Ούτε καν ιδρώνει το αφτί του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη (φωτογραφία). Τον «άδειασαν», με σειρά εμφανίσεως, η Νέα Δημοκρατία, το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, ο Αδ. Γεωργιάδης, ακόμα και ο Γ. Κατρούγκαλος και όμως ο κ. Φίλης όχι μόνο δεν παραιτείται, αλλά ειρωνεύεται τους πάντες: «Θα ήμουν αλήθεια τρελός εάν παραιτηθώ για να κάνω τη χάρη στον Μητσοτάκη» έλεγε. Επλεε την Πέμπτη σε πελάγη ευτυχίας επειδή «παρέσυρε», όπως έλεγε, τη ΝΔ (έστω και ανεπισήμως) να «καπελώσει» τη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε». Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Φίλης είχε πει πως είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής το κίνημα «Παραιτηθείτε» που θα διαδηλώσει στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα. Οχι μόνο δεν παραιτείται από τη θέση του υπουργού Παιδείας, αλλά επιμένει στην άποψή του λέγοντας ότι θεωρεί (όπως διάβασε σε κάποια χρυσαυγίτικα sites) πως στη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου επρόκειτο να διεισδύσουν ακροδεξιά στοιχεία και με αυτόν τον τρόπο ήθελε να προφυλάξει τους δημοκρατικούς πολίτες που θα πήγαιναν. Συνεπώς δεν του καίγεται καρφί τι λένε οι άλλοι για αυτόν και αν τον αδειάζουν ο ένας μετά τον άλλον οι σύντροφοί του. Οταν ρωτήθηκε αν στον ανασχηματισμό βλέπει τον εαυτό του σε άλλο υπουργείο, απάντησε: «Εγώ δεν είμαι κυβερνητικός γυρολόγος, έχω έργο στο Παιδείας ακόμα να παρουσιάσω».


Πάρτι στο Διαδίκτυο με τον κυνισμό Τσίπρα

Κάθε φορά που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα υπό την πίεση των δανειστών, το Διαδίκτυο παίρνει φωτιά. Με τη συμφωνία του αεροδρομίου του Ελληνικού που έκλεισε, η πιο δημοφιλής φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο είναι αυτή του κ. Τσίπρα με τους δημάρχους της περιοχής πίσω από το πανό που έγραφε: «Δεν πωλείται». Ακολουθεί η προσωπική του διαβεβαίωση (το 2015) ότι αυτός «δεν πουλάει» και η παρότρυνσή του «ψηφίστε Σαμαρά» όσοι θέλετε να πουληθεί το Ελληνικό. Ακόμα, κυριαρχούν οι κεραυνοί που έριχνε κατά της πώλησης η (τότε) αντιπολιτευόμενη «Αυγή» και οι σημερινοί πανηγυρισμοί της για το πράσινο, σε γαλάζιο φόντο. Ετσι, όπως αναφέρει το protagon.gr, εκεί που απέτυχε ο ορθολογισμός (υποτίθεται) των κεντροδεξιών κυβερνήσεων, έρχεται να πετύχει ο ελέω δανειστών αριστεροδεξιός ορθολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα με πολύ κυνισμό. Θυμίζω ότι η πώληση του αεροδρομίου του Ελληνικού έκλεισε ουσιαστικά τον Μάρτιο του 2011. Ισως θα μπορούσε, από τότε, ο χώρος να είχε αξιοποιηθεί καλύτερα και ίσως να έπιανε και περισσότερα χρήματα.
Η πρωθυπουργική λιμουζίνα

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε προσφάτως στη Βουλή με μια απαστράπτουσα, θωρακισμένη Μερτσέντες για να μιλήσει για τις offshore εταιρείες, προκάλεσε τα εύλογα σχόλια πολλών πολιτικών. Είναι δυνατόν σε περιόδους κρίσεως ο Πρωθυπουργός, που ξεκίνησε με τα ταπεινά Σκόντα και συνέχισε με τα Audi, να χρησιμοποιεί τέτοια λιμουζίνα; Εψαξα, έμαθα και σας το μεταφέρω: Το αρμόδιο για τα κρατικά αυτοκίνητα υπουργείο Εσωτερικών βεβαιώνει ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν αγοράστηκε κανένα κρατικό αυτοκίνητο. Ορισμένα όμως… δωρήθηκαν. Στα «δώρα» περιλαμβάνεται και η θωρακισμένη Μερτσέντες; Απάντηση ήταν ένα εκκωφαντικό «όχι», αλλά αποκαλύφθηκε ότι γνωστός επιχειρηματίας δώρισε πέρυσι πέντε θηριώδους κυβισμού τζιπ σε υπουργείο. Πέντε είναι πολλά στο συγκεκριμένο υπουργείο. Συνεπώς τι απέγιναν; Ενα το κράτησε το γραφείο του υπουργού και τα υπόλοιπα δόθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες. Οσον αφορά το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο, εκείνο που εικάζει ο αρμόδιος υπάλληλος (μετακλητός) στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι το αυτοκίνητο αυτό μπορεί να αγοράστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν είχε χρησιμοποιηθεί παρά σε σπάνιες περιπτώσεις.


Η δεσποινίς του ΣΥΡΙΖΑ

Η μαιευτήρας-γυναικολόγος, «βουλεύτρια» Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, μητέρα δύο παιδιών, είχε «θερμό» επεισόδιο στη Βουλή με τη γαλάζια βουλευτή Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Αιτία το… «δεσποινίς μου». Ετσι την προσφώνησε η κυρία Ασημακοπούλου σε μια παρέμβασή της. Τι ήθελε να το πει; Η κυρία Σταμπουλή, η οποία υπογράφει ως «βουλεύτρια», εξεμάνη λέγοντάς της ότι το δεσποινίς έχει καταργηθεί από το 1920 και δεν της επιτρέπει να αποκαλεί έτσι τις γυναίκες. Η κυρία Ασημακοπούλου, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα είδος θηλυκού… Αδωνη Γεωργιάδη, την κοίταξε αυστηρά μέσα από τα πρεσβυωπικά γυαλιά της και της είπε: «Αυτό σας πείραξε; Το δεσποινίς; Για τη σεξουαλική παρενόχληση των Ελληνίδων από τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας δεν είπατε τίποτα, αφού νοιάζεστε για τα δικαιώματα των γυναικών». Η κυρία Σταμπουλή κατάλαβε ότι δεν είχε νόημα να συνεχίσει τον καβγά και σταμάτησε.


Εκλεψαν το… Δ. Αβραμόπουλος

Την ώρα που ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης έπαιρνε την απόφαση να αποσύρει 49 αγάλματα από την Αθήνα για να τα προστατεύσει από τους βανδαλισμούς, άγνωστοι έκλεψαν τη χάλκινη πλακέτα από την προτομή του Γιώργου Σεφέρη στην οδό Ζαλοκώστα, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών. Η πλακέτα έγραφε «Γ. Σεφέρης. Φιλοτεχνήθηκε επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου». Μάλλον (οι άγνωστοι) θα προσπάθησαν να αρπάξουν ολόκληρη την (χάλκινη) προτομή, αλλά είτε τους φάνηκε βαριά είτε φοβήθηκαν μήπως τους έπαιρναν χαμπάρι και προτίμησαν την πλακέτα. Ο κ. Καμίνης είπε ότι σε μια περίοδο έξι δεκαετιών, έχουν κλαπεί 11 αγάλματα (ορειχάλκινα).

Φίλια πυρά για το Ελληνικό

Αν νομίζετε ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης πέρασε θριαμβολογικά η συμφωνία για την πώληση του Ελληνικού, όπως πέρασε στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνετε λάθος. Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης είπε (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM) ότι «το τίμημα για το Ελληνικό έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο». Και τα χρήματα αυτά, όπως σημείωσε, έπρεπε να ήταν πολλαπλάσια για να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους: «Αυτά τα χρήματα δεν έρχονται στην χώρα, πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, έπρεπε ο σχεδιασμός να γίνει από το κράτος και όχι από τον επενδυτή», είπε συγκεκριμένα. Μένοντας πιστός στην στρατηγική του έναντι του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι «Ελληνικό θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί διαφορετικά και με άλλες διαδικασίες, όχι με αυτές που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ» (και το Μαξίμου, θα πρόσθετα αφού η συμφωνία έκλεισε παρουσία του στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη).

Πυρά και από την Αυγή

Επίσης η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» φιλοξενούσε την Πέμπτη στην τελευταία σελίδα της άρθρο του Νίκου Μπελαβίλα με τίτλο «Σχετικά με την υπόθεση του Ελληνικού με ειλικρίνεια». Αφού αναφέρει ότι «δεν υπάρχει άλλο τεχνικό έργο στην Ελλάδα για το οποίο έχει χυθεί τόσο πολύ μελάνι», ασκεί κριτική στη συμφωνία για το τι πέτυχε και δεν πέτυχε. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι στόχοι, κατά τον αρθρογράφο πέτυχαν (όπως για παράδειγμα η αλλαγή του σχήματος ώστε να μην είναι εσωτερική αυλή ή ότι διεκδικήθηκε η διάσωση του αιγιαλού) αφήνει αιχμές για ορισμένα καίρια ζητήματα που ναι μεν διεκδικήθηκαν, αλλά δεν έχουν επιτεύχθηκαν με τη συμφωνία ή ακόμα εκκρεμούν. Ποία εκκρεμούν; Πολλά. Για παράδειγμα, να μην γίνει καζίνο, το γενικό σχέδιο γενικής διάταξης, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η τελική σύμβαση, ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η έγκριση από τη Βουλή, η υπογραφή της κυβέρνησης και άλλα.

HeliosPlus