Αν ο Αλ. Τσίπρας θέλει να δείξει ή να αποδείξει στους συντρόφους του ότι παραμένει ακτιβιστής και αντισυστημικός και αρνείται να φορέσει γραβάτα «γούστο του και καπέλο του» (που λέει και ο λαός). Μικρό το κακό. Ωσάν η γραβάτα να μπορεί να καθορίσει και τις πολιτικές συμπεριφορές κάποιου, που θα έλεγε και ο Δ. Κουτσούμπας. Αν όμως τριγυρνά στο εξωτερικό, του δωρίζουν ένα σωρό γραβάτες και υπόσχεται ότι θα τις φορέσει μόνον όταν λυθούν διάφορα δύσκολα προβλήματα τότε αλλάζει το πράγμα. Στον κ. Μάριο Ρέντσι (φωτογραφία) υποσχέθηκε ότι θα φορέσει γραβάτα μόνον όταν λυθεί το πρόβλημα του χρέους. Το ίδιο υποσχέθηκε και στους κ.κ. Σουλτς, Γιούνκερ, ακόμη και στην κυρία Μέρκελ. Στον Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα φορέσει γραβάτα όταν λυθεί το Κυπριακό. Και στις δύο περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να λυθεί ούτε το ένα θέμα (αυτό του χρέους), ούτε το άλλο (αυτό του Κυπριακού) σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ισως να μη λυθούν ποτέ κατά τη διάρκεια που θα είναι Πρωθυπουργός ή ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Γιατί λοιπόν υπόσχεται ότι θα φορέσει γραβάτα και κάνει ακόμη και τον Π. Καμμένο να τον πιστεύει και να του δωρίζει όχι μία αλλά δύο γραβάτες, νομίζοντας ότι βγαίνουμε στην ανάπτυξη; Εκτός αν το εκλαμβάνει ως «καλαμπούρι» και δεν αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις περί γραβάτας επηρεάζουν το διεθνές status του ιδίου, αλλά και της χώρας.


Η αντισυνταγματική «ομολογία» Καμμένου

Πέρασαν δύο 24ωρα και δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε από πλευράς κυβέρνησης αλλά ούτε από πλευράς Δικαιοσύνης για την «ομολογία» του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου ότι αποτελεί «εγκληματική και αντισυνταγματική πράξη» η ψήφιση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Και ναι μεν η ΝΔ ζήτησε την παραίτησή του (και δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητεί παραίτηση Καμμένου, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»), το δε Ποτάμι απλώς σχολίασε «για την καρέκλα ρε γαμώτο». Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει και σφυρίζει αδιάφορα, αλλά με τη δήλωση αυτή δημιουργούνται ένα σωρό προβλήματα. Οπως μάλιστα επισημαίνει και ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, γαλάζιος βουλευτής Δ. Σταμάτης, «η ομολογία Καμμένου ισοδυναμεί με διάπραξη της εγκληματικής πράξης της παράβασης καθήκοντος. Δεν είναι για γέλια. Δημιουργεί τεράστια νομικά προβλήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη».


Καρανίκας σταθερός στο Μαξίμου

Δεν ιδρώνει το αφτί κανενός στο Μέγαρο Μαξίμου για τα έργα και τις ημέρες του πρωθυπουργικού συμβούλου Ν. Καρανίκα. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού μού έλεγαν ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα με τον Νίκο» (σ.σ.: προσέξτε το… Νίκος), το πολύ-πολύ να κατεβάσει τον τοίχο του από το fb. Ετσι ο κ. Καρανίκας θα συνεχίσει ως υπεύθυνος του Στρατηγικού Σχεδιασμού να περνά τις ώρες του στο Μαξίμου, να βρίζει όποιον ή όποια κάνει κριτική στον Πρωθυπουργό (και στον ίδιο), να ποστάρει διάφορα άρθρα από το «Στο Κόκκινο», το left.gr μαζί με αποσπάσματα από τις ομιλίες του Ν. Παππά και να λαμβάνει τον μισθό του (μαζί με τις υπερωρίες του, όπως τον κατήγγειλε η Ραχήλ Μακρή). Οσο για τη φοβερή αποκάλυψη για έναν Ιρλανδό που λέει ότι «θεραπεύτηκε από τον καρκίνο καπνίζοντας χασισέλαιο», αν και αποδεδειγμένα ψεύτικη είδηση (κυκλοφορούσε εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο), δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργικό σύμβουλο να καταγγείλει τις φαρμακευτικές εταιρείες. Και όλα αυτά συμβαίνουν στο υπόγειο του Μαξίμου, κάτω ακριβώς από το γραφείο του Αλ. Τσίπρα, εκθέτοντας πρώτα από όλα τους ίδιους τους ενοίκους του πρωθυπουργικού μεγάρου.


Ο Ακης, ο Λαφαζάνης και ο Νικολούδης

Μαθαίνω ότι αποκτά ενδιαφέρον η ακροαματική διαδικασία στη δίκη –σε δεύτερο βαθμό –του Ακη Τσοχατζόπουλου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων. Την Τετάρτη ο βασικός συνήγορος του πρώην υπουργού Γιάννης Παγορόπουλος κατέθεσε στο δικαστήριο έγγραφα από τα πρακτικά της προκαταρκτικής εξέτασης που διεξήχθη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας το 2011, με πρωταγωνιστές τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Παναγιώτη Νικολούδη, τότε επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στο πρώτο απόσπασμα λοιπόν –διά στόματος Λαφαζάνη –αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να έρχεται η εισαγγελική παραγγελία εδώ, η οποία να ζητεί διερεύνηση, όχι μόνο για τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και για το ΚΥΣΕΑ που έλαβε τις αποφάσεις πρώτη και δεύτερη φορά και για όλους τους υπουργούς Αμυνας και η Βουλή να αθωώνει, ως μη όφειλε, όλους τους άλλους και να παραπέμπει μόνο έναν, τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Αυτό λέγεται εξιλαστήριο θύμα, λέγεται παράκαμψη διαδικασιών, λέγεται παράνομη και αυθαίρετη ερμηνεία της εισαγγελικής παραγγελίας και παρέμβαση προς τη Βουλή».

nnn
Οταν τη σκυτάλη παίρνει ο Παναγιώτης Νικολούδης, ομολογεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν εντόπισε πουθενά βρώμικο χρήμα στην υπόθεση, ειδάλλως θα το είχε δεσμεύσει και παράλληλα θα το είχε στείλει στον εισαγγελέα. Προσωπικά, θέλω μόνο να σχολιάσω ότι και οι δύο έχουν διατελέσει υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και να θυμίσω ότι στην υπόθεση αυτή είναι «εξ οικείων τα βέλη»: τον Ακη έκαψε αποκλειστικά ο πρώτος εξάδελφος Νίκος Ζήγρας, που «κελάηδησε» ενώπιον του ανακριτή.

HeliosPlus