Ισως τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα (φωτογραφία) στον Βόλο να απεικονίζουν ακριβώς την κατάσταση αγωνίας και προβληματισμού που επικρατεί ανάμεσα στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν απλώς συνθήματα αποδοκιμασίας. Ηταν συνθήματα κυρίως πολιτικά. Οταν μέλη της ΛΑΕ και του ΕΠΑΜ φώναξαν στον υπουργό «φάγαμε καπνογόνα για να σας βγάλουμε και είστε ό,τι χειρότερο έχουμε δει» ή «γίνατε υπουργοί στην πλάτη μας» τα είπαν όλα. Σημείο αιχμής ήταν η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Οι διαδηλωτές οι οποίοι προέρχονταν κάποτε από τα σπλάχνα του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν εν χορώ στον υπουργό «ξεπουλημένε» και «να φύγεις από εδώ». Και πώς νομίζετε ότι αντέδρασε ο κ. Δρίτσας; Εκανε μνεία στον… Βλαντίμιρ Πούτιν και στην επίσκεψή του στην Ελλάδα.
nnn
Τώρα που ο κόσμος άρχισε να αισθάνεται τι ακριβώς ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο, που «μπάφιασε» από τις φρούδες υποσχέσεις, τελείωσε οριστικά και η περίοδος χάριτος (όση ήταν κι αυτή) για την κυβέρνηση. Οι υπουργοί και οι βουλευτές προβληματίζονται πλέον να κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Στην Καλλιθέα, π.χ., όπου πήγε να μιλήσει ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, κόντεψαν να έρθουν στα χέρια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με εκπαιδευτικούς. Ενταση με γροθιές, μπουκάλια, καφέδες και σπρωξίματα με τους άνδρες των ΜΑΤ επικράτησε την Τρίτη στην πορεία των λιμενεργατών στο κέντρο της Αθήνας. Βασικό τους σύνθημα ήταν «Τσίπρας σημαίνει Ελλάδα πουλημένη». Ακόμη και στα τηλεοπτικά πάνελ η οργή είναι εμφανής. Σε διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Β. Κεγκέρογλου απείλησε να «δείρει» τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα. Αιτία; Οι κατά τον κ. Κεγκέρογλου «ψευτιές» που έλεγε ο συριζαίος συνομιλητής του. «Λέτε ψέματα, θα τον δείρω» εξανέστη ο βουλευτής του ΠαΣοκ, ο οποίος χαρακτήρισε τον συριζαίο βουλευτή… «γκεμπελιστή».


Ο βουλευτής που για χάρη του χόρεψε ο Τσίπρας

Και μια και ο λόγος για τον νεαρό βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα, μου λένε ότι έχει εξελιχθεί σε ένα είδος «κλακαδόρου» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθεται συνήθως στα έδρανα της πρώτης σειράς και επιτίθεται φραστικά στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και κυρίως στους Ευ. Βενιζέλο και Κυρ. Μητσοτάκη όταν αυτοί βρίσκονται στο βήμα. Κάνει, δηλαδή, την ίδια δουλειά για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν που κάνει η Σοφία Βούλτεψη για τη ΝΔ. Συνήθως αυτά που εκστομίζει ο προεδρεύων δίνει εντολή να μη γράφονται στα πρακτικά. Μια φορά όμως την «πάτησε» και γράφτηκε στα πρακτικά η απίστευτα προκλητική δήλωσή του όταν τόλμησε να συγκρίνει την κατάσταση στη χώρα με αυτήν στην εμπόλεμη Ουκρανία. Είπε μάλιστα ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα έχει το τέλος του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Αλλά από πού αντλεί όλη αυτή την οίηση ο νεαρός βουλευτής; Στον γάμο του, στην Αρχαία Επίδαυρο, είχαν προσκληθεί όλοι οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Μάλιστα στο γλέντι που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας σηκώθηκε και χόρεψε αρχικά ηπειρώτικους χορούς και εν συνεχεία έκανε και μια παραγγελιά. Ζήτησε από την ορχήστρα να παίξει το τραγούδι «Ψηλά στην Κωστηλάτα στα κρύα νερά». Και το χόρεψε… λεβέντικα.


Ποια αποκαλεί «Φως» ο Φίλης;

Ξέρετε πώς αποκαλεί την εννιάχρονη κόρη του Μαριάννα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης; «Φως μου»! Ούτε «πριγκίπισσά μου» ούτε «βασίλισσά μου», όπως απαγορεύει στους γονείς να αποκαλούν τα παιδιά τους ο Κώδικας Συμπεριφοράς Μαθητών. Το περίεργο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι οι πάντες χρέωσαν στον υπουργό Παιδείας τον Κώδικα αυτόν, τον οποίο όμως ο υπουργός αποποιείται μετά βδελυγμίας. «Οι γονείς μπορούν να αποκαλούν τα παιδιά τους όπως θέλουν, δεν πρόκειται να τους υποδείξουμε εμείς το πώς» μου είπε. Βεβαίως, μετά απ’ αυτό γεννάται το μέγα ερώτημα: Ποιος συνέταξε τον Κώδικα Συμπεριφοράς που έχει τον εντυπωσιακό τίτλο «Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού»; Είχε ή όχι την έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας; Και αν την είχε, πώς δηλώνει τώρα άγνοια ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος δεν διστάζει να αποκαλύψει δημοσίως πώς φωνάζει την κόρη του. Το δούλεμα έχει και τα όριά του, δεν νομίζετε;


Τα Καλάσνικοφ του Πάνου

Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έχει στην κατοχή του ένα ολοκαίνουργο Καλάσνικοφ, δώρο του ρώσου υπουργού Αμυνας όταν είχε επισκεφθεί τη Μόσχα. Μαζί με το Καλάσνικοφ (του οποίου η τύχη να σημειώσω ότι αγνοείται) του δόθηκε και ένα μπουκάλι ορίτζιναλ βότκα. Δεν ξέρω πώς το βλέπουν οι Ρώσοι και συνοδεύουν τα Καλάσνικοφ με βότκα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι του κ. Καμμένου του αρέσουν τα Καλάσνικοφ (τα όπλα αυτά έχουν χαρακτηριστεί τα πιο φονικά όπλα στον κόσμο). Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η ανακοίνωσή του στη Βουλή ότι θα παράγουμε μαζί με τους Ρώσους Καλάσνικοφ όταν τελειώσει το εμπάργκο με τη Ρωσία; Τώρα, θα πείτε, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το ΝΑΤΟ; Και σε αυτό βρήκε λύση ο υπουργός: «Θα παράγονται στην ΕΒΟ, στο Αίγιο, και θα είναι πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ καθώς θα παράγονται σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ» είπε και έκλεισε την υπόθεση.

Ο Βλάχος του Στουρνάρα

Αυτή τη φορά ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας ξοδεύτηκε. Παρέθεσε τραπέζι σε δύο πρωτοκλασάτους Συριζαίους (με τους οποίους όπως λέει ο ίδιος συνεργάζεται αψόγως) και αντί του συνηθισμένου… φακόριζου που σέρβιρε σε άλλους (μη Συριζαίους) προσκεκλημένους άλλαξε μενού. Προσκάλεσε σε γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών (συμφοιτητή και προσωπικό του φίλο) Ευ. Τσακαλώτο. Και προτού σας πω τι συζήτησαν ιδού τις τους τάισε: Πρώτο πιάτο κολοκυνθοανθούς. Δεύτερο πιάτο (η έκπληξη) φρεσκότατο ψάρι «Βλάχος» για τον οποίο δέχτηκε συγχαρητήρια από τον κ. Δραγασάκη (που ξέρει από φρέσκια ψάρια). Και ο κ. Τσακαλώτος ενθουσιάστηκε (αφού στα φοιτητικά του χρόνια το μόνο ψάρι που έτρωγε ήταν… Fish & Chips). Εν συνεχεία ήρθε μια πιατέλα με κάθε λογής φρούτα εποχής (κυρίως κεράσια). Αφού έφαγαν και ήπιαν ήρθε η ώρα για να συζητήσουν περί οικονομίας, τραπεζών και capital controls. Συζήτησαν συγκεκριμένα για την πορεία των stress test των τραπεζιτών, για την Τράπεζα Αττικής, αλλά και για μια άλλη πορεία, αυτή που αφορά τα capital controls. Οχι δεν είπαν το παραμικρό πότε αυτά θα αρθούν; Απλώς καθόρισαν τα επόμενα βήματα ώστε να υπάρχουν διευκολύνσεις.

HeliosPlus