Βασικός στόχος της κυβέρνησης από δω και πέρα είναι «να υπάρξει πλούτος, να υπάρξει ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία, να υπάρξουν δουλειές» δήλωσε με έμφαση πριν από δυο βδομάδες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας παρομοιάζοντας την ελληνική οικονομία με ένα συμπιεσμένο ελατήριο έτοιμο να απελευθερωθεί και να εκτινάξει τη χώρα στην ευημερία.

Προσανατολισμός της κυβέρνησης,πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός είναι να προσελκύσει μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις και να ολοκληρώσει τάχιστα τα μεγάλα έργα.
Αυτά σε επίπεδο διακηρύξεων και θεωρίας. Γιατί στην πραγματικότητα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τόση σχέση με την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη όση σχέση έχουν αυτά που υποσχέθηκε στη ΔΕΘ το 2014 ο κ. Τσίπρας με αυτά που τελικά έκανε ως κυβέρνηση.
Δεν χρειάζονται εμβριθείς αναλύσεις – μια ματιά στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών δείχνει ξεκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που κρατούν συμπιεσμένο το ελατήριο της ανάπτυξης και γιατί κάθε σώφρων επιχειρηματίας δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον να ρισκάρει στην Ελλάδα.
Προσέξτε – το είπε και ο Πούτιν κατά την επίσκεψή του. Οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφτούν εφέτος τη χώρα θα προσεγγίσουν το ένα εκατομμύριο.Μόνο τον Μάρτιο,είπε ο κ.Πούτιν, το τουριστικό ρεύμα από την Ρωσία στην Ελλάδα αυξήθηκε «κατά 523% λόγω και των προβλημάτων που υπάρχουν σε Αίγυπτο και Τουρκία. Αν,μάλιστα, τάχιστα επιλυθεί το πρόβλημα των θεωρήσεων (σ.σ. βίζες) θα τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός, πρόσθεσε.
Το πρόβλημα των θεωρήσεων αφορά την έλλειψη προσωπικού στις ελληνικές προξενικές αρχές της Ρωσίας με απότέλεσμα ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος)) κάνουν 2 – 3 μέρες για να εκδώσουν μία τουριστική βίζα σε ένα Ρώσο επισκέπτη η ελληνική βίζα μπορεί να φτάσει τις δύο βδομάδες. Και συνδέεται συχνά μάλιστα με φαινόμενα διαφθοράς.
Δηλαδή ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θάπρεπε να αντιληφθεί – μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία – στα τέλη Νοεμβρίου – και τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου προς τους Ρώσους να εγκαταλείψουν την Τουρκία – ότι θα υπάρξει αυξημένο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα,και να ενισχύσει με υπαλλήλους τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία,συνέχιζε να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Αποτέλεσμα: η χώρα που αναζητεί – σύμφωνα με τα λόγια του Πρωθυπουργού – πλούτο,και δουλειές δεν θα εισπράξει τα δυο δις. δολάρια που θάφερναν στην Ελλάδα τα δύο επιπλέον εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες.
Αλλά δεν είναι μόνο ο βαθύς ύπνος του δημοσίου. Είναι και η ανικανότητα των κυβερνώντων να δώσουν λύσεις σε προβλήματα ή να ξεπεράσουν τις ιδεοληψίες τους:
– Έτσι η σιδηροδρομική γραμμή που μεταφέρει εμπορεύματα από την Ελλάδα στην Ευρώπη έμεινε κλειστή για 70 μέρες επειδή μερικές δεκάδες πρόσφυγες την κατάλαβαν κι αρνιόνταν να αποχωρήσουν!
– Ο χρόνος εξόφλησης του Δημοσίου προς του ιδιώτες φτάνει τους τέσσερις μήνες ενώ η επιστροφή του ΦΠΑ ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις και το ένα έτος!
– Η κυβέρνηση πέρασε με μεγάλη καθυστέρηση την πώληση του ΟΛΠ από τη Βουλή,στα τέλη Ιανουαρίου, ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά – λόγω του αντάρτικου των συνδικαλιστών που ενθαρρύνονται από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα – δεν έχει γίνει ακόμη η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού για να εγκρίνει την πώληση.
– Ο κ. Σκουρλέτης αφού κυνήγησε από την αντιπολίτευση αλλά κι ως υπουργός Περιβάλλοντος την επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές κόντρα στις αποφάσεις του ΣτΕ (κάνοντας μέχρι και καψόνια με τις άδειες της εταιρείας) αναγκάστηκε επειδή τον πίεσε η τρόικα να αποδεχτεί τελικά ότι δεν μπορεί να σταματήσει με το έτσι θέλω μία απο τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα
– Οι υπογραφές για την παραχώρηση του Ελληνικού είχαν μπει από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με αντίτιμο που προσέγγιζε το ένα δισ. ευρώ. Για να υπάρξει,όμως, η τελική σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Τσίπρα χρειάστηκε ενάμιση χρόνος, παρά το ότι η πώληση συμπεριλαμβανόταν στις υποχρεώσεις του τρίτου Μνημονίου!
– Η φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αυξάνεται με τις τελευταίες φορολογικές ρυθμίσεις στο 29% και η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος φτάνει στο 100% όταν σε όλες τις ανταγωνίστριες γειτονικές χώρες δεν υπάρχει προκαταβολή και η φορολογία των επιχειρήσεων κυμαίνεται μεταξύ 10 – 15%.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να «πουλήσει» στο εσωκομματικό του ακροατήριο ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε θέματα πολιτικού χρήματος και διαφθοράς αφού ήρε για μερικά 24ωρα την απαγόρευση να έχουν οι πολιτικοί εξωχώριες εταιρείες αποφάσισε τελικά να πάει στο άλλο άκρο. Όχι μόνο να απαγορεύσει για το πολιτικό προσωπικό τις off shore αλλά να τους αφαιρέσει το δικαίωμα και να έχουν μετοχές ξένων εταιριών !
Περνώντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στους υποψήφιους ξένους επενδυτές.Ότι δεν έχει καμία σημασία τι λένε οι ευρωπαϊκοί νόμοι και το κοινοτικό κεκτημένο. Στην Ελλάδα όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μία νύχτα αν το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Γιατί λοιπόν κάποιος να επενδύσει τα ωραία του εκατομμύρια στην Ελλάδα επί Τσίπρα; Η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει…