Οταν ρωτήθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου (φωτογραφία) για ποιον λόγο πωλεί το εξοχικό του σπίτι στη Σύρο, απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που πωλεί κάποιος το σπίτι του, ανάμεσα στους οποίους το οικονομικό. Με δυο λόγια, έμεινε από ρευστό –«όπως πολλοί Ελληνες» συμπλήρωσε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι τις διαδικασίες για την πώληση της εξοχικής του οικίας είχε αναλάβει ένα μεσιτικό γραφείο (χωρίς βεβαίως να αποκαλύψει ποιο). Ανέφερε ότι έδειξαν ενδιαφέρον δυο-τρεις, αρνούμενος πεισματικά να τους κατονομάσει, όπως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι έδειξε ενδιαφέρον και ένας Ελληνοαμερικανός. Τελικά σήμερα αποκάλυψε ότι το εξοχικό στη Σύρο, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Σύρου και έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς σπουδαίες προσωπικότητες (ακόμη και τον Φρανσουά Ολάντ και την τότε σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ), συνολικής επιφανείας 9.575 τ.μ., το πούλησε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, όχι όμως σε Αμερικανό αλλά σε «κάποιον ξένο».


Στα σουπερ-μάρκετ ο κόσμος μαραζώνει

Δεν είναι μόνο τα στατιστικά στοιχεία που δίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ότι μετά την επιβολή των φόρων μειώθηκε κατά 13% η ζήτηση στα βασικά είδη διατροφής (ενώ στον πρώτο χρόνο του Μνημονίου είχε μειωθεί κατά 3%) αλλά και οι εικόνες που παρουσίασαν το περασμένο Σάββατο τα σουπερμάρκετ. Εβλεπες οικογενειάρχες με τη λίστα στο χέρι να σβήνουν τρόφιμα λόγω αυξημένης τιμής που δεν την είχαν υπολογίσει στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Εβλεπες άλλους που έφταναν στο ταμείο να επιστρέφουν είδη πρώτης ανάγκης όταν η ταμίας χτυπούσε την (αυξημένη) τιμή. Συνάνθρωποί μας δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε τα βασικά είδη διατροφής.


Βιομηχανία εξωδίκων

Είπε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του να σηκώσουν τα μανίκια και να στρωθούν στη δουλειά και αυτοί πώς νομίζετε ότι το εξέλαβαν; Αρχισαν να αποστέλλουν βροχή από… εξώδικα στα ΜΜΕ νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τα φοβίσουν και θα τα φιμώσουν. Είς εξ αυτών, ο Χρ. Σπίρτζης, έστειλε δύο εξώδικα στον «Βηματοδότη» –το ένα για την υπόθεση του «γραφείου διευθετήσεων». Αλλά γιατί παρεξηγήθηκε ο υπουργός; Στο δημοσίευμα ούτε καν αναγράφεται το όνομά του. Από πού συμπεραίνει ότι πρόκειται γι’ αυτόν; Μήπως έμπλεξε τις εφημερίδες; Ο υπουργός απαιτεί να του ζητήσουμε συγγνώμη και μας υποδεικνύει και πώς να γράψουμε την είδηση. «Αναγνωρίζουμε ότι όσα αναγράφτηκαν στο δημοσίευμα ήταν παντελώς αναληθή και ικανά να βλάψουν την τιμή και υπόληψη του κ. Σπίρτζη», έτσι, λέει, να το γράψουμε. Δεύτερο εξώδικο επειδή τον χαρακτηρίσαμε «παραγιό του κ. Παππά». «Αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ίδιο και το αναγνωστικό μας κοινό που με τις ανωτέρω ατυχείς φράσεις και δίχως να έχουμε πρόθεση πιθανώς να προκλήθηκαν ψευδείς εντυπώσεις στο πρόσωπο του κ. Σπίρτζη» μας υποδεικνύει πάλι πώς θα το γράψουμε. Ο λογοκριτής επιστρέφει, όπως στις παλιές εποχές. Τι έχουμε να δούμε ακόμη…


Η παραπλάνηση του Μίκη

Εκείνο που προβλημάτισε περισσότερο από τη δήλωση (στα Χανιά) του Μίκη Θεοδωράκη «να πάρω ένα Καλάσνικοφ να κατέβω στις πλατείες» δεν ήταν η αμηχανία που υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να είχε επικρατήσει ανάμεσα στο ακροατήριο αλλά τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα που ακολούθησαν. Κάτι που, όπως έλεγαν παλαιοί φίλοι και συναγωνιστές του μουσικοσυνθέτη, σημαίνει ότι κάποιοι επικροτούν το είδος του φιλήσυχου ανθρώπου που πηγαίνει σε τέτοιου είδους τελετές χωρίς κανένα πρόβλημα να ζωστεί ένα πολεμικό όπλο και να αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως. Ποιους όμως; Τους εχθρούς του έθνους; Και ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί κατά τον κ. Θεοδωράκη; Αλλά τι σημασία έχει πια. Μπορεί ο Μίκης, όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, να το έχει μετανιώσει και να δηλώσει ότι παραπλανήθηκε. Το έχει άλλωστε ξανακάνει.


Δεξιός εμφύλιος για… Καμμένο

Eμφύλιος ξέσπασε τις τελευταίες ώρες στο ΕΒΕΑ μεταξύ… δεξιών. Αιτία, όπως έμαθα, η αιφνίδια ανακοίνωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κ. Μίχαλου για τη διοργάνωση εκδήλωσης την Τετάρτη με κεντρικό ομιλητή τον Πάνο Καμμένο και θέμα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αμεση ήταν η αντίδραση ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, οι οποίοι με εσωτερική αλληλογραφία άρχισαν τα «γαλλικά» ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο για την απόφαση αυτή, ενώ απαιτούν την ακύρωση της προγραμματισμένης εκδήλωσης. Ηδη το θέμα έφθασε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη. Δεν αποκλείεται να έχει γίνει ήδη παρέμβαση από την πλευρά του. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε στον κ. Μίχαλο το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ Πάτροκλος Κουδούνης στην οποία κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «τα αισθήματα οργής που προκαλεί ο κ. Καμμένος στην πλειονότητα των επιχειρηματιών που εκπροσωπώ». Σημειώνει δε ότι «η ανοχή της κοινής λογικής και της αστικής ευγένειας έχει όρια»! Αμεση ήταν η απάντηση των μελών του ΔΣ που θεωρούνται προσκείμενοι στον Κώστα Μίχαλο, οι οποίοι τόσο με επιστολές τους όσο και με διαρροές ασκούν κριτική σε όσους δεν επιθυμούν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. «Είναι πιο δεξιοί από εμάς, δηλαδή, όσοι δεν θέλουν τον κ. Καμμένο;» απαντούν. Την Τετάρτη θα φανεί το ποιος κέρδισε.


Κουίζ

Ποιος πολιτικός νοίκιασε γραφείο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας για να περνά εκεί τις ελάχιστες, λιγοστές ώρες ξεκούρασης που διαθέτει; Ας τις πούμε στιγμές προσωπικής χαλάρωσης.

Η «κενή καρέκλα» του Στρασβούργου

Οι κακές γλώσσες στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας επιμένουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι ενοχλημένος με τις συνεχείς απουσίες του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Στέλιου Περράκη. Καθηγητής πανεπιστημίου όπως ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Περράκης φέρεται να απουσιάζει συχνά από τις υποχρεώσεις του στο Στρασβούργο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς εδέχθη έντονη κριτική όταν τον επέλεξε για τη θέση αυτή. Η ελπίδα είναι ότι ο κ. Περράκης θα είναι προσεχώς πιο ενεργός.

HeliosPlus