Τη μεγάλη δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή αντιμετωπίζει τούτες τις ώρες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Οι βουλευτές του πιέζονται από το τσουνάμι φόρων τους οποίους ψηφίζουν και την ένταση που μεταφέρει στην κοινωνία ο διπλός ΕΝΦΙΑ. Καθώς και από την πώληση των «ασημικών» της χώρας με το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που προωθεί. Πέρασε και περνά στιγμές έντασης, ταλάντευσης και προβληματισμού, και έμαθα ότι οι πιο στενοί του συνεργάτες επιχείρησαν να ανορθώσουν κάπως την ψυχολογία του…
nnn
Πώς όμως; Ενας από τους πλέον στενούς (πιο στενός δεν γίνεται) ρωτήθηκε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Πρωθυπουργός και αν έχει τύψεις που εφαρμόζει μέτρα τα οποία κατακεραύνωνε ως τώρα και πλήττουν ως επί το πλείστον τα ασθενέστερα στρώματα. Για τύψεις δεν μίλησε. Εδωσε όμως για λογαριασμό του Πρωθυπουργού την εξής απάντηση: «Οταν βλέπεις έναν άνθρωπο να πνίγεται, ορμάς αμέσως να τον σώσεις, δεν τον αφήνεις να πνιγεί… Ετσι συμβαίνει και με τη χώρα. Πνίγεται η Ελλάδα, θα ορμήσεις με όποιο μέσο να τη σώσεις». Αν όντως έτσι σκέφτεται ο κ. Τσίπρας, όπως ο συνεργάτης του το μεταφέρει, τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς;
nnn
Αφού λοιπόν ο κ. Τσίπρας το πήρε απόφαση ότι με αυτόν τον τρόπο σώζει τη χώρα από βέβαιο πνιγμό, άρχισε τα μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον. Αμέσως μετά την ψήφιση του φορομπηχτικού νομοσχεδίου φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τέσσερα άλλα νομοσχέδια. Βασικά θέλει να απαλλαγεί από το βάρος των μέτρων, να πάρει ό,τι πάρει απ’ έξω για να λειτουργήσει το λεγόμενο παιχνίδι της καθημερινότητας. Το πρώτο νομοσχέδιο το χαρακτηρίζει αναπτυξιακό, αλλά τα υπόλοιπα είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως η πάταξη του λαθρεμπορίου των καυσίμων και των τσιγάρων, η εθελουσία δήλωση εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί και το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Θα ακολουθήσουν κι άλλα, όλο το καλοκαίρι, με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει ότι «τώρα ήρθε η ώρα να φέρουμε τα νομοσχέδια που η τρόικα δεν μας άφηνε να ψηφίσουμε», χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια είναι αυτά και γιατί δεν άφηνε η τρόικα την κυβέρνηση ως τώρα να νομοθετήσει.
Στουρνάρας μαινόμενος


Ακούς εκεί να τον κατηγορήσει μέσα στο σπίτι του ότι δεχόταν εντολές από την… ανθυπατία της τρόικας; Ο συνήθως ήπιος κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας εξανέστη όταν άκουσε τον Νίκο Θεοχαράκη (πρώην διαπραγματευτή στην ομάδα του ανεκδιήγητου Γιάνη Βαρουφάκη) να τον κατηγορεί σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι έδωσε γην και ύδωρ, ως υπουργός Οικονομικών, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ειπώθηκαν όλα αυτά με απίστευτη θρασύτητα σε ένα ακροατήριο υψηλού επιπέδου, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ξένοι και έλληνες καθηγητές και ακαδημαϊκοί. Και το χειρότερο, ο κ. Θεοχαράκης δεν κάθισε να ακούσει την απάντηση, αλλά μόλις εκτόξευσε τις «καταγγελίες» του έφυγε βιαστικά. Ποιος είδε τότε τον κ. Στουρνάρα και δεν τον φοβήθηκε… Αλλά, όπως έμαθα, δεν απάντησε εν θερμώ. Μέτρησε και σκέφτηκε προηγουμένως πώς θα απαντήσει. Ετσι δεν δίστασε να τον κατηγορήσει ευθέως ότι μαζί με τον κ. Βαρουφάκη (τον οποίο συνεπικουρούσε τότε ο κ. Θεοχαράκης) προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη χώρα με τη δήθεν διαπραγμάτευση που επέφερε ένα ασήκωτο βάρος 86 δισ. ευρώ. Και πρόσθεσε ότι και οι δυο τους δεν διαθέτουν ούτε τσαγανό ούτε βεβαίως το γνώθι σαυτόν.
Δύο υποδοχές στο Αγιον Ορος


Το επίσημο πρωτόκολλο έχει τα δικά του τερτίπια αλλά αν πρόκειται για το πρωτόκολλο του Αγίου Ορους τότε η ισχύς του είναι απαραβίαστη. Αυτό ανακάλυψαν στο υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζοντας την προσκυνηματική επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος για τον εορτασμό των 1.000 χρόνων ρωσικού μοναχισμού. Τον ρώσο πρόεδρο θα υποδεχθεί στο Ορος εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε επισκεφθεί επισήμως το Αγιον Ορος από την ημέρα της εκλογής του και το πρωτόκολλο ορίζει ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει διπλή υποδοχή. Μία για τον κ. Παυλόπουλο και στη συνέχεια μια δεύτερη, ακριβώς ίδια, για τον κ. Πούτιν. Το λεπτό αυτό ζήτημα τακτοποιήθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγιον Ορος στις 12 Μαΐου, τον οποίο συνόδευε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, όπου αποδόθηκαν όλες οι αρμόζουσες τιμές.
Ο Κατρούγκαλος και ο… Μπίσμαρκ


Τι το ήθελε ο Γ. Κατρούγκαλος να το παίξει και καθηγητής στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο; Γιατί ήθελε να μπερδέψει την Ακρόπολη με τον υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων; Βρήκε μπροστά του τον… Μπίσμαρκ. Στην πραγματικότητα βρήκε μπροστά του την Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία, να σημειώσω, εξελίσσεται τελευταίως σε… φενταγίν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ –αφού δεν αφήνει να πέσει κάτω τίποτε και στολίζει συχνά με κοσμητικά επίθετα τους υπουργούς). Του υπενθύμισε τη γνωστή ρήση του Μπίσμαρκ ότι αρκούν τρεις καθηγητές για να καταστρέψουν μια ολόκληρη χώρα. Και τούτο επειδή ο ταλαντούχος κ. Κατρούγκαλος θυμήθηκε την ιδιότητα του καθηγητή λέγοντας πως ο νόμος προβλέπει τι δεν μπορεί να εκποιηθεί. Για παράδειγμα, ο νόμος λέει ότι δεν μπορούν να εκποιηθούν τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι (γενικώς), οι περιοχές «Natura» κ.τ.λ. Η Ντόρα τον ρώτησε και για την Ακρόπολη. Αφού δεν αναφέρεται ρητά στον νόμο, μήπως η Ακρόπολη μπορεί να εκποιηθεί; Και έγινε ο χαμός στη Βουλή.
Διεθνές φόρουμ για τα τρόφιμα


Aύριο και την Τρίτη διοργανώνεται, μαθαίνω, στο Ηράκλειο της Κρήτης Ελληνογερµανικό Φόρουµ Τροφίµων με συναντήσεις ελλήνων παραγωγών τροφίµων και ποτών µε εκπροσώπους από 14 γερµανικές χονδρεµπορικές και λιανεµπορικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρηµατικές συναντήσεις αφορούν προϊόντα όπως φρούτα, ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, βότανα, γαλακτοκοµικά, αλλά και φυτικά καλλυντικά µε βάση το ελαιόλαδο. Μάλιστα οι γερμανοί εισαγωγείς έχουν προγραµµατίσει επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις. Και όταν έρχονται οι Γερμανοί, έρχονται για τα καλά. Διότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες διαρκούν στον χρόνο, δεν είναι σαν τα hedge funds που σήμερα ήλθαν και αύριο φεύγουν.
«Μου φτιάξατε τη μέρα»


Αυτό που συνέβη στον Κυρ. Μητσοτάκη στην περιοδεία του στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να έχει συμβεί σε άλλον πολιτικό αρχηγό. Βρισκόταν στη Νεάπολη, όταν τον πλησίασε μια γριούλα περίπου 80 ετών (ίσως και περασμένα τα 80). Τον κοιτάζει καλά-καλά και του λέει: «Α, εσύ είσαι καλός. Είσαι καλός και ωραίος». Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ακριβώς όπως κάνουν τα μικρά παιδιά όταν τους χαρίζουν κάποιο δώρο. Γέλασε, έσκυψε και τη φίλησε, και τι νομίζετε ότι της είπε: «Ποιο από τα δύο διαλέγετε; Το ωραίος ή το καλός;». Η γριούλα τον κοίταξε με απορία αλλά δεν απάντησε. Οπότε ο κ. Μητσοτάκης τής είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ, μου φτιάξατε τη μέρα».
Σύμβουλος παντού…

Ως σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας LJ Capital με έδρα το Λονδίνο εξακολουθεί να εμφανίζεται ο Γκλεν Κιμ, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προκατόχου του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος και τον προσέλαβε.
nnn
Αν και ο Κορεάτης έχει καταργήσει την ηλεκτρονική διεύθυνση gvk@lj-capital.co.uk που χρησιμοποιούσε, ωστόσο στην ιστοσελίδα της LJ Capital εξακολουθεί να εμφανίζεται στο advisory board της εταιρείας. Μάλιστα αναφέρεται ότι είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων!
nnn
Τώρα πώς γίνεται να είναι σύμβουλος της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και ταυτόχρονα σύμβουλος σε επενδυτικό κεφάλαιο που παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές οι οποίοι ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για τις αποκρατικοποιήσεις είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτό ονομάζεται inside information και διώκεται. Στην «πρώτη» και «δεύτερη φορά Αριστερά» όμως όλα επιτρέπονται και όλα γίνονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ