Ξαφνικά άρχισε πάλι να γίνεται λόγος για ανασχηματισμό. Αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ανασχηματισμός έχει αναβληθεί για το φθινόπωρο, ότι ο Πρωθυπουργός συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο για να αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στους υπουργούς του για τις «100 ημέρες ανάπτυξης», ορισμένοι στο κόμμα επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών. Γιατί άραγε ξαφνικά αυτή η φημολογία περί επικείμενου ανασχηματισμού; Ο λόγος, όπως μου εξηγούν, είναι απλός. Θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να περάσει από τη Βουλή κάποια καθυστερούμενα προαπαιτούμενα και η απειλή περί ανασχηματισμού είναι δικαιολογημένη. Ετσι έγινε και την προηγούμενη φορά με το πολυνομοσχέδιο, έτσι θα γίνει και τώρα.
nnn
Ενας από τους νέους υπουργούς (όποτε και όταν γίνει ανασχηματισμός) αναμένεται να είναι ο Φώτης Κουβέλης (φωτογραφία). Ο ίδιος δεν λέει το παραμικρό, αλλά, όπως εγκύρως με πληροφορούν, ήδη έγινε η πρώτη βολιδοσκόπηση. Το ερώτημα είναι ποια θέση θα έχει ο κ. Κουβέλης στο νέο (αναπτυξιακό, όπως το χαρακτηρίζουν) κυβερνητικό σχήμα που ετοιμάζει ο Αλ. Τσίπρας. Για θέση αντιπροέδρου ούτε λόγος να γίνεται. Ο Ι. Δραγασάκης δεν αφήνει άλλον αντιπρόεδρο στη θέση του, ούτε βεβαίως θέλει να μοιραστεί την αντιπροεδρία με άλλον. Συνεπώς πού θα πάει ο κ. Κουβέλης; Από στενούς συνεργάτες του πληροφορούμαι ότι του έγινε πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι είτε «χάνουμε» τον Γ. Κατρούγκαλο είτε τον τοποθετούν κάπου αλλού. Τόση πολιτική φθορά εισέπραξε, να τον αφήσουν τελείως έξω από το κυβερνητικό σχήμα δεν γίνεται. Ελα όμως που του κ. Κουβέλη δεν του πολυαρέσει το Εργασίας (με τις περικοπές συντάξεων που θα το ακολουθεί) και μου λένε ότι ζήτησε ένα άλλο υπουργείο χωρίς πολιτική φθορά. Ποιο; Μα το υπουργείο Δικαιοσύνης! Κάτι θα πρέπει να έχει ακούσει και ο νυν υπουργός Ν. Παρασκευόπουλος και άρχισε τις συνήθεις διαμαρτυρίες: «Εγώ που έχω έργο ακόμη να προσφέρω» κ.τ.λ., τα γνωστά δηλαδή παράπονα. Το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να διαρρεύσει ότι εμπιστεύεται τον κ. Παρασκευόπουλο. Με τον κ. Κουβέλη όμως τι γίνεται; Θα του δώσει αυτή τη φορά το υπουργείο ο κ. Τσίπρας ή θα τον «εγκαταλείψει», όπως έκανε ήδη και στο παρελθόν;
nnn
Ενας στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού μου έλεγε ότι κάθε φορά που αναθερμαίνεται η υπόθεση του ανασχηματισμού κάνει κακό στο κυβερνητικό έργο επειδή κανείς υπουργός δεν εργάζεται. Κατεβάζουν τα στυλό! Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού σίγουρα θα γνωρίζει ότι αυτοί που διαρρέουν ότι επίκειται ανασχηματισμός δεν είναι άλλοι από τους ίδιους υπουργούς ή από τους λεγόμενους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Μέσα σε όλες αυτές τις διαρροές ακούστηκε ξαφνικά και το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Προσέξτε, ακούστηκε ότι επανέρχεται στην πολιτική και όχι ότι επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πολιτική, όμως σε ποιο κόμμα; Εδώ είναι η μεγάλη έκπληξη…


Τα χαϊμαλιά του Καρανίκα

Ισως ο ευτυχέστερος των συριζαίων να είναι ο Νίκος Καρανίκας. Από εκεί που δεν τον γνώριζε ούτε η μάνα του ξαφνικά ασχολούνται (χάρη στις μπαρούφες που λέει) όλοι μαζί του. Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαδίδει (πιθανότερα για να κατευνάσει τους αγανακτισμένους με αυτόν) ότι επίκειται μετάθεση του πρωθυπουργικού συμβούλου και φίλου του Αλ. Τσίπρα, του ίδιου όμως καρφί δεν του καίγεται. Δεν πάν’ να λένε ότι θέλουν γι’ αυτόν; Εξακολουθεί να το παίζει κουλ και άνετος. Ηταν κυριακάτικα στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι με παρέα φίλων του και φαινόταν ότι το διασκέδαζε. Φορούσε ένα Τ-shirt (με ένα ακαταλαβίστικο σύνθημα), έπινε τη φραπεδιά του, κάπνιζε αρειμανίως και τα χέρια του κοσμούσαν αρκετά χαϊμαλιά. Σε κάποια στιγμή στέκεται όρθιος σαν να ήθελε κάποιον να χαιρετήσει από μακριά φωνάζοντας «έλα, έλα». Δεν ήταν άλλος από τον πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο και νυν υπεύθυνο Επικοινωνίας του Ευ. Τσακαλώτου και γενικά του υπουργείου Οικονομικών Θ. Μιχόπουλο. Τι να κάνει ο άνθρωπος μετά τα τόσα θεαματικά «έλα, έλα»; Πλησίασε αυτόν που του φώναζε. Δεν φαινόταν άλλωστε και ενθουσιασμένος από τη συνάντηση. «Μένω κάπου εδώ πάνω» δικαιολογήθηκε για την παρουσία του στη συγκεκριμένη πλατεία. Χαιρέτησε βιαστικά τον Καρανίκα και έφυγε αμέσως.
Καραμανλικοί και μητσοτατικοί

Αν παρατηρούσε κάποιος στο Γραμματικό τα τραπέζια των προσκεκλημένων στον γάμο της συναδέλφου Μαριάννας Πυργιώτη (παντρεύτηκε τον πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα Ραμ Αβιράμ), θα διαπίστωνε ότι ανάμεσα στους καραμανλικούς και στους μητσοτακικούς υπήρχε απόσταση. Οι καραμανλικοί (μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή) κάθησαν σε ένα τραπέζι και οι μητσοτακικοί (χωρίς τον Κυρ. Μητσοτάκη) κάθησαν σε άλλο. Πέρασε αρκετή ώρα χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα ώσπου τον «πάγο» έσπασε η Ντόρα Μπακογιάννη. Πλησίασε το τραπέζι των καραμανλικών, αντήλλαξε μερικές χαριτωμενιές με τον πρώην πρωθυπουργό και εν συνεχεία απευθύνθηκε στον Ευ. Στυλιανίδη (ακραιφνή καραμανλικό) για να του πει: «Δυστυχώς δεν πρόλαβα να έρθω στην παρουσίαση του βιβλίου σου». Ο κ. Στυλιανίδης της πέταξε «εσύ έχασες» και περίμενε τον άλλον μητσοτακικό να έρθει. Ηταν ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, που του είπε «Εμαθα ότι είχε πολύ κόσμο στην παρουσίαση», αλλά δεν το σχολίασε κανείς. Την παράσταση έκλεψε η κόρη της Ντόρας Αλεξία Μπακογιάννη, η οποία δήλωνε παρούσα σε κάθε χορό.

HeliosPlus