Από τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας έχασαν το παιχνίδι της οικονομίας και άρτον δεν μπορούν να διαθέσουν, το γύρισαν στα θεάματα. Στα θεάματα περιλαμβάνεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, το δημοψήφισμα που άφησε η Ολγα Γεροβασίλη να εννοηθεί ότι μπορεί να διεξαχθεί γι’ αυτό το θέμα και η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Επί έξι και πλέον μήνες θα βομβαρδίζουν επικοινωνιακά τον ελληνικό λαό με τέτοιου είδους θέματα μη μπορώντας τίποτε άλλο να του προσφέρουν. Στόχος τους, να κερδίσουν χρόνο και να απαλύνουν τις εντυπώσεις από τα φορομπηχτικά μέτρα που επέβαλαν.

nnn
Εχουν όντως όρεξη να προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα, κυρίως με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πέραν του γεγονότος ότι θα θέσουν το ζήτημα σε ανοιχτό διάλογο (στον οποίο καθένας θα μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του ή να υποβάλει τις προτάσεις του, ώστε να μην ξεχνιέται το ζήτημα), πληροφορούμαι εγκύρως ότι έχουν σκοπό να φέρουν τα πάνω κάτω ακόμη και στη μορφή του πολιτεύματος. Για παράδειγμα, στους κόλπους της κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί η πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα Π. Κουρουμπλής δεν το κρύβει λέγοντας ότι προτιμά να θεσπιστεί το γαλλικό μοντέλο, δηλαδή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αρμοδιότητες αυξημένες. Και δεν αποκλείει να επαναφέρουν και τις αρμοδιότητες που είχε ο Πρόεδρος με το Σύνταγμα του 1975. Εξετάζουν ακόμη και την περίπτωση να μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαλύει τη Βουλή «λόγω προφανούς δυσαρμονίας με το λαϊκό αίσθημα». Αυτό όπως μου εξήγησε ο κ. Κουρουμπλής θα μπει σε δημόσιο διάλογο.
nnn
Και τα θεάματα συνεχίζονται με προτάσεις του τύπου να είναι ασυμβίβαστη η βουλευτική ιδιότητα με αυτή του υπουργού. Να σκεφτείτε ότι υπάρχει σκέψη ακόμη και για διορισμό του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο μυαλό της η κυβέρνηση έχει το γαλλικό Σύνταγμα και βάσει αυτού θα κινηθεί για έξι ολόκληρους μήνες προσφέροντας ένα πλήρες θέαμα στον ταλαίπωρο ελληνικό λαό. Αφήστε που θα ασχολούνται και με τον εκλογικό νόμο. Με ποιον τρόπο θα τετραγωνίσουν τον κύκλο, να συνδυάσουν δηλαδή την απλή αναλογική και με τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

To spinning του Τσίπρα

Ηδη τα θεάματα άρχισαν. Δεν είναι μόνον που προσωπικά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασαν και τους εφοπλιστές, που τους είχαν ως τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό τους όταν βρίσκονταν στο 4% και ζητούσαν τη φορολόγησή τους, είναι και οι επιδόσεις που βγήκαν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Πρωθυπουργού στο μπάσκετ. Οταν έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ Νίκος Γκάλης, ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία) πήρε μία μπάλα και θέλησε να γίνει ο ίδιος Γκάλης: επιχείρησε (κάπως άτσαλα) μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης να στριφογυρίσει την μπάλα στον δείκτη του χεριού του, το λεγόμενο spinning, κάτι που κάνουν για να προσφέρουν θέαμα οι επαγγελματίες μπασκετμπολίστες.
nnn
Ας επανέλθω όμως στους εφοπλιστές, τους οποίους ο κ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς τους έχρισε και αυτούς «στρατηγικούς εταίρους» της κυβέρνησής του. Οχι μόνον δεν είπε λέξη για τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, αλλά αντίθετα τους υποσχέθηκε περαιτέρω κίνητρα προδιαγράφοντας μεταξύ άλλων την παράδοση της ναυτικής εκπαίδευσης. Ξεχνώντας προφανώς τις (ανύπαρκτες σχέσεις) σχέσεις Αριστεράς – εφοπλιστών (που υπήρχαν στο παρελθόν), παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του πασχίζει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των ελλήνων εφοπλιστών για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας. Προεξόφλησε (χειροκροτούμενος) ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πειραχθεί το ισχύον πλαίσιο και τους «έκλεισε» το μάτι για την παροχή περαιτέρω κινήτρων.


Φλερτ με προϊστορία

Το φλερτ ωστόσο του κ. Τσίπρα με τους εφοπλιστές δεν είναι πρόσφατο. Εχει προϊστορία. Ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες της κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά. Τότε, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση (συνοδευόμενος από τον απαραίτητο Ν. Παππά) με τον πρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, προκαλώντας όμως αντιδράσεις στις αριστερές συνιστώσες του κόμματός του. Αλλά τότε ποιος αλήθεια θα έδινε σημασία; Ο κ. Τσίπρας ήταν μια ανάσα από την εξουσία. Η πληροφορία αυτή ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε. Αντιθέτως εξεδόθη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για μια συνάντηση με το «προεδρείο της ΕΕΕ». Πρόκειται για τα ίδια αρχικά που έχει Ενωση Ελλήνων Ερευνητών και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών χωρίς κανείς να μάθει ποτέ ποια από τις δύο Ενώσεις εννοούσε η Κουμουνδούρου.
«Εγώ είμαι για τη VIP»

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στον αέρα (σε ύψος 35.000 ποδών) και στο τέρμιναλ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» με πρωταγωνίστρια τη Σία Αναγνωστοπούλου. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επέστρεφε με πτήση της Aegean από τις Βρυξέλλες, έχοντας δίπλα της τον υπ’ αριθμόν δύο της κυβέρνησης Ν. Παππά και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Ε. Κρέτσο. Ταξίδευαν όλοι στην οικονομική θέση, σεμνά και ταπεινά. Στον αέρα δηλαδή ήταν πληβείοι, αλλά στο έδαφος… πρίγκιπες. Και εξηγούμαι. Μόλις προσγειώθηκαν οι Παππάς και Κρέτσος έφυγαν για την… «κρατική αίθουσα» (έτσι αποκαλούν τη VIP αίθουσα), η Σία προσπάθησε να πάει και αυτή λέγοντας ότι «και εγώ είμαι για τη VIP», αλλά μια αεροσυνοδός εδάφους που δεν τη γνώρισε της είπε «δεν νομίζω, κυρία μου, περάστε στο πούλμαν με τους άλλους επιβάτες».

Ο Γιάννος και η Σύρος

Δεν ανέφερε πουθενά ο Γιάννος Παπαντωνίου την τιμή πώλησης του εξοχικού του στη Σύρο (το οποίο ανήκε στη σύζυγό του). Οσα συνεπώς γράφτηκαν και ειπώθηκαν ότι, δηλαδή η τιμή πλησίασε περίπου το 1,5 εκατ. ευρώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τι προδίδει τον Κατρούγκαλο

Οτι και να λέει ο Γ. Κατρούγκαλος, όσες διαψεύδεις κι αν επιχειρεί δεν έχουν απολύτως καμία σημασία. Τον προδίδει το ντύσιμό του, οι γραβάτες και τα μαντηλάκια του.

HeliosPlus