Στην αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας ήταν προσκεκλημένος ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης (φωτογραφία) και όταν πας σε τέτοια εκδήλωση, πας αφενός καλά προετοιμασμένος και αφετέρου εγκαταλείπεις κάποιες «κακές συνήθειες» που έχουν πολλοί στην Ελλάδα. Γιατί σε αυτό το επιχειρηματικό φόρουμ –πρώτης τάξεως ευκαιρία για επενδυτικές βολιδοσκοπήσεις –συμμετείχαν βιομήχανοι, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ξένα funds κ.τ.λ. Επρόκειτο μάλιστα να μιλήσει και ο πρόεδρος των γερμανών βιομηχάνων, ο ισχυρότερος στη Γερμανία (με μεγαλύτερη παρεμβατικότητα και ισχύ ακόμη και από την κυρία Μέρκελ).
nnn
Μου λένε λοιπόν ότι ο κ. Σταθάκης έκανε μια ομιλία («προκάλεσε πολλά χασμουρητά στην αίθουσα», όπως μου το περιέγραψαν επί λέξει), αλλά δεν φαινόταν ότι τον πολυαπασχολούσε. Τελείωσε την ομιλία του, δεν εισέπραξε ούτε ένα χειροκρότημα και βγήκε έξω από την αίθουσα για να… καπνίσει. Είναι γνωστό ότι ο κ. Σταθάκης καπνίζει ακόμη και στις ατελείωτες συζητήσεις με τους τροϊκανούς. Δημιούργησαν στο ξενοδοχείο ειδικό χώρο για να μπορεί να απολαμβάνει το τσιγαράκι του ή το πουράκι του. Ελα όμως που αμέσως μετά θα έπαιρνε τον λόγο ο πρόεδρος των γερμανών βιομηχάνων, ο οποίος άρχισε την ομιλία του ως εξής: «Είναι προφανές ότι ο έλληνας υπουργός θεωρεί πολύ σοβαρότερη υπόθεση το κάπνισμα από το να ακούσει την ομιλία μου». Εδώ έπεσε χειροκρότημα και βεβαίως οι πάντες στην αίθουσα σταμάτησαν και το… χασμουρητό. Κάτι τέτοια βλέπει ο Νίκος Παππάς και ζητεί επιμόνως να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης.


Τα ονόματα του ανασχηματισμού

Μια και ο λόγος για τον ανασχηματισμό, σας ενημερώνω ότι το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε τις προπονήσεις και τις βολιδοσκοπήσεις για νέα άτομα. Μου λένε ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί διακαώς να ρίξει κι άλλο την ηλικία των νέων υπουργών του, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Ετσι προσανατολίζεται στους λεγόμενους «τριαντάρηδες» ή το πολύ στους «σαραντάρηδες». Και ποιοι είναι αυτοί θα πείτε; Ενα από τα ονόματα που ακούγονται και ήδη άρχισε για αυτόν η «προπόνηση» είναι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος από τη νέα γενιά της επιστημονικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Είχε ενεργό εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
nnn
Ο δεύτερος που μαθαίνω ότι προετοιμάζεται για αναβάθμιση σε κυβερνητικός σχήμα είναι ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κασίμης, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπουδαγμένος με μεταπτυχιακά στην Αγγλία, στενός φίλος του Πρωθυπουργού και… ακτιβιστής. Είχε ενεργό εμπλοκή στην Κίνηση Πολιτών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως στον κοινωνικό μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
nnn
Τρίτη στη σειρά μια… πασοκογενής βουλευτής καθ’ ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πασόκους δεν γίνεται (άλλωστε είναι οι μόνοι σταθεροί που έχουν απομείνει στον κ. Τσίπρα, αφού πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία έχουν ξεκινήσει μαζί την προσπάθεια όχι μόνον του έφυγαν αλλά και τον κατήγγειλαν για «δεξιόστροφη και μνημονιακή πολιτική»). Πρόκειται για τη βουλευτή Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη («η ωραία Νίνα» την αποκαλούν), πρώην υποψήφια με το ΠαΣοΚ. Ο πατέρας της ήταν γενικός γραμματέας Αθλητισμού επί Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα είναι από τις πλέον μαχητικές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με συχνές παρουσίες στα τηλεοπτικά πάνελ και στον πυρήνα των αποκαλούμενων «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γενικός και ο… Ιαβέρης

Πολλοί αναρωτιούνται τελικά ποιος κάνει κουμάντο στα διοικητικά του ΥΠΕΞ. Ο επίσημος γενικός γραμματέας μοιάζει να μην επιθυμεί να εμπλέκεται με αυτά τα δύσκολα, πεζά ζητήματα. Υπάρχει όμως και ο «άτυπος» Γενικός. Φίλος εδώ και χρόνια του υπουργού, εσωστρεφής και συνήθως αμίλητος, έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Ιαβέρης» διότι πάντα είχε τάσεις εμπλοκής σε υποθέσεις «αστυνομικού χαρακτήρα» στο υπουργείο. Ο «Ιαβέρης» του ΥΠΕΞ λοιπόν φαίνεται ότι έχει το ελεύθερο «να κάνει παιχνίδι» στα διοικητικά του υπουργείου. Εξελίξεις συντόμως…


Ακόμη ψάχνουν…

Μαθαίνω ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Κοτζιάς αιφνιδιάστηκαν από την πραγματοποίηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν το περίμεναν και επέμεναν ότι ήταν ένα ραντεβού που κλείστηκε στο πόδι την τελευταία στιγμή. Τους πληροφορώ ότι η συνάντηση είχε κανονιστεί περίπου δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη και από πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας…


Απρόσμενη επιλογή

Εκπληξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας – ΚΕΜΕΑ (συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου για θέματα ασφαλείας) της καθηγήτριας Εγκληματολογίας στο Παρίσι Αναστασίας Τσουκαλά. Εκπληξη γιατί έχει διατυπώσει μάλλον «εχθρικές» απόψεις για την Αστυνομία και είχε προκαλέσει αρκετές προστριβές. Στις αρχές του 2014 είχε καταγγείλει ότι σε ομιλία της στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. «μαθητές της Σχολής παραδέχθηκαν ενώπιόν της ότι είναι φασίστες» και είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων.

HeliosPlus