Δύο νέα ισχυρά πρόσωπα προκύπτουν με τη δημιουργία του Υπερταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το ένα είναι ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και το άλλο ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΣ. Και ήδη, όπως μαθαίνω, άρχισαν τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, αφού η τοποθέτηση των δύο αυτών ισχυρών προσώπων γίνεται σε συνεννόηση με τους δανειστές. Την επομένη κιόλας ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου εμφανίστηκε και η (απαραίτητη) ονοματολογία.
nnn
Ενα από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του Αριστομένη (Αρη) Συγγρού (φωτογραφία). Τον θυμάστε; Από το Invest Greece; Από τις υψηλόβαθμες διευθυντικές θέσεις της Siemens; Από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων; Από τη ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια; Από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας; Από τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας; Από τα οικονομικά προγράμματα που κατήρτισε σε Ουγγαρία, Αραβικά Εμιράτα και Ρουμανία; Ποιος μπορεί να τον ξεχάσει άραγε αφού, όπως μου έλεγε με χιούμορ ένας από τους πρώην συνεργάτες του, «τα πήγε τόσο καλά στις προηγούμενες δραστηριότητές του που θέλουν τώρα να τον τοποθετήσουν και σε τέτοια νευραλγική θέση». Προσωπικά δεν πίστεψα όταν έμαθα ότι ο εν λόγω κύριος (ο οποίος διετέλεσε και μέλος της ΟΝΝΕΔ και πρόεδρος του Φιλελεύθερου Φόρουμ) θα ανελάμβανε τέτοια ισχυρή θέση. Αλλά, όπως επίσης έμαθα, τον προωθεί ο Γ. Σταθάκης. Ε, κάτι περισσότερο θα γνωρίζει ο υπουργός.


Τι θα γίνει με το ΤΑΙΠΕΔ;

Ρώτησα ευθέως τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιρτσιόλα τι θα γίνει τώρα με το Ταμείο (με τη δημιουργία του Υπερταμείου); Δεν γνωρίζει, μου είπε! Και το σημαντικότερο, ουδείς τον ενημέρωσε για το τι θα συμβεί. Θα συνεχίσει προς το παρόν, λέει, να εργάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ ώσπου να τον ειδοποιήσουν τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό το «προς το παρόν» με έβαλε σε σκέψεις και τον ρώτησα τι ακριβώς εννοεί. «Αν θελήσουν να φύγω, θα φύγω ή αν θέλουν με πάνε σε κάποια άλλη θέση» απάντησε. Δεν τον είδα να ανησυχεί. Πάντως ο άνθρωπος που ως τώρα διαχειριζόταν το πιο ισχυρό Ταμείο και για τον οποίο πολλά μέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν κατά καιρούς αντιρρήσεις όσον αφορά τους χειρισμούς του έχει παντελή άγνοια για το Υπερταμείο.


Τσάκισαν το καζάν ντιπί

Η αφήγηση που θα σας παραθέσω ανήκει σε ένα από τα μέλη της συνοδείας του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ. Ο Πρωθυπουργός και η συνοδεία του, όπως θυμάστε, ψήφισαν πρώτοι το πολυνομοσχέδιο καθ’ ότι είχαν να αναχωρήσουν με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη. Στη διάρκεια της πτήσης (μία ώρα και ένα τέταρτο) ο κ. Τσίπρας έδειχνε κουρασμένος και δεν είχε διάθεση ούτε για πολιτική συζήτηση ούτε για ανάλυση ούτε για κριτική. Διάβαζε κάποια έγγραφα. Εν συνεχεία, φθάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, κατευθύνθηκαν στο βραβευμένο «Conrad Bosphorous Hotel» στο κέντρο της πόλης, με πανοραμική θέα στον Βόσπορο. Αφού τακτοποιήθηκαν στα δωμάτιά τους, ανέβηκαν στον 14ο όροφο στο εστιατόριο «Summit Bar&Terrace». Παρήγγειλαν κάτι ελαφρύ (κυρίως ορεκτικά) και τίμησαν δεόντως τους μπακλαβάδες και το καζάν ντιπί.


Η απώλεια της Κατριβάνου

Η Βασιλική Κατριβάνου, η μέχρι πρότινος «βουλεύτρια» (όπως της άρεσε να αποκαλεί την ιδιότητα της βουλευτού), σταμάτησε από την Κυριακή να κάνει δηλώσεις. Δεν θέλει, λέει, ούτε να μιλήσει ούτε να συναντήσει κανέναν ούτε βεβαίως να αποκαλύψει τι της είπε ο Αλ. Τσίπρας όταν του ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τον «κόφτη» και το «Υπερταμείο» των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά τι να πει; Οτι ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο; Τι μεσολάβησε άραγε και δεν ψήφισε μόνο τα δύο άρθρα; Νομίζει, έλεγαν οι πρώην σύντροφοί της, ότι έτσι έκανε αντίσταση; Η κυρία Κατριβάνου, μέλος της «ομάδας των 53», έγινε γνωστή από την αντίδρασή της σε ορισμένες επιλογές του Αλ. Τσίπρα. Οπως όταν ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να διώξει από την κυβέρνηση τον Δ. Καμμένο για τις γνωστές αναρτήσεις του («άθλια, ομοφοβικά και αντισημιτικά» χαρακτήριζε τα σχόλια του βουλευτή των ΑΝΕΛ). Βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα όταν πήγε να τη χτυπήσει πισώπλατα στο προαύλιο της Βουλής ο χρυσαυγίτης Δ. Κουκούτσης. Τέλος, έγινε γνωστή από τη στήριξη του αιτήματος του Σάββα Ξηρού ώστε να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του. Και το ερώτημα που υπάρχει είναι αν τώρα που παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα. Μήπως της Ζωής; Αλλά η Ζωή δεν δέχεται στελέχη που ψήφισαν Μνημόνιο και η κυρία Κατριβάνου το ψήφισε επί της αρχής.
Της έκλεψαν το πορτοφόλι;

Η άλλη «βουλεύτρια» του ΣΥΡΙΖΑ, η Αννα Βαγενά, που έλεγε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει αλλά τελικά ψήφισε, παρουσιάστηκε στη Βουλή εμφανώς εκνευρισμένη. Μόνο εκνευρισμένη; Οργισμένη. Οι σύντροφοί της έλεγαν ότι έχει κακή διάθεση επειδή της έκλεψαν το πορτοφόλι στο Σύνταγμα ενώ ερχόταν στη Βουλή. Τα είχε με την Αστυνομία αλλά και με την κυβέρνηση για την κλοπή. Απλώθηκε στο Εντευκτήριο της Βουλής (έτσι όπως το συνηθίζει) και δεν μιλούσε σε κανέναν. Οι κακές γλώσσες λένε ότι άλλαξε στάση και αποφάσισε να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο όταν της υποσχέθηκαν κάτι. Τι άραγε; Ισως στήριξη στο θέατρό της;

HeliosPlus