Ενας παλαιός κοινοβουλευτικός έλεγε προ ημερών: «Εκεί που κρεμούσαν οι κλέφτες τ’ άρματα, κρεμάνε τώρα οι γύφτοι τα νταούλια!».

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Πρόσφατα η Βουλή έγινε αρένα διπλής όψεως. Εξω από το βουλευτήριο, οι γνωστοί «άγνωστοι» προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισβάλουν στη Βουλή, αλλά αυτό δεν προκάλεσε πραγματική ανησυχία.
Η κατάλυση του Κράτους τείνει να γίνει φαινόμενο σύνηθες.
Επικείμενης μιας συναθροίσεως, πορείας κ.λπ., όλοι μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί σε δρόμους, πλατείες, καταστήματα, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Δεν είναι όμως, όπως φαίνεται, προβλέψιμες οι ενέργειες ορισμένων μέσα στο Κοινοβούλιο. Εξω πυρπολούν την πόλη ομάδες της Ακροαριστεράς. Και μέσα, στο Κοινοβούλιο, προσβάλλουν τον κοινοβουλευτισμό, τη δημοκρατία, το πολίτευμα εν γένει οι ακροδεξιοί «επαναστάτες».
Εχει γνωρίσει και στο παρελθόν μαύρες ημέρες η Βουλή των Ελλήνων, με υβρεολόγια, χειρονομίες, ακόμη και χειροδικίες. Οι κοινοβουλευτικοί καβγάδες όμως είχαν πάντοτε τα όριά τους.
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Μια καθηγήτρια, σε διάλεξή της προς φοιτητές διάσημου πανεπιστημίου της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, έδινε μία απροσδόκητη ερμηνεία στις πράξεις των αρμοδίων που έμοιαζαν αληθινές βλακείες.
Γιατί οι Ελληνες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στον Σαγγάριο κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία; Γιατί ο Ναπολέων έδωσε τη μάχη στο Αουστερλιτς; Γιατί ο Χίτλερ πήγε χειμώνα στη Ρωσία;
Αυτά είναι ιστορικά αινίγματα ή μυστικά της Ιστορίας τα οποία δεν εξηγούνται με τη λογική.
Ολα τα ιστορικά αινίγματα, μικρά και μεγάλα, συμπλήρωνε η καθηγήτρια, εξηγούνται με την απλούστερη απάντηση: «Ησαν απλώς βλάκες!». Η απάντηση είναι, προφανώς, διαχρονική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ