από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Από το Μάαστριχτ, στο τρίτο Μνημόνιο

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα κόμματα, που ψήφισαν το  ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ στην Βουλή, στις αρχές τις δεκαετίας του `90, παρότι είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, ουσιαστικά δεσμεύτηκαν σε κοινή οικονομική πολιτική.

Η χώρα πέτυχε τον κεντρικό στρατηγικό της στόχο, εντάχθηκε στην ΟΝΕ και στο ευρώ.

Η δημοσιονομική επιτυχία, όπως και άλλων χωρών, ήταν οριακή και επισφαλής. Κυριάρχησαν όμως  πολιτικά κριτήρια και υποτιμήθηκαν προβλήματα, όπως η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, ειδικά της Ελλάδας.

Σε πολλές χώρες ακολούθησαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με χαρακτηριστικότερη την Γερμανία και την Ατζέντα Στρέντερ 2000-2010, για να μπορέσουν  να καλύψουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, που προκαλούσε η παγκοσμιοποίηση και το άνοιγμα των οικονομιών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Μερικές χώρες το πέτυχαν, με υψηλό κοινωνικό τίμημα και άλλες συνέχισαν ανυποψίαστες τον δρόμο τους, συσσωρεύοντας χρέη και ελλείμματα, για να υποστηρίζουν αντιπαραγωγικές δραστηριότητες και να ενισχύουν το κοινωνικό κεκτημένο των προηγουμένων χρόνων.

Οι χώρες αυτές,  με πρώτη την δική μας, όταν ξέσπασε στις ΗΠΑ, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρέθηκαν εκτεθειμένες στις αγορές χρήματος και αντιμέτωπες με την απόλυτη οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Με την ΕΕ σε πανικό, χωρίς μηχανισμούς οικονομικής διάσωσης χωρών και τις χώρες της κρίσης σε απόλυτη πολιτική και θεσμική ανεπάρκεια και αναξιοπιστία, η επιβολή πολιτικών βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, επιβλήθηκε, ως η μοναδική.

Η δημοσιονομική ισορροπία, μετά την εφαρμογή των δυο μνημονίων, μπορεί να είχε επιτευχθεί, όμως το έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας παρέμεινε και είχε προστεθεί η τραγική ανεργία, η κατάρρευση του κοστοβόρο κοινωνικού κράτους και η δραματική συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών, ήταν η διάλυση του κομματικού συστήματος και η έκρηξη του ανεύθυνου λαϊκισμού

 Νέα κόμματα δημιουργήθηκαν και νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Πέρσι το Καλοκαίρι, η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά και πάλι στην απόλυτη καταστροφή, χωρίς να διαθέτει τις οικονομικές και πολιτικές εφεδρείες, ούτε φυσικά την κοινωνική αντοχή και ανοχή.

Η μεγάλη στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η υπογραφή και νομοθέτηση του τρίτου μνημονίου και η έναρξη υλοποίησης του, αποκατέστησε την συνεργασία με τους εταίρους και δανειστές και επιτρέπει την δημιουργία ελπίδων, για το προσεχές μέλλον.

Για να έχουν όμως, αντίκρισμα αλήθειας οι ελπίδες, πρέπει να αλλάξουν πολλά στο κράτος, στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα,  διαφορετικά η χώρα θα βουλιάζει συνεχώς.

Μπορεί ο Σαμαράς, ο πρώτος αντιμνημονιακός πολιτικός, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, μαζί και η ΝΔ να έγιναν μνημονικοί, με την κατάκτηση της εξουσίας, όπως και ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό δημιούργημα της κρίσης και της ακραίας δημαγωγίας, όμως οι βασικές παθογένειες του παλαιού πολιτικού συστήματος πέρασαν στο νέο  σε εκθετικό βαθμό, όπως καταδεικνύουν τα γεγονότα.

Τώρα, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, ανεξάρτητα τι δηλώνουν, έχουν το ίδιο πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και για πολλά χρόνια, που καθορίζεται από τις δεσμεύσεις των μνημονίων και τις ανάγκες της χώρας.

 Δυστυχώς όμως, αντί αυτό το κοινό δεσμευτικό πλαίσιο πολιτικής, να οδηγήσει σε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, οδηγεί σε πιο μεγάλες πολώσεις και διχασμούς.

Όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μετά την συμφωνία για την ένταξη στην ΟΝΕ και στο ΕΥΡΩ, δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό πεδίο πολιτικής, για να προχωρήσει η χώρα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την οικονομία, στο σύνταγμα και στο πολιτικό σύστημα, έτσι και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κυρίως, αρνούνται την ελάχιστη συνεννόηση.

Τώρα, όπως και τότε, η αντιπαράθεση γίνεται για το παρελθόν και για το ήθος των κομμάτων και των στελεχών τους.

Το μεν παρελθόν όμως, το βιάζουν, σύμφωνα με τις ιδεολογικές και πολιτικές τους επιδιώξεις, το δε ήθος, ακόμη χειρότερα το κομματικοποιούν και το πνίγουν, όπως και ο παλιός  δικομματισμός, στις κρυφές τροπολογίες, που ψηφίζουν στην Βουλή.

Για να λυθεί το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, δεν αρκεί να ψηφίζουμε και να εφαρμόζουμε μνημόνια. Πρέπει να απελευθερώσουμε και να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις που παράγουν τον πλούτο.

Αυτές είναι, οι δυνάμεις τις ιδιωτικής οικονομίας και οι νέοι, που έχουν τις προϋποθέσεις και στους οποίους ανήκει το παρόν, αλλά κυρίως και αποκλειστικά το μέλλον.

Δυστυχώς, ούτε χθες, πολύ περισσότερο σήμερα, δεν φαίνεται να γίνονται αυτές οι επιλογές.

Η κυβέρνηση νομοθετεί, αποκλειστικά σχεδόν,  για να συγκρατήσει την καταρρέουσα εκλογική της επιρροή, στους εξαρτώμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνταξιούχους και μισθωτούς του δημοσίου.

Δεν καταλαβαίνει, ότι τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει κάποιοι να τον τροφοδοτούν και αυτοί σήμερα, περισσότερο από χθες, είναι σε καθολική απόγνωση.

Το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό. Τα σημερινά κόμματα και κυρίως της κυβέρνησης, δεν βλέπουν πέρα από το μικροκομματικό τους συμφέρον.

Η ΝΔ ζητά εκλογές, χωρίς σχέδιο για την χώρα.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, μπορεί να ξεπέρασαν εύκολα τις παλιές αυταπάτες, όπως ο Σαμαράς με το ΜΕΑ CULPA, στην πρώτη του συνάντηση με την Μερκελ, μόλις έγινε Πρωθυπουργός, δημιούργησαν όμως μια νέα, ακόμη πιο επικίνδυνη.

Πιστεύουν, ότι η εξουσία που κατέχτησαν με τον απίστευτο λαϊκισμό τους ανήκει, τουλάχιστον για οκτώ χρόνια, όπως συχνά επαναλαμβάνουν, για κάποιο μεταφυσικό λόγο.

Τις εκλογές ο Τσίπρας θα τις κάνει και πολύ γρήγορα, όχι γιατί θα χάσει την δεδηλωμένη στην Βουλή, αυτή την εξασφαλίζει με τις παραιτήσεις των διαφωνούντων.

 Θα τις κάνει πιθανόν το φθινόπωρο, πριν οι πολίτες  πληρώσουν το σύνολο των πρόσθετων μέτρων, που ψηφίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και πριν ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο 2016-2020  και  καταθέσει τον νέο προϋπολογισμό, με την πρώτη εφαρμογή του κόφτη.

 Η ηγεσία του Σύριζα, δεν θέλει να υποστεί μη αντιστρεπτές πολιτικές βλάβες, γιατί δεν θέλει να διακινδυνέψει την θέση του στο νέο δικομματισμό. Λιγότερο σκέφτεται την πρωτιά στις εκλογές, γιατί πιστεύει ότι η δεξιά παρένθεση, θα είναι πιο μικρή από την διαφαινόμενη αριστερή.

Τσίπρας και Μητσοτάκης συμφωνούν απολύτως σε ένα θέμα, να εξαφανίσουν τον πολιτικό χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας.

Να πάρει ο καθένας ότι μπορεί, από τον χώρο και να γειτονέψουν οριστικοποιώντας τον νέο δικομματισμό, κακέκτυπο του παρελθόντος και επικίνδυνου για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Τα κόμματα και τα στελέχη του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, τι κάνουν ;Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΣΙΠ(Ρ)Α | 04/06/2016 08:50
  Φοβάμαι Γιαννάκη ότι δεν έχεις καθόλου Τσίπ(ρ)α. Ο φίλος σου ο Λάκης ο Ηρακλάκιας
  Lakis
  απάντηση00
   
   
  Χωρις παραγωγη ... το τιποτα | 03/06/2016 15:46
  ο μονος τροπος να αντιμετωπισεις το θεμα της ανταγωνιστικοτητας ειναι ειτε να κανεις υποτιμηση (η Ελλαδα εχει αποποιηθει αυτου του δικαωματος οπως και οι υπολοιπες χωρες που παγιδευτηκαν στο ευρω) ειτε να ριξεις το κοστος εργασιας - δηλαδη τους μισθους. Εσεις απο οτι καταλαβαινω ειστε υπερ της μονης επιλογης. Της μειωσης των μισθων. Εγω παλι διαφωνω μαζι σας. Η Ελλαδα εχει προβλημα μονο παραγωγικοτητας (επειδη δεν παραγει τιποτα). Οχι επειδη εχει μεγαλους μισθους. Με το να κανεις χαμηλοτερους τους μισθους δεν υπαρχει καμια (μα καμια) εγγυηση οτι θα παραγεις περισσοτερα απο το τιποτα που παραγεις σημερα. Αλλιως εξηγειστε μας αναλυτικα πως η Ελλαδα θ αρχισει να παραγει ξαφνικα.
  Tassos
  απάντηση62
   
   
  Η ιστορία κύκλους κάνει... | 03/06/2016 15:18
  Τυχερός άνθρωπος ο Τσίπρας, δεν έχει ούτε Βενιζέλους ούτε Τόνιες και Βασούλες να φροντίσουν για την ανατροπή του για να κάνουν δήθεν αυτοί "σκληρή διαπραγμάτευση". Τυχερός κι ο Μητσοτάκης που έχει την πετυχημένη συνταγή με τα "άλλα μείγματα πολιτικής" που σε κάνουν πρωθυπουργό! Τα κάστρα, συνήθως, πέφτουν από μέσα. Τότε πολλοί μοιριολογούν. Άξιοι είναι εκείνοι, που σε πείσμα όλων, τα ξαναχτίζουν απ' την αρχή, έστω και μόνοι τους.
  Στέφανος Κ.
  απάντηση78
   
   
   
  Με αλλα λογια ο κ.Μαγκριωτης... | 03/06/2016 12:01
  ...μας λεει οτι οι μεν προηγουμενοι οδηγησαν τη χωρα στη χρεοκοπια και καταστροφη,ενω οι τωρινοι συνεχιζουν με την ιδια τακτικη.Μας ειπε,επισης,οτι ολοι οι υποψηφιοι...εθνοσωτηρες δεν ειναι παρα κλωνοι των ιδιων τους των εαυτων. Αυτο,ομως,που δεν μας ειπε,ειναι τι βιολι βαρανε οι νταβαδες που κυβερνου(σα)ν απο το παρασκηνιο. Και,αληθεια,πως εξηγειται η αδυναμια τους να ανταποκριθουν στις υποχρεωσεις τους απο τη στιγμη που το κρατος (δηλ. εμεις) δεν εχει να τους τα σπρωξει,τουλαχιστο οχι στον βαθμο που το λεηλατουσαν τις 10ετιες που αναφερεται ο κ.Μαγκριωτης; Κατι βαπορια-τρυπανια,κατι μισθοδοσιες μεγαλων καναλιων,κατι αποπειρες συζυγων-πρωην προεδρων ολυμπιακων εργων.Το κερμα εχει 2 οψεις.
  Abdul
  απάντηση158
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ο χωρος του κέντρου... | 03/06/2016 11:20
  Αυτο το φιλέτο που ολοι θέλουν να του βάλουν χερι. Αγαπητε κε Μαγκριωτη για να βάλεις χερι στο εκλεκτό αυτο κομμάτι πρεπει πρωτα να ξεπλυνεις τα χέρια σου. Γράψετε ενα κατεβατο για τις ευθύνες δεξιάς αριστεράς, για μνημονιακους και μη, αλλα δεν μας ειπατε κουβέντα τι κάνατε οταν το κέντρο βρισκόταν στα χέρια σας και εσεις στην εξουσία. Συνεχίστε να γράφετε περισπούδαστα άρθρα και περιμένετε ανασύνταξη του χώρου αυτου. Αγαπητε το κέντρο χάθηκε απο το ΠΑΣΟΚ λόγω της υπεροπτικής του άσκησης εξουσίας. Λόγω τεράστιων συμπτωμάτων διαφθοράς και κυριως λόγω έλλειψης αυτοκριτικής. Παψτε να γίνεστε γραφικοί και βάλτε το μαχαίρι στο κόκαλο, αλλιώς ή στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην ΝΔ θα βρείτε στέγη....
  panos
  απάντηση218
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τι ειναι μωρε ο Κομουνισμος; | 03/06/2016 10:02
  Αμα βγαλεις το ΚΟ ολοι συφωναμε! και κερδαμε!
  Αεροπατερισμός
  απάντηση811
   
   
   
  Δυστυχώς | 03/06/2016 09:20
  Δεν είναι ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης που συρικνώνουν χώρο του κέντρου, είναι η ανυπαρξία θέσεων και προτάσεων για την πορεία της χώρας. Είναι το γεγονός ότι όλοι κάνουν τον καπετάνιο και θέλουν την αρχηγία, είναι που δεν θέλουν ούτε σε φωτογραφία τον γαπ γιατί είναι " μνημονιακός". Θα μας οδηγήσουν να ψηφίσουμε μητσοτακη για να φύγει ο αρχιψεύτης και την αμυδρή ελπίδα μήπως έχει κάτι θετικό στο μυαλό του.
  Κώστας
  απάντηση214
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τωρα μαλιστα | 03/06/2016 08:56
  Εσυ μας ελειπες! Βαρεθηκαμε να σε βλεπουμε στην ΕΤ-3 να λες ανοησιες.
  Μαγκριά κι αλάργα!
  απάντηση119
   
   
   
  Το μέλλον είναι ευδιάκριτο... | 03/06/2016 07:30
  Ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος πιστεύω ότι θα ανατάξει την πατρίδα μας. Εάν αποτύχει ο μεθεπόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Πάντοτε και με την ψήφο μου. Διαδοχικά...
  Δημήτρης
  απάντηση1021
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων