Υπάρχουν στιγμές που νοιώθει κανείς βαθιά ντροπή για αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα του, όπως έλεγε και ο αμερικανός διανοούμενος Richard Rorty .Και προκαλεί βαθιά ντροπή σε όλους μας η στάση αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση των πρόσφατων προαπαιτούμενων μέτρων.

Τι εννοώ; Κάποιοι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος – ως διχασμένες προσωπικότητες – μας έλεγαν παρανοικά στη Βουλή για να δικαιολογήσουν τη ψήφο τους υπέρ των σκληρών μέτρων « ότι θρηνούν για την υποδούλωση της πατρίδας τους στους ξένους, ότι θρηνούν για την Αριστερά», αλλά ψηφίζουν τελικά ναι, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δηλαδή δεν υπάρχει ΤΙΝΑ (there is no alternative) !

Και ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι εκείνοι που προεκλογικά είχαν θεοποιήσει τη σαιξπηρική παραδοχή « Ω, τι όμορφο παρουσιαστικό που έχει το ψεύδος» (Ο έμπορος της Βενετίας).Και μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των απίστευτων ψεμμάτων είχαν ανερμάτιστα υποσχεθεί:

1.Ότι θα προστατευθούν οι πιο φτωχοί (και με τα μέτρα που ψηφίστηκαν ακρωτηριάζεται δραστικά το ΕΚΑΣ)!

2.Ότι δεν θα περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις (κάτι που επίσης δεν τηρήθηκε άμεσα ή έμμεσα, γιατί αυξάνονται απίστευτα οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ κλπ).

3.Ότι όλη η ευρωπαική ολιγαρχία θα « χορεύει στους ρυθμούς του κ. Τσίπρα» ! Όμως ατυχώς για τη χώρα μας για μια ακόμη φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup ο μακιαβελλικός Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Schaeuble επέβαλε τη βούλησή του και δεν υφίσταται καμία σαφής ρύθμιση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους τουλάχιστον μέχρι το 2018 («FTimes, Schaeuble manouevers through tortuous Greek deal, 25/5/2016»).

Επομένως σε προσωπικό επίπεδο θα ήταν καλύτερο οι παραπάνω βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν μια δημόσια συγνώμη για τα άπειρα ψέμματα που είχαν πει προεκλογικά και ευθαρσώς να παραδεχθούν ότι έκαναν τεράστια λάθη!

Διαφορετικά θα πρέπει με αξιοπρέπεια να παραιτηθούν, ακολουθώντας την ανυπέρβλητη αξιακή διδαχή του Κωνσταντίνου Καβάφη:

« Και αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον….μη την εξευτελίζεις»!

Ο κ. Καλφέλης Γρηγόριος είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ

kalfelis@law.auth.gr