από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Το επταήμερο του Διόδωρου

Το επταήμερο του Διόδωρου
Ας μην ανησυχούμε για το Λούβρο: είχαν φροντίσει οι αρχαίοι να είναι έτοιμα για βουτιές τα γλυπτά του
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ανθρώπινη κακία
Είμαι εξουθενωμένος, ημερολόγιό μου· όχι μόνο επειδή Δευτέρα-Τρίτη, τέλος του μήνα, έπρεπε να πληρώσω στην Εφορία τις 100 δόσεις και τρεις φορές τις 12 δόσεις, στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΦΠΑ, τις δύο ξέχειλες πιστωτικές κάρτες, το δάνειο που πήρα πρόπερσι, τη ΔΕΗ που έπεσε και αυτή να πληρώνεται τέλος του μήνα - και έπρεπε να μετράω δεκάρα τη δεκάρα τι υπάρχει σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό μη μείνει κάτι απλήρωτο και υποστώ τις συνέπειες των νόμων.

Είμαι εξουθενωμένος - όχι μόνο επειδή η θερμοκρασία στην Αθήνα σκαρφάλωσε στους 35 βαθμούς και εγώ την Πέμπτη το απόγευμα γύριζα ώρες στα στενά του Κολωνακίου προσπαθώντας να βρω διέξοδο: είχαν αποκλείσει τη Βασιλίσσης Σοφίας και δεν μπορούσα να περάσω· έρχονταν ο Βαλς και ο Σαπέν, έμαθα - κλείνουν στο Παρίσι τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων όταν πηγαίνει ο Τσίπρας εκεί; Κλείνουν σταθμούς του μετρό όπως κάνουν οι δικοί μας όταν έρχεται κάποιος ξένος;

Είμαι εξουθενωμένος - όχι μόνο επειδή το αγαπημένο Παρίσι πλημμύρισε, οι αποβάθρες του Σηκουάνα  έγιναν ρέματα, το σαν πλώρη πλοίου Square Vert Galant σκεπάστηκε από τα νερά και οι ιτιές του προβάλλουν σαν υδροχαρή ψαθιά από το νερό, ενώ η γειτονική Place Dauphine έχει μουλιάσει σαν διψασμένο σφουγγάρι· δεν φταίει μόνο αυτό.

Είμαι εξουθενωμένος - όχι μόνο από την ανικανότητα των συριζανελιτών γραφειοκρατών που στη Θεσσαλονίκη καλούν ταυτόχρονα 10.000 άπορους για να τους κάνουν θέαμα, να τους εξευτελίσουν να σπρώχνονται σε ουρές ποιος θα πρωτοπάρει τρόφιμα. Τους ήταν τόσο δύσκολο να τους καλέσουν με αλφαβητική σειρά, 500-1.000 την ημέρα, να πάρουν αυτά που δικαιούνται;

Είμαι εξουθενωμένος - όχι μόνο από το γεγονός ότι η βία επιβάλλει τους κανόνες της στην Αθήνα και ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως τρόλεϊ και λεωφορεία δεν θα περνούν από την Πατησίων, από Χαυτεία ως πλατεία Αιγύπτου Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, για να μην τα καίνε οι αριστεροί φασίστες των Εξαρχείων· επεκτείνουν το κράτος τους με επιθετικούς πολέμους τα χαϊδεμένα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ.  

Είμαι εξουθενωμένος από την ανθρώπινη κακία, ημερολόγιό μου - μου μίλησε τελικά ο Μπούφος μου· όλον αυτόν τον καιρό πενθούσε με μοναχικές οιμωγές, για τούτο δεν με πλησίαζε και δεν μιλούσε. Οχι, δεν πέθανε η Μπούφα, ούτε τον παράτησε: η Ιζαμπώ τη φυλάκισε, την έβαλε σε κλουβί και την έστειλε στην Αγγλία - μάλιστα, αυτό το τρομερό έγινε, ημερολόγιό μου.

Πήγε ο Μπούφος μου να της ανακοινώσει με χαρά και περηφάνια πως το ταίρι του ήταν έγκυος και η Πριγκιπέσα του Κάστρου τού είπε «ω, τι ευτυχία - δεν μου τη φέρνεις να τη γνωρίσω;». Επρεπε να είχε πάει στο κακό ο νους του: ήσαν σχεδόν έναν μήνα στο χωριό, της είχε πει από την πρώτη στιγμή πως είχε ταίρι αλλά αυτή έδειξε αδιαφορία και ψυχρότητα, καμιά διάθεση να τη γνωρίσει. Και τον Μπούφο τον κρατούσε σε απόσταση - γιατί λοιπόν να αλλάξει ξαφνικά συμπεριφορά;

Η αυτοκατάργηση των λογίων
Τους κάλεσε για να τους στήσει παγίδα, η ζηλόφθονη άτεκνη πριγκίπισσα: μόλις πήγε το ζευγάρι εκεί, τους έβγαλε γλυκό, τους έβγαλε και μέντα, συζητούσαν φιλικά - και τότε πρόβαλε ο γερακάρης της με δίχτυ καλοπλεγμένο και γερό, το πέταξε, και έπιασε την Μπούφα.  Χτυπιόταν σαν τρελή αυτή, τα έχασε ο Μπούφος στην αρχή, όρμησε μετά με νύχια και με ράμφος - αλλά τα βγάζεις πέρα με πεπειραμένο γερακάρη που φορά από πάνω ως κάτω δερμάτινη πανοπλία για να μην τον τραυματίζουν τα αρπακτικά;
 • Και δεν είναι μόνο το δράμα του Μπούφου μου - είμαι εκ των προτέρων εξουθενωμένος από τον δημόσιο διάλογο που πρόκειται να γίνει για την εκπαίδευση. Δεν πρόλαβε ο Νίκος Φίλης και οι επιτροπές του υπουργείου να ανακοινώσουν δύο-τρία λογικά πράγματα και όρμησαν όλοι να τον φάνε: μητροπολίτες και θεούσες, απόστρατοι και ελληναράδες επιστρατεύτηκαν για να προστατέψουν τα ιερά και όσια της φυλής: τη θρησκευτική κατήχηση, την προσευχή, τις παρελάσεις, τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Αναμενόμενο - αναμενόμενο και το ότι όρμησαν δημοσιογραφούντες λόγιοι που εκτιμώ να υπερασπιστούν την αρχαιοπάθεια που μας βασανίζει από συστάσεως του ελληνικού failed κράτους.

Διάβασα ήδη τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη στο «Βήμα» και τον Τάκη Θεοδωρόπουλο στην «Καθημερινή», που κατά κανόνα τα άρθρα τους ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας. Από διαφορετικούς δρόμους, το ίδιο συμπέρασμα: μην πειράξετε τα Αρχαία.

Και αναρωτιέμαι: γιατί αυτοκαταργούνται ως λόγιοι; Διότι αυτοκατάργηση είναι το να υποστηρίζεις την υποχρεωτική (τρίωρη μάλιστα -- παρά φύσιν, έχει απόλυτο δίκιο ο Φίλης) διδασκαλία αρχαίας γραμματικής και συντακτικού για να (μη) μάθουν οι μαθητές τους υπερσυντέλικους και για να (μην) μπορούν να διαβάσουν δυο-τρεις σελίδες αρχαίου κειμένου στο πρωτότυπο - αυτοκατάργηση διότι αυτό το τρίωρο στερεί από τους μαθητές χιλιάδες σελίδες μεταφρασμένου αρχαίου λόγου και δόκιμου νεοελληνικού, ανάμεσα στις οποίες και δικές τους.

Αν οι ίδιοι υποτιμούν τόσο τα κείμενά τους έναντι της αρχαίας γραμματικής (και όχι γραμματείας), γιατί τα εκτιμώ εγώ; Προφανώς, επειδή είμαι ανελλήνιστος συριζανελίτης - αυτό είναι το επιχείρημά τους, ημερολόγιό μου: όσοι είναι κατά της υποχρεωτικής διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής ή «φοβούνται τον ελληνικό πολιτισμό διότι δεν τον ξέρουν» ή είναι «συριζανελίτες "διανοούμενοι"».

Τους λυπάμαι που αυτοκαταργούνται, που η ενδημική νόσος της αρχαιοπάθειας τους κάνει να πιστεύουν ότι οι μαθητές θα μάθουν καλύτερα ελληνικά (μη) μαθαίνοντας υπερσυντέλικους παρά διαβάζοντάς τους. Στην τελική φάση της νόσου, αναμένεται να δημοσιεύουν σε συνέχειες στο «Βήμα» και την «Καθημερινή» το Λεξικό Ανωμάλων Ρημάτων αντί για δικά τους κείμενα.
 • Μέχρι να το δω αυτό, εξουθενωμένος μεν αλλά φίλος μπιστικός πάντα, αναχωρώ με τον Μπούφο μου για την Αγγλία, να βρούμε την Μπούφα που κλωσάει το αβγό της. Το πανευρωπαϊκό δίκτυο μπούφων μάς ενημέρωσε πως βρίσκεται στο Γιορκ, σε πύργο συγγενή της Ιζαμπώς, του Duke of Clarence, του Δούκα της Γλαρέντζας δηλαδή, όπως αποκαλούν άλλοι ανελλήνιστοι την σημερινή Κυλλήνη της αρχαιοπάθειας.
Αλλά δεν μπορώ να λείψω πολύ - στις 26 του μηνός θα είμαι πίσω γιατί με περιμένουν οι εξουθενωτικές δόσεις των τελευταίων ημερών του μήνα. Ως τότε, Βάστα, Φίλη!

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr


Τυχερός είσαι, Νεοχώριε, που δεν είσαι Εξωχώριος. Τα δημόσια αξιώματα σε περιμένουν.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΥΡΩΧΩΡΙΟΣ 
nnn
Κατρούγελως: «Μπορεί κανείς να ζήσει και με λιγότερο ποτό και τσιγάρο». Δεν δικαιούμαστε ούτε ένα ποτό πριν και ούτε ένα τσιγάρο μετά το #@%^& που μας κάνουν...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Η Πόλη το 1453 ήταν ένα μικρό λιμάνι· η «Αυτοκρατορία» μικροφέουδο φόρου υποτελές στους Τούρκους και οικονομικά εξαρτημένο από τους Βενετσιάνους. Προς τι λοιπόν αυτές οι μεσαιωνικής έμπνευσης γιορτές στις 29 Μαΐου;  
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
Μνημόνιο υπέγραψε, ΕΝΦΙΑ αύξησε, ΕΚΑΣ έκοψε, ΦΠΑ αύξησε, αφορολόγητο μείωσε, νέους φόρους έβαλε... δεν άφησε κάστρο για κάστρο που να μην το ρίξει ο Τσίπρας...
Πέτρος Τς., @hotmail.com
nnn
Παιδοψυχολόγος ο της Παιδείας Φίλης. Να μην προσφωνούμε το παιδί «βασιλιά μου, πρίγκιπα και πασά μου», διότι όταν μεγαλώσει και γίνει υπουργός, θα το φέρει βαρέως που δεν έγινε Τσίπρας...
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΑ
nnn
Ο μεγαλύτερος εγγονός μου μού 'βαλε δύσκολα: Τι είναι αυτό, παππού; 7.500 σελίδες, πόσες εβδομάδες κάνουν να το διαβάσουν; Τι είναι οι οφσόρ εταιρείες και η νέα προσευχή που θα λέμε στο σχολείο; Οχι πολλή τηλεόραση, αγόρι μου...
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Λιώνουν στη δουλειά ο Ν. Καρανίκας και η υπόλοιπη ομάδα της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και πάνε τα ξενύχτια σύννεφο! 10.300 ευρώ υπερωρίες εγκρίθηκαν για χάρη τους μόνο για τον Απρίλιο!
Εσθήρ Μαρδοχαίου, @gmail.com>
nnn
Δηλαδή, δεν πρέπει να τραγουδάμε την «Πριγκιπέσα» του Μάλαμα, ούτε να βλέπουμε τον Βέγγο στο «Θα σε κάνω βασίλισσα»;
Σώφρων εκ Πειραιώς
nnn
Παραλίες είναι όλοι τους, πού θα τα είχαν τα λεφτά; Off shore...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Lathos | 06/06/2016 15:58
  ο φιλης εχει αρκετες φορες "αδειασει" τον ελληνισμο με αυτα που λεει (οχι μονο αυτος φυσικα - αλλα επειδη απο οτι καταλαβαινω του αρεσει να λεει "μεγαλες ατακες", σιγουρα και αυτος). οποτε απο ενα σημειο και μετα οτι και να πει παει περιπατο. δεν ξεχναει ο κοσμος. παρ ολα οσα νομιζετε. Αν σε μια τοσο δυσκολη ωρα (για τον ελληνισμο) ερχεται καποιος και "υποβιβαζει" την μια κατηγορια η την αλλη - και ταυτοχρονα υποβιβαζει την νοημοσυνη μας, τι ακριβως περιμενετε? Φυσικα ολα οσα λεει πλεον ειναι λαθος.
  Tassos
  απάντηση22
   
   
   
  Η περιπέτεια της γλώσσας | 06/06/2016 14:59
  Να σας πως την αλήθεια κύριε Διόδωρε, αν και εχω σπουδάσει θετικες επιστήμες εδω και χρόνια, αν και στο σχολείο ημουν πάντα θετική, αγαπώ και τη γλώσσα μας αλλά και το διάβασμα. Από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικων αγάπησα το συντακτικό, γιατί είχε λογική και τάξη και με οδηγούσε να καταλάβω τι έλεγε το κείμενο, έβαζα το μυαλο μου να δουλέψει. Αγάπησα όμως και την ομορφιά της γλώσσας, το ρυθμό και την ποίηση. Και κατανόησα την Νεοελληνικη καλύτερα, ένιωσα πως πήγα βαθύτερα στις λέξεις, τις έκανα πιο δικες μου. Γι όλα αυτά, νομίζω πως θα είναι κρίμα να μην υπαρχουν αρχαία στο σχολείο. Πρέπει όμως να προσθέσω πως είχα καλή δασκάλα που αγαπουσε τη δουλειά της.
  Anna S.
  απάντηση71
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ | 06/06/2016 10:50
  Και όμως υπάρχουν ακόμα τυχεροί στον τόπο τούτο, όπου μπορούν να αποδράσουν για λίγο σε άλλη γη σε άλλα μέρη λέγοντας προσωρινώς ΑΝΤΊΟ ΓΛΑΡΈΝΤΖΑ! ΣΗΜΕΊΩΣΗ. Άλλοι είναι 'κολλημένοι" με την αρχαία εποχή της Ασπασίας και άλλοι με την φράγκικη της Ιζαμπούς. Σύντροφε Φίλη, υπουργάρα μου,βάλε τάξη !
  ΑΡΔΟΥΝΙΟΣ
  απάντηση61
   
   
   
  Για το σχόλιο του/της Γ. Κ. @OTENET.GR | 06/06/2016 08:44
  Η Πόλη ήταν ιδέα, ήταν η ενσάρκωση της ελληνικής ρωμαίικης αυτοκρατορίας, και για τους Ρωμιούς η ενσάρκωση της ύπαρξής τους (δες για παράδειγμα τους Θρήνους της Άλωσης). Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά την αξία αυτού που γιορτάζουν.
  Dora
  απάντηση24
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων