Η Νέμεσις, της Νεμέσεως…


Τι ωραία που θα ήταν η ζωή στην εξοχή αν δεν υπήρχε η πόλις –γιατί «η πόλις σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς». Οπου και αν πας, συντρίμμια, ημερολόγιό μου. Εχεις και την κυβέρνηση να προσπαθεί να σε πείσει πως είναι σιντριβάνια τα συντρίμμια και γίνονται ακόμα πιο καταθλιπτικά –σου την παινεύουν για Αφροδίτη ενώ εσύ έχεις μπροστά σου τη Γοργώ.
Δεν στενοχωριέμαι που όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ (ή όπως αλλιώς ονομάζεται το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων) –ίσα-ίσα χαίρομαι· δεν έχει να κάνει με απόψεις περί σοσιαλισμού, καπιταλισμού, κεϊνσιανισμού ή νεοφιλελευθερισμού η χαρά μου. Εχει να κάνει με τη βαθιά πεποίθηση πως όσα λιγότερα ελέγχουν και διοικούν οι έλληνες πολιτικοί τόσο το καλύτερο.
Οσο λιγότερη εθνική κυριαρχία έχουμε στο πλαίσιο της ΕΕ τόσο το καλύτερο –και ας κλαίει για την απώλειά της ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή το νέο ταμείο που «θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου… δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβούλιο και θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς». Θαυμάσια: έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς παρά στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στους κυρίους και κυρίες Τσίπρα, Μητσοτάκη, Γεννηματά, Θεοδωράκη και λοιπούς/ές.
Πώς να έχεις εμπιστοσύνη σε κοινοβούλιο όπου οι νυν υπουργοί επικαλούνται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και η σημερινή αντιπολίτευση επικαλείται τα τότε επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς οι Σαμαράς – Βενιζέλος είχαν δίκιο τότε, επομένως έχει άδικο σήμερα η νυν αντιπολίτευση –και ακόμα μεγαλύτερο άδικο έχει ο Αντώνης Σαμαράς που ονειρεύεται ότι «η Νέμεσις δεν θα αργήσει» για τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Νέμεσις τιμώρησε ήδη αυτόν για όσα είχε κάνει στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Λουκά Παπαδήμο –ήταν ολόιδια με αυτά που του έκανε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά ας μην ελπίζει: έχει και άλλες δουλειές η γυναίκα, δεν μπορεί συνεχώς να ασχολείται με τους έλληνες πρωθυπουργούς και πολιτικούς.
  • Οι αυταπάτες μπορεί να τέλειωσαν, ημερολόγιό μου, αλλά οι απάτες θα συνεχιστούν. Βλέπω αυτούς τους δύσμοιρους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να εξωραΐσουν την εξουσιαστική βουλιμία τους και καταλαβαίνω πως είναι ικανοί για πολύ χειρότερα από κωλοτούμπες. Αλλά, ευτυχώς για εμάς, η κυριαρχία τους λιγόστεψε.
Εκτός από τους δύσμοιρους, υπάρχουν και οι θρασείς, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, που επανέλαβε την καραμέλα ότι «το πρόγραμμα είναι προϊόν άγριου εκβιασμού». Λες και δεν είχε προλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου να πει πριν από έξι χρόνια ότι δέχθηκε το πρώτο μνημόνιο «με το πιστόλι [της άτακτης χρεοκοπίας] στον κρόταφο».
Εγώ τους ευγνωμονώ τους εκβιαστές, ημερολόγιό μου: ο Σκουρλέτης θα μας είχε καταντήσει Βενεζουέλα ή Αργεντινή αν δεν τον εκβίαζαν οι Ευρωπαίοι για λογαριασμό μου. Ας παρηγορηθεί για το χαμένο όνειρό του πίνοντας, όπως άλλοι τον Βόσπορο, το πετρέλαιο του μισητού ΤΑΡ. Και αντί να βάλει γραβάτα, ας κάνει τατουάζ με χρυσόσκονη από τις Σκουριές –θα είναι πολύ φαντασμαγορικό πάνω στο μελαψό του δέρμα.
Θα ήμασταν Βενεζουέλα και θα ήταν ακόμα ο Βαρουφάκης υπουργός –όταν σκέφτομαι από τι γλιτώσαμε, αμαρτάνω: αρχίζω να πιστεύω ότι υπάρχει Θεός και πως η Παναγία Σουμελά είναι αρχηγός κράτους, με πρωθυπουργό τον Πάνο Καμμένο. Μπροστά του η Βενεζουέλα είναι παράδεισος.
Θηλυκά strigidae bubo bubo


Και εν πάση περιπτώσει, αν στην πόλιν που με ακολουθεί υπάρχουν κάποιοι έντιμοι αυταπατηθέντες ή έστω απατηθέντες από τον Αλέξη Τσίπρα, ας αυτοκτονήσουν –ή ας παραιτηθούν, όπως έκαναν άλλοι. Μόνο να μη σκεφθούν να καταψηφίσουν. Γιατί τώρα πια ξέρουν τι μας περιμένει αν δεν κλείσει η αξιολόγηση –και θα είναι μέγιστη ατιμία, εσχάτη προδοσία, ελάχιστοι αυτοί, να μας οδηγήσουν εμάς τους πολλούς σε τέτοιο κακό.
Η πόλις με ακολουθεί –ο Μπούφος μου όχι. Τον ακούω κάθε νύχτα να ξεφωνίζει το στριγγό, μονότονο, απελπισμένο «κούι-κούι» αλλά δεν πλησιάζει. Πετάει μέσα στα σκοτάδια από δέντρο σε δέντρο, δεν εμφανίζεται.
Βγαίνω στην αυλή, τον ψάχνω με τον φακό. Μου κρύβεται –ο πολύτιμός μου φίλος έχει γίνει φάντασμα απειλητικό. Από την Μπούφα, κανένα σημείο ζωής. Τον εγκατέλειψε και έπαθε σοκ; Ή μήπως έπαθε η Μπούφα κάποιο κακό και τη θρηνεί;
Ο νους μου πάει στα χειρότερα, πως κάποιος την πυροβόλησε ή πως έφαγε κάποια φόλα από αυτές που πετάνε στα χωράφια οι αγρότες για τα αγρίμια· ή ότι κάποιο άλλο μεγαλύτερο αρπακτικό τη σκότωσε. Αλλά δεν υπάρχει νυχτερινό αρπακτικό δυνατότερο από τους μπούφους. Και την ημέρα κρύβονται. Να τη δάγκωσε φίδι καταμεσήμερο που κοιμόταν;
Αλλά όχι: υπερβολές σκέπτομαι. Κάτι έγινε μεταξύ τους· αφού το 80% των θηλυκών homo sapiens sapiens απατά τους αρσενικούς συντρόφους του, γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με τα θηλυκά strigidae bubo bubo; Τώρα που το καλοσκέφτομαι, μου φάνηκαν πιο μεγάλα τα αφτιά του τη μόνη φορά που τον είδα από κοντά, την περασμένη εβδομάδα. Τον κεράτωσε η Μπούφα τον Μπούφο και έχουμε δράματα.
  • Αλλά τα οικογενειακά δράματα των μπούφων δεν είναι τίποτα μπρος στα δικαστικά δράματα που εκτυλίσσονται τούτες τις ημέρες: οι μισοί ανώτατοι δικαστικοί διενεργούν πειθαρχικές έρευνες εναντίον των άλλων μισών που με τη σειρά τους ερευνούν κατά των πρώτων. Οι κατηγορίες ένθεν και ένθεν είναι βαρύτατες. Μήπως πρέπει, εκτός από την εθνική, να παραδώσουμε και τη δικαστική κυριαρχία για να δούμε προκοπή;
  • Για τα κυπαρισσάκια μου, πήρα απόφαση: κόντεμα. Εκοψα τις κορυφές, από τα 5 μέτρα τα κατέβασα στα 3. Δεν γινόταν αλλιώς, δεν άντεχε ο κορμός το ύψος τους. Μήπως και στα αμπέλια δεν είναι υποχρεωτικό το κλάδεμα και το κορφολόγημα για να δώσουν τα πρέμνα καρπούς; Με βεβαίωσαν οι αρμόδιοι πως ένα-δύο από τα κλαδιά που είναι ψηλά θα γίνουν νέες κορυφές και θα τραβήξουν σιγά-σιγά τ’ αψήλου αλλά σε γερή βάση πια. Δεν έκανα καταστροφή, καλλιέργεια έκανα.
Να μπορούσαμε, λέει, να κορφολογήσουμε και την πολιτική πυραμίδα της πόλεως που μας ακολουθεί όπου και αν πηγαίνουμε, όποιος και αν μας κυβερνά…
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Επιτέλους, και μια ευτυχής ανάδρομη τάση: ανακάμπτει το έντυπο βιβλίο! Scripta manent, electronica volant.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΚΟΣ
nnn
Να παρακαλέσετε τον Μπούφο να γυρίσει πίσω· να του πείτε ότι έτσι είναι η ζωή, γεμάτη προδοσίες, απογοητεύσεις, διαψεύσεις. Το «ποτέ ξανά» αφορά την αιωνιότητα και εμείς μία ζωή έχουμε μόνο. Και χωρίς Μπούφο πώς θα ζήσουμε;
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM
nnn
Συμβολικό νταμπλ ο Μπούφος: παρά τη φημολογούμενη χαζομάρα του (κάτι σαν απατημένος ψηφοφόρος) διαθέτει πανέξυπνο σύστημα καταβρόχθισης μικρών πουλιών, που σπεύδουν στο χαίνον στόμα του να φάνε τα κολλημένα στη γλώσσα έντομα (κάτι σαν αυταπατηθείς πρωθυπουργός).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΕΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
nnn
Παρασύρθηκες από τη λέξη των ημερών, κόφτης, και αποφάσισες να αποψιλώσεις τα κυπαρίσσια σου. Μα θα τα μαραζώσεις τα καημένα, όπως μαραζωμένη παραμένει η οικονομία μας μετά από διαδοχικές κοπές των εισοδημάτων μας.
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
Εκδηλώσεις ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Και οι τυμβωρύχοι με κτερίσματα αλλότριων ταφών προσπαθούν να επιβιώσουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Η «αυταπάτη» σαν πλάνη μού έδωσε την ιδέα να πάρω έναν κόφτη, έναν ξύστη και μια πλάνη και να γίνω μαραγκός. Είσαι τυχερός που έγινες κηπουρός, αμπελουργός, υδραυλικός πριν από την κρίση.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ
nnn
Ο Κιμ απαγόρευσε, προσωρινά, τους γάμους και τις κηδείες. Είμαι μαζί του αν απαγορεύσει και τους θανάτους, εσαεί.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Ο Τσακαλώτος δηλώνει ότι βρισκόμαστε κοντά στην αρχή του τέλους. Πειράζει να μας διευκρινίσει ότι δεν εννοεί την αρχή του δικού μας τέλους;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ, @YAHOO.GR
nnn
Τσακαλώτος: «Είμαστε στην αρχή του τέλους». Με τα περιορισμένα ελληνικά του, μάλλον μπέρδεψε το«στην» με το«η».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ