εισέπραξε μερικές κλωτσιές από εξαγριωμένους πολίτες.

Η μαστίχα που ενώνει
Ηταν η μαστίχα και το Μουσείο της Μαστίχας στη Χίο που έφερε τόσους πολιτικούς στο νησί. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, τον πρώην Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, βουλευτές, πρώην βουλευτές και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πώς μαζεύεται η μαστίχα και τι διαδικασία ακολουθείται έως την τελική της μορφή. Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου, ενώ ο υπουργός κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι μουσεία όπως της Χίου αποτελούν κιβωτούς διάσωσης κυρίως άυλων αξιών. Πλήθος δημοσιογράφων και πολιτικών ήταν εκεί: Οπως για παράδειγμα (εκτός των προαναφερόμενων) από τους πολιτικούς οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Νότης Μηταράκης, Νίκος Δένδιας, Γ. Κουμουτσάκος, Μαρία Σπυράκη, Θ. Ρουσόπουλος και Π. Μολυβιάτης. Το φαγητό που προσφέρθηκε μαγειρευμένο με μαστίχα, όπως χερίσια μακαρόνια (χειροποίητα), σαλάτες, σκορπίνα, φρούτα και βεβαίως γλυκό. Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επιστρέψουν μαζί στην Αθήνα με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

***


Το έδρανο της Ντόρας

Ισως να μην το έχετε προσέξει αλλά στη ΝΔ υπάρχει ένας εσωκομματικός καβγάς. Και ο καβγάς αυτός είναι για τις… καρέκλες. Και για να ακριβολογώ, για τα έδρανα. Ποιος θα καθίσει μπροστά στα έδρανα της Βουλής, ώστε να εμφανίζεται στις κάμερες ότι ανήκει στο περιβάλλον του αρχηγού Κυρ. Μητσοτάκη. Κάθε ένας αρχηγός είχε στις μπροστινές θέσεις τους δικούς του ανθρώπους, αλλά αυτή τη φορά το «κακό» παράγινε. Η Ντόρα Μπακογιάννη φέρ΄ειπείν τόσα χρόνια βουλευτής καθόταν πάντοτε στο έδρανο που καθόταν ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης. Ξαφνικά το εγκατέλειψε και κάθισε στα πρώτα έδρανα, δίπλα στον αρχηγό, αδελφό της. Τι είχε συμβεί; Μου είπε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε το έδρανο του Παύλου Μπακογιάννη στους βουλευτές του Β. Λεβέντη. Συγκεκριμένα το πήρε ο Μάριος Λεβέντης ,γιος της συζύγου του Προέδρου της Ενωσης Κεντρώων. Και καλά θα πείτε, έτσι εύκολα η Ντόρα εγκατέλειψε ένα τόσο ιστορικό έδρανο; Τη διαβεβαίωσε ο Μάριος Λεβέντης ότι θα το τιμήσει. Πείστηκε και τον άφησε να κάθεται εκεί.

***


Τα αγόρια και τα κορίτσια του Ποταμιού…

Η είδηση δεν είναι ότι η ποδοσφαιρική ομάδα του Ποταμιού έπαιξε μπάλα με την Εθνική Αστέγων (και έφυγαν από το γήπεδο με μια .. εφτάρα), αλλά ότι το Ποτάμι έχει και νεολαία και μάλιστα ποδοσφαιρική. Στην ομάδα αυτή συμεμτέχουν αγόρια και κορίτσια (αλλά ούτε αυτό έχει και τόση σημασία). Σημασία έχει ότι ενισχύουν τους νεολαίους του κόμματος και ο Στ. Θεοδωράκης (δεν μπορεί να βγάλει τα 90 λεπτά και ενισχύει την ομάδα κατά στιγμές- όπως το κόμμα του υπερηφανεύεται) καθώς και ο βουλευτής Γ. Μαυρωτάς (και αυτός δεν μπορεί να βγάλει όλο το παιχνίδι), ο τομεάρχης Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής, ο (μακροβιότερος έως τώρα) εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Τσιόδρας και άλλοι. Η «τιμημένη φανέλα» της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ποταμιού μοιάζει μ΄αυτή της… Εθνικής Γερμανίας. Η μοναδική διαφορά: αντί να έχει σήμα τον αετό, έχει κάτι… ψαράκια

HeliosPlus