ΣΤΗ ΡΟΗ ενός εξαίρετης ερευνητικής τεκμηρίωσης ντοκιμαντέρ για τη δράση, πριν από έναν αιώνα, των πρωτοπόρων αεροπόρων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (δημιουργία της Δέσποινας Πανταζή με τη συνδρομή του σμηνάρχου Π. Βατάκη) κατά την περίοδο 1914-1918 στο μέτωπο της Μακεδονίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρθηκε και ένα όνομα που μου θύμιζε αθλητή. Λεγόταν Παντελής Ψύχας. Πίεσα λίγο τη μνήμη και θυμήθηκα κάποια σελίδα που είχα γράψει στην ιστορία του Πανελληνίου ΓΣ για την εκατονταετηρίδα του, το 1991. Το θέμα αφορούσε τον φόρο αίματος στον πόλεμο κατά της Γερμανίας του Κάιζερ και της συμμάχου Βουλγαρίας με ορμητήριο ένα χαμένο, στο χρόνο, αεροδρόμιο της Θάσου («Ιππότες της Αιγαίας Θάλασσας» ο τίτλος της ταινίας στην εκπομπή «Τεκμήρια Ελληνισμού»).
nnn
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ παραθέτω το πορτρέτο αυτού του πρωταθλητή της κολύμβησης του ιστορικού συλλόγου. Πλάι στον κορυφαίο μαχητή στον αέρα για την ελευθερία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θρυλικό πλωτάρχη Αριστ. Μωραϊτίνη (αρχηγό του ναυτικού αεροπορικού σώματος του στρατού της Εθνικής Αμυνας του Ελευθερίου Βενιζέλου). Ο νεαρός εθελοντής ανθυπολοχαγός Ψύχας έλαβε μέρος σε πολλές κομβικής σημασίας αερομαχίες στον εναέριο χώρο Δράμας – Σερρών – Καβάλας – Θάσου – Πόρτο Λάγο Κομοτηνής.
nnn
ΣΕ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ με ένα μεγαλύτερης ταχύτητας γερμανικό καταδιωκτικό στην περιοχή της Καβάλας το πρωτόγονο ελληνικό βομβαρδιστικό με κυβερνήτη έναν άλλο ήρωα, τον Αργυρόπουλο, μετά από μια παράτολμη επιχείρηση καταρρίφθηκε. Ο Αργυρόπουλος σκοτώθηκε και ο Ψύχας υπέστη τρία σοβαρά τραύματα. Το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα σε αρκετή απόσταση από τη Θάσο. Ο Ψύχας γαντζώθηκε από ένα φτερό που επέπλεε όπου και τοποθέτησε (έδεσε) το σώμα του συμπολεμιστή του. Δεινός κολυμβητής και σπάνιας αλτρουιστικής δύναμης, κολύμπησε με τη βοήθεια του φτερού επί έξι ώρες (Μάιος 1917) για να φτάσει σε μια ακτή της Θάσου μαζί με τον κυβερνήτη του!
nnn
Ο ΨΥΧΑΣ συνέχισε να πολεμά ηρωικά ως τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και από αθλητικής πλευράς έλαβε μέρος, σε προχωρημένη ηλικία, ως υδατοσφαιριστής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 (Αμβέρσα) και του Παρισιού (1924).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ