Το είχε διακηρύξει ο κ. Πρωθυπουργός πριν από την ανάληψη της εξουσίας. Ή αυτοί ή εμείς. Επειτα από μια περίοδο παγίωσης της ηγεμονίας της άρχουσας ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και επισήμως πια η διακήρυξη διά της γραφίδος και της φωνής του εγκυρότερου β’ κυβερνητικού εκπροσώπου, βουλευτή πια κ. Κυρίτση, στην ουσιαστική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την «Αυγή», που φέρεται μάλιστα ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί η ελληνική «Πράβδα». Πράβδα στα ρωσικά σημαίνει αλήθεια και κατά τον ιδρυτή της Λένιν αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το κόμμα. Κατά τον Οργουελ μάλιστα όταν λες αλήθεια εννοείς το ακριβώς αντίθετο, ψεύδος. Ετσι μπορεί νομίζω εγκυρότερα να ερμηνευθεί πώς το «Οχι» του δημοψηφίσματος μεταλλάχθηκε άνετα σε «Ναι». Ετσι εξηγείται και το γιατί τόσο εύκολα και πειστικά για τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ οι προεκλογικές επαγγελίες του δεν ήταν κατ’ ανάγκην αληθινές. Ετσι συγχωρείται από τους οπαδούς του και το ότι οι κόκκινες γραμμές στη σκληρή διαπραγμάτευση μεταβλήθηκαν άνετα σε φωτεινό μονοπάτι.
Πολλοί αριστεροί αγανακτισμένοι της πλατείας Συντάγματος ήξεραν από τα θρανία της ΚΝΕ ότι, με τις δεδομένες παγιωμένες συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την πλήρη απουσία μιας ένοπλης μειοψηφίας, κατάληψη της εξουσίας είναι εφικτή προς το παρόν μόνο με δημοκρατικές διαδικασίες. Και τώρα, αφού αντιγράφηκε το επιτυχημένο μοντέλο Ανδρέα Παπανδρέου για ανάδειξη στην εξουσία, θα κερδηθεί χρόνος και παγίωση του εμείς αντί του εσείς, με την πρόθυμη αποδοχή των υπαγορεύσεων της τρόικας. Φόροι και κρατισμός παντού, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις. «Θα χρησιμοποιήσουν και αυτοί το κράτος για να βολέψουν τους δικούς τους ανθρώπους. Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα ξέρουν στην Ευρώπη αλλά κάνουν τα στραβά μάτια», όπως διαπιστώνει απογοητευμένος ο αρχηγός του Κόμματος Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκυ Φέρχοφσταντ («Τα Νέα», 28/5).
Αλλά πώς θα μπορέσουν να επιβάλουν στην απελπισμένη και εξαγριωμένη ελληνική κοινωνία τα προβλεπόμενα και μέλλοντα να επακολουθήσουν βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στις 24 Μαΐου στις Βρυξέλλες;
Φαντάζομαι ότι θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τις άσφαλτες ως τώρα συνταγές του μετεμφυλιακού κομματικού κατεστημένου: Ψηφίζουμε νόμους αλλά δεν τους εφαρμόζουμε. Προβλέπουμε μάλιστα σ ‘ αυτούς την ασφαλιστική δικλίδα της προηγούμενης έκδοσης εφαρμοστικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων που εν συνεχεία θα λιμνάζουν ανυπόγραφα στα υπουργικά συρτάρια. Και αν υπάρξει ισχυρή πίεση για την ενεργοποίησή τους, τότε επακολουθούν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που πίσω από στριφνή και δυσνόητη φρασεολογία αχρηστεύουν ή και ανατρέπουν τον νόμο ενώ υποτίθεται ότι βοηθούν στην ορθή εφαρμογή του.
Το πρόβλημα με τη σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η τρόικα έχει πια πληροφορηθεί με κάθε λεπτομέρεια τις πρακτικές αυτές, που λαϊκά συνοψίζονται στο στρίβειν διά του αρραβώνος. Ετσι προέκυψε ξαφνικά και ο αμείλικτος «κόφτης» που μας επέβαλαν και που στην ουσία σημαίνει ότι όσο η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της τόσο περισσότερα σκληρά μέτρα θα απαιτούν οι δανειστές μας.
Ειλικρινά θα ήμουν ευγνώμων αν ο κ. Πρωθυπουργός με διαψεύσει εμπράκτως. Το εύχομαι από καρδιάς, αφού θα είναι για το καλό και των εμείς και των εσείς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ