Ολη την αντιπολιτευτική του τακτική ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης θα τη δομήσει, όπως πληροφορούμαι, πάνω στους φόρους του Αλ. Τσίπρα. Αλλωστε είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα επέλεξε συνειδητά να αυξήσει όσο μπορούσε περισσότερο τους φόρους παρά να ελέγξει τις κρατικές δαπάνες. Προτίμησε δηλαδή να ακολουθήσει μια πελατειακή πολιτική υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και να φορτώσει το βάρος σε εκείνους που θεωρεί ότι βρίσκονται απέναντί της. Οπως τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικώς στρώματα του πληθυσμού που θεωρεί ότι δεν είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι της. Και να ‘ταν μόνο αυτό; Προτίμησε να φορτώσει με φόρους τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη προκειμένου να αποφύγει βάρη στην κομματική της πελατεία.
nnn
Στη ΝΔ έχουν αξιολογήσει λεπτομερώς τα βάρη της επιλογής των φόρων στους πολίτες και στην οικονομία. Θεωρούν ότι είναι τέτοια η επίδραση και η ανάσχεση οποιασδήποτε αναπτυξιακής διαδικασίας που καμία προκοπή δεν πρόκειται να έρθει με αυτό το επίπεδο φόρων.
nnn
Εκείνο που επίσης μαθαίνω είναι ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο ουσιαστικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, το οποίο ήδη παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Και η καγκελάριος, κατά τα λεγόμενα των επιτελών του προέδρου της ΝΔ, συγκατένευσε. Σπεύδουν δε να διευκρινίσουν ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει δηλώσει πως τους φόρους τούς επέλεξαν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του και όχι η τρόικα.
nnn
Βάσει όλων αυτών σας πληροφορώ ότι λίαν συντόμως η ΝΔ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα στηρίζεται στη γενναία μείωση των φόρων και στην προσδοκώμενη ώθηση της ανάπτυξης εξ αυτής. Οπότε τα φορολογικά μέτρα που σήμερα ανοήτως προπαγανδίζονται από υπουργούς και από διάφορα κυβερνητικά εξαπτέρυγα ως δήθεν δίκαιη πολιτική θα εξελιχθούν μάλλον σε εφιάλτη για τον κ. Τσίπρα.
nnn
Ενδεικτικό είναι και τούτο. Οταν κάποιοι συριζαίοι βουλευτές είδαν να περιγράφεται από «Το Βήμα» αυτή η επιλογή, άρχισαν σε ένα «πηγαδάκι» που είχαν σχηματίσει στη Βουλή να εκφράζουν ανησυχίες και να ρωτούν αν ισχύουν και αν οι εκτιμήσεις για το βάρος των μέτρων είναι υπερβολικές. Το σημαντικότερο; Οι περισσότεροι δικαιολογούσαν τους φόρους.
Ο «πρίγκιπας» του Μαξίμου


Κατόπιν αυτού δεν είναι καθόλου τυχαίες οι συνεχείς επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου προς τον κ. Μητσοτάκη. Τελευταίο κρούσμα η «προτροπή» του Πρωθυπουργού, όπως ένας υπουργός μού το μετέφερε, προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να αποκαλεί τον πρόεδρο της ΝΔ, όταν αναφέρεται σε αυτόν, με το επίθετο… «πρίγκιπας». Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ο κ. Φίλης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα τέσσερα νομοσχέδια που ετοιμάζει, λέγοντας ότι αναμένει σφοδρές αντιδράσεις από τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη. Η πρωθυπουργική υπόδειξη (έστω και αστεία) ήταν ευθεία βολή εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο «καρφώνει» και πάλι για οικογενειοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι η «προτροπή» αυτή δεν διέρρευσε από τη λαλίστατη κατά τα άλλα κυβερνητική εκπρόσωπο αλλά από την… «Αυγή». Ως ένα είδος κουίζ: «Ποιον αποκαλούσαν στο Υπουργικό Συμβούλιο πρίγκιπα;» έγραφε. Αν αποκαλούσαν έτσι τον κ. Φίλη λόγω του γνωστού κώδικα συμπεριφοράς που απαγορεύει στους γονείς να αποκαλούν τους γιους και τις κόρες τους «πρίγκιπα και βασίλισσα» δεν θα ασχολούνταν καθόλου η κομματική εφημερίδα.
Τους έκοψε τα μπάνια


Το «τσουνάμι των φορολογικών μέτρων» που επέδραμε στα πορτοφόλια μας μαζί με τον ερχομό του καλοκαιριού επέφερε και ορισμένα θερινά προβλήματα στους υπουργούς. Περίμεναν πώς και πώς το πρώτο τους καλοκαίρι στους υπουργικούς θώκους να κάνουν κανένα μπανάκι. Ο Πρωθυπουργός τούς το έκοψε. Τους ζήτησε να βρίσκονται σε «ετοιμότητα» όλο το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να απουσιάσει έστω και για ολιγοήμερες διακοπές. Τους είπε μάλιστα ότι η Βουλή δεν κλείνει, ότι «βρισκόμαστε συνεχώς στα πόστα μας», και τους έδωσε οδηγίες για θερινή εργασία: «Τον Δεκέμβριο είχαμε υποσχεθεί ότι θα φέρναμε 11 νομοσχέδια, φέραμε ήδη τα πέντε, απομένουν άλλα έξι, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι». Δεν παρέλειψε, κλείνοντας, να τους δώσει και ένα καλοκαιρινό… σύνθημα, προφανώς για να το λένε στις εκλογικές περιφέρειες (όσοι από αυτούς αποδειχθούν θαρραλέοι και τις επισκεφθούν) ή στα τηλεοπτικά πάνελ: «Δίκαιη ανάπτυξη». Θα επαναλαμβάνουν το σύνθημα όταν θα ακούν τα εξ αμάξης για τη φορομπηχτική πολιτική που θέσπισαν… Οταν το είπε αυτό, οι γνωστοί καπνιστές υπουργοί δεν κρατήθηκαν, ζήτησαν… break και βγήκαν για τσιγάρο: «Σηκώνει τσιγάρο η όλη υπόθεση» έλεγαν αστειευόμενοι μεταξύ τους. Και σε κλειστό χώρο.
Ο ΕΝΦΙΑ και τα… κορόιδα


Θα σας θυμίσω τώρα μια προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού που έπιασε τόπο, αφού και με αυτήν κέρδισε τις εκλογές: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος, παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται»! Και τώρα τον καθιερώνει για άλλα 15 χρόνια. Και τούτο, επειδή στα «ψιλά γράμματα» του νέου αναπτυξιακού νόμου προβλέπονται έσοδα από τον φόρο επί των ακινήτων (ο οποίος υποτίθεται ότι θα καταργούνταν το αργότερο μέχρι του χρόνου) για μία δεκαπενταετία. Να σας θυμίσω ακόμη πόσο πολύ είχε επενδύσει ο κ. Τσίπρας στην υπόσχεση που έδινε πως θα τον καταργήσει. Οι επιτελείς του έλεγαν τότε ότι την καλύτερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Σαμαρά την κάνει ο… ΕΝΦΙΑ. Και η κοροϊδία έχει πλέον τα όριά της.
nnn
Και όμως υπάρχει πρωθυπουργός χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία τελευταίως εφαρμόζει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που όχι μόνο θαυμάζει αλλά και ζηλεύει τον κ. Τσίπρα. Πρόκειται για τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή τη χώρα μας. Και ξέρετε γιατί θεωρεί τον κ. Τσίπρα πρότυπο; Επειδή κατάφερε, όπως είπε, να περάσει 7.500 σελίδες από τα σκληρά μέτρα χωρίς απεργίες. Και χωρίς κοινοβουλευτική απώλεια (θα προσέθετα).
Απάντησε ο κ. Σπίρτζης;

Οπως με πληροφορούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών, Δικτύων κ.τ.λ. Χρήστο Σπίρτζη να δώσει αμέσως διευκρινίσεις αναφορικά με τον νόμο 4339/2015 που ψήφισε, φοβούμενη ότι η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ (Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών), κάτι που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.
nnn
Η Κομισιόν φαίνεται ότι προσφάτως επανήλθε με νεότερο έγγραφό της ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις, δεδομένου ότι δεν καλύφθηκε από την αρχική απάντηση που έδωσε το υπουργείο του κ. Σπίρτζη. Είναι εμφανές πως η Κομισιόν φοβάται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει την αυτοτέλεια της ΕΕΤΤ.
nnn
Ο υπουργός απάντησε; Τι περιμένει; Και πώς απάντησε αυτή τη φορά; Διότι, όπως επίσης πληροφορούμαι, υπάρχει πλέον ορατός ο κίνδυνος να παραπέμψουν τη χώρα μας σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, εκεί όπου επιβάλλουν χωρίς… αιδώ πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ