Η ΕΛΛΑΔΑ απουσιάζει ατυχώς από την πανευρωπαϊκή ποδοσφαιρική πανδαισία. Με δεδομένη την ιστορία, έχει θέση η απάντηση στο ερώτημα πότε παίχθηκε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Σε όσους έχουν κάποιο ενδιαφέρον για τις ρίζες του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει εδραιωθεί, όχι αδικαιολόγητα, η εντύπωση ότι παίχθηκε κατά τις αρχές –ή έστω μερικά χρόνια πριν –της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα σε συλλόγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο η ιστορική έρευνα άλλα μάς πληροφορεί: δηλαδή ότι Ελληνες έπαιξαν μπάλα πριν από 150 χρόνια!
nnn
ΕΓΚΥΡΟ τεκμήριο η ανακάλυψη του αξέχαστου έγκριτου δημοσιογράφου και συγγραφέα της Πάτρας Νίκου Ε. Πολίτη, την οποία ανέσυρε από την αφάνεια σε μια εφημερίδα της Αθήνας της 4ης Φεβρουαρίου 1866, την «Αλήθεια». Τουτέστιν πριν από 150 χρόνια… Πρόκειται για λεπτομερή περιγραφή.
nnn
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ της «Αλήθειας» αναφέρεται σε αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των αξιωματικών μιας βρετανικής φρεγάδας που είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα και ομάδας «ημετέρων σφαιροπαικτών –ορθοδόξων και εβραίων». Και αναφέρει ο ανταποκριτής της αθηναϊκής εφημερίδας: «Οι πλείστοι των ημετέρων ήσαν νέοι και ουχί τόσον εύρωστοι, αλλά και τρυφεράς ηλικίας, μολοντούτο ενίκησαν τους μεγαλεπηβόλους Βρετανούς». Δυστυχώς δεν αναφέρεται το σκορ, αλλά καταγράφεται ο ενθουσιασμός περίπου 3.000 θεατών. Να σημειωθεί ότι το γεγονός δεν πρέπει να προκαλεί απορία, καθώς τα Επτάνησα τελούσαν υπό την κατοχή (κατά το κομψότερο, κηδεμονία) της Αγγλίας ως το 1864, όταν έγινε η ένωση με τη μητέρα-πατρίδα και τον εθνικό κορμό. Είναι γνωστό ότι το «φουτμπόλ» ήταν δημοφιλές σπορ για τους Βρετανούς αρκετές δεκαετίες πριν. Η ουσία είναι ότι έστω και δίχως επίσημη σωματειακή μορφή το ποδόσφαιρο έχει ρίζες στην Ελλάδα εδώ και ενάμιση, ίσως και περισσότερο, αιώνα.
nnn
ΥΠΑΡΧΕΙ και ένα ακόμη τεκμήριο αρκετά προτού συστηθούν ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αθήνα (Πανελλήνιος, Εθνικός κ.ά.), στη Σμύρνη (Απόλλωνας, Πανιώνιος), στην Κωνσταντινούπολη και στην Κύπρο. Αυτό συνέβη στη Νάουσα της Ημαθίας όταν οι άγγλοι μηχανικοί που είχαν έρθει για το πρώτο εργοστάσιο εριουργίας έπαιζαν με νεαρούς Ελληνες σε γήπεδο με αυτοφυή χορτοτάπητα αλλά και «γκολπόστ».