ΠΡΟΘΕΣΗ –που ελπίζουμε να γίνει σύντομα πραγματικότητα –της Ομοσπονδίας Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου και του Αγωνιστικού Συλλόγου Ελλήνων Διαχρονικών Αθλητών Στίβου είναι να διοργανώνεται σε ετήσια βάση ημερίδα με πρόγραμμα παραδοσιακά αγωνίσματα σε συναφές πολιτισμικό πλαίσιο, ομιλίες, εκθέσεις κ.λπ.
Πρόκειται για τα άλματα ύψους και μήκους χωρίς φόρα (και όχι φορά όπως κατά καιρούς, κακώς, αναφέρεται), την ελληνική δισκοβολία, τη λιθοβολία και τη διελκυστίνδα. Πέραν της ιστορικής σημασίας ενυπάρχει στο σκεπτικό και ένα ηθικό-συναισθηματικό κίνητρο. Φόρος Τιμής και Υπόμνησης (για τους νεότερους) θρυλικών αθλητών του Στίβου μας, όπως είναι ο κορυφαίος άλτης Κωστής Τσικλητήρας (με τα τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια, 1908-1912), οι επίσης ολυμπιονίκες ρίπτες Νικόλαος Γεωργαντάς (1904-1906) και Μιχ. Δώριζας (1906-1908), καθώς και μεταγενέστεροι όπως π.χ. οι σπουδαίοι ρίπτες Νίκος Σύλλας, Κώστας Γιαταγάνας κ.ά.
nnn
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ τοποθετείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων βετεράνων αθλητών που διέπρεψαν ή και αγωνίζονται ακόμη σε διεθνείς διοργανώσεις με κατηγορίες ηλικίας. Ενδεικτικά να αναφερθούν ο ρίπτης Βασ. Μαγγανάς, κάτοχος παγκοσμίων επιδόσεων βετεράνων σε σφαιροβολία, σφυροβολία και πένταθλο ρίψεων, ο άλτης του επί κοντώ Σ. Συμεωνίδης (πρόεδρος της Ομοσπονδίας με 37 μέλη-σωματεία και αντιπρόεδρο τον πρωταθλητή εμποδίων Γ. Μαρσέλλο), ο Στέφανος Πετράκης, πρωταθλητής στα 100 μ. στους Α’ Μεσογειακούς Αγώνες του 1951, οι πρωταθλητές επί κοντώ και ακοντισμού Ρήγας Ευσταθιάδης και Χρ. Πιεράκος, ο εμποδιστής Ι. Μπέλλος και όχι μόνο αυτοί.
nnn
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ είναι η συμμετοχή προχωρημένης ηλικίας αθλουμένων στις διοργανώσεις μαραθωνίου δρόμου και άλλων μεγάλων αποστάσεων καθώς αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και o αριθμός των «δρομέων Υγείας».
Αισιόδοξη στάση ζωής σε υπόβαθρο προσωπικής φιλοσοφίας. Επ’ ευκαιρία να θυμηθούμε το «Μη μετράς τα χρόνια σου» που συχνά ανέφερε ο λαμπρός χρονογράφος, επί δεκαετίες, στο «Βήμα» Παύλος Παλαιολόγος. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων αθλητών του 2015 στη Λυών της Γαλλίας έλαβαν μέρος 8.500 αθλητές και αθλήτριες από τις πέντε ηπείρους. Στην κατηγορία 90-94 ετών ο ημέτερος Α. Πολυχρονόπουλος κατετάγη τρίτος στο μήκος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ