Η ολοκλήρωση της συνθηκολόγησης της κυβέρνησης Τσίπρα με την ψήφιση του δεύτερου πακέτου επώδυνων φορολογικών μέτρων, του νέου υπερταμείου και του «κόφτη » δημοσιονομικών δαπανών σηματοδοτεί το τέλος των αριστερών αυταπατών αλλά και της αντιμνημονιακής υστερίας.

Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ είναι πλέον απόλυτα δεσμευμένη πλέον στα μέτρα που η ίδια επέλεξε και ψήφισε.Οι κλαυθμοί και τα ψελίσματα περί αναγκαστικής υποταγής στις απαιτήσεις των δανειστών, μπορεί να φάνηκαν χρήσιμοι στους βουλευτές για να συγκαλύψουν την πλήρη εγκατάλειψη των όσων υποστήριζαν μέχρι τώρα, αλλά δεν μπορούν από εδώ και πέρα να αποτελούν άλλοθι για κανένα.

Η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, η οικονομία συνολικά επώμιζονται με τα νέα μέτρα ένα ακόμα δυσβάστακτο κόστος με μόνο αντίδοτο όπως φαίνεται,μια αόριστη προς το παρόν, ρύθμιση για το χρέος.Είναι προφανές ότι οι αντοχές -και οι ανοχές – όλων εξαντλούνται ,ενώ ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας νοιώθει απογοητευμένο και εξαπατημένο, αφού διαψεύστηκαν όλες οι ελπίδες που είχε εναποθέσει στην κυβέρνηση. Περιθώρια για νέες παλινωδίες, για άλλες άσφαιρες μάχες και μεταθέσεις ευθυνών δεν υπάρχουν πλέον για τον κ.Τσίπρα και τα στελέχη του. Ο χρόνος από εδώ και πέρα έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τα ευχολόγια τους.

Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση στη Βουλή,για ανάταξη της οικονομίας, παραγωγική ανασυγκρότηση και διόρθωση των αδικιών θα κρίνονται στην πράξη καθημερινά.Η τεχνική της παραπλάνησης και η ακραία πολωτική δημαγωγία στις οποίες είχαν τόσο πολύ επενδύσει ως τώρα εξάντλησαν τα όρια τους.Η μόνη επιλογή που έχουν πλέον ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του είναι να εφαρμόσουν όσο μπορούν καλύτερα τη συμφωνία που συνυπέγραψαν και ψήφισαν.
Άλλη παρόμοια μακρόχρονη διαδικασία αξιολόγησης δεν την αντέχει κανείς πλέον.Παρά το δυσβάστακτο κόστος η μόνη επιλογή που έχουμε μπροστά μας, είναι η έξοδος από την αβεβαιότητα και η σταθεροποίηση τουλάχιστον της οικονομίας. Κι ο μόνος δρόμος για αυτό είναι να εγκαταλειφθούν το γρηγορότερο τα επικοινωνιακά κόλπα, οι πολιτικές των ναι μεν αλλά και οι καφενειακές διευθετήσεις των αριστερών ιδεοληψιών. Διαφορετικά θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ,ότι θα πληρώσουν κι αυτοί το αντίτιμο του πολιτικού κυνισμού με τον οποίο πολιτεύτηκαν ως τώρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ