Το ταξίδι του Νο 2 της κυβέρνησης Νίκου Παππά (φωτογραφία) στις ΗΠΑ μαθαίνω ότι το οργάνωσε η… Goldman Sachs. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που είχε τόσο υψηλές επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και με χρηματοπιστωτικούς και επενδυτικούς κύκλους. Η Goldman Sachs είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες επενδύσεων τραπεζικών τίτλων, ομολόγων, κινητών αξιών, διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων και οικονομικών συμβούλων. Δηλαδή η απόλυτη έκφραση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Αυτού που ο ίδιος ο κ. Παππάς και ο αρχηγός του κατακεραύνωναν και κατακεραυνώνουν διαρκώς. Πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα «παιδιά» είναι ευέλικτα και κυνικά, όχι μόνον εγχωρίως αλλά και διεθνώς. Δεν ορρωδούν προ ουδενός.


Goldman Sachs και Μητσοτάκης

Λίγα μόλις 24ωρα προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Ν. Παππάς, ο partner & managing director για την Ελλάδα της Goldman Sachs Χάρης Ηλιάδης γευμάτιζε στο πολυτελές εστιατόριο Milos στο Hilton με τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη. Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Ηλιάδης άφησε τη UBS για να ενταχθεί στο δυναμικό της πιο ισχυρής για πολλούς αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως συντονιστής όλων των εργασιών της Goldman Sachs για τις εκδόσεις κρατικού χρέους στην Ευρώπη. Σε εκείνη τη συνάντηση (11 Μαΐου) στο Milos, o κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας χρειάζεται μείωση φόρων, σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, δίκαιη κατανομή βαρών και στοχευμένη μείωση δαπανών.
Η πεμπτουσία της διαπραγμάτευσης

Φαίνεται ότι οι Συριζαίοι, με πρώτο-πρώτο τον Αλ. Τσίπρα, δεν ξεχνούν τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (ή δανειστές, εάν προτιμάτε). Ο Πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίσει πόσο σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις (αυτές που κράτησαν 17 ώρες) και τη μάχη που έδωσε για αυτές. Αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πάει πίσω. Να σκεφτείτε ότι μόλις άρχισε την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πρώτο πράγμα που είπε στους συριζαίους βουλευτές (θέλοντας προφανώς να δώσει απάντηση σε όσους λένε πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε) ήταν: «Οσοι από εσάς δεν έχετε συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν ξέρετε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε». Αλλά εάν εξαιρέσει κανείς τους Σταθάκη και Χουλιαράκη ουδείς άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε έστω και μία εμπειρία από διαπραγματεύσεις. Αυτό που τους είπε για τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσακαλώτος μάλλον τους προβλημάτισε, αφού ουδείς γκρίνιαξε (ούτε καν για τον… κόφτη) και οι ερωτήσεις που έκαναν ήταν τεχνικού επιπέδου. Αφήστε που ορισμένοι κάθισαν για λίγο στην αίθουσα Γερουσίας και εν συνεχεία τους συναντούσες για καφεδάκι και τσιγαράκι στο καφενείο της Βουλής.


Η αγωνία Μεϊμαράκη πριν από την ψηφοφορία

Την ώρα που οι Συριζαίοι ενημερώνονταν από τον κ. Τσακαλώτο πόσο σκληρή ήταν η διαπραγμάτευση (τόσο σκληρή που σχεδόν όλα τα υπέγραψαν) στη Βουλή σχηματίστηκε ένα γαλάζιο «πηγαδάκι». Ηταν καθισμένος αναπαυτικά στον καναπέ του εντευκτηρίου βουλευτών ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος συνομιλούσε με τους Κώστα Αχ. Καραμανλή και Νότη Μηταράκη. Τι έλεγαν; Ο κ. Μεϊμαράκης (που οι πάντες τον αποκαλούν… Βαγγέλα) είχε την αγωνία εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψήφιζαν τα νομοσχέδια την Κυριακή. Εν συνεχεία διερωτήθηκε τι θα κάνει η ΝΔ και αμέσως μετά θυμήθηκε την εποχή που ήταν ο ίδιος μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ και υπήρχαν ανάλογες ψηφοφορίες: «Εκανα απανωτές συνεδριάσεις της ΚΟ, μία μάλιστα διήρκεσε 14 ώρες, είπε ο καθένας το κοντό και το μακρύ του και βγάλαμε μια κοινή στάση». Και αμέσως μετά διερωτήθηκε: «Γιατί ο Μητσοτάκης δεν συγκαλεί την ΚΟ; Για ποιον λόγο;». Ακολούθησαν εκτιμήσεις και προβλέψεις. Προέβλεψε για παράδειγμα ότι ο κ. Τσίπρας έχει ορίζοντα διακυβέρνησης της χώρας έως το 2019 και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει. Χαρακτήρισε «άτυχο» τον Αντ. Σαμαρά, γιατί την περίοδο των διαπραγματεύσεων είχε να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, δημοτικές εκλογές, εθνικές εκλογές, εκλογή ΠτΔ), ενώ ο κ. Τσίπρας έως το 2019 δεν έχει άλλη εκλογική αναμέτρηση. Βεβαίως, όπως είπε, αυτό μπορεί να αλλάξει, εάν αλλάξουν τα δεδομένα στην Ευρώπη (Brexit).
Ποιοι έκλεψαν τον Νικήτα;

Ηταν και ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου βηματίζοντας νευρικά, κρατώντας κάποια χαρτιά ανά χείρας και εμφανιζόταν δυσαρεστημένος. Δυσαρεστημένος όμως γιατί; Γιατί τον… έκλεψαν.

Του έκλεψαν πνευματικά δικαιώματα και μάλιστα αυτοί που τον έκλεψαν ήταν οι διοργανωτές του Συνεδρίου της ΝΔ. Γιατί πιθανόν να μην το γνωρίζετε αλλά πρώτος ο Νικήτας έγραψε πρώτος τη φράση… «Οξυγόνο» σε δημοτικό φυλλάδιο (για την Ανάπτυξη στον Προμπονά) όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων.

Το «Οξυγόνο», όπως ενθυμείσθε, αποτελούσε το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου της ΝΔ. Αμ το άλλο; Αυτό με τα… «4 Αλφα» (πάλι σύνθημα του Συνεδρίου). Πρώτος ο Νικήτας το πλάσαρε στην προεκλογική περίοδο για τον Δήμο της Αθήνας γράφοντας για «Τα 4Α της Αθήνας».

Ολα τα ορίτζιναλ υπάρχουν σε έγγραφα και ευκόλως αποδεικνύονται. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που σκέφτεται, όπως μου είπε, να καταθέσει μήνυση στο κόμμα του για… κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας!

Να το δούμε κι αυτό και θα τερματίσουμε…

Η ανιστόρητη τρόικα

Υπήρξαν ενδιαφέρουσες απόψεις για την Υγεία και για την οικονομία της Υγείας στην εκδήλωση που οργάνωσε το «Δίκτυο» της Αννας Διαμαντοπούλου από διαφόρους ομιλητές. Ηταν και σημαντικές οι παρουσίες, όπως Αλέκου Παπαδόπουλου, Λ. Γρηγοράκου, Αδωνη Γεωργιάδη, Α. Λοβέρδου, Ι. Δατσέρη, Μιλτ. Νεκτάριου, καθηγητών, γιατρών, πρώην διευθυντών νοσοκομείων κ.α.

Ξεχώρισα την ομιλία του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της τρόικας, λέγοντας ότι είναι ανιστόρητα όλα αυτά που ζήτησε και ζητεί από την Ελλάδα. Και τούτο, όπως είπε, η χώρα μας δεν ήταν ποτέ καπιταλιστικό κράτος να εφαρμόσει αυτά που ζητούν.

Πότε θα έχει αυτοδυναμία η ΝΔ;

Υπάρχει ένας στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη που μαζεύει κάθε λίγο και λιγάκι τους γαλάζιους βουλευτές, αλλά και στελέχη της ΝΔ και τους αναλύει (ανάμεσα στα άλλα) και τις δημοσκοπήσεις. Αν και οι γαλάζιοι πολλά του καταμαρτυρούν ότι για παράδειγμα βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα ή ότι αυτός ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε στον Πρόεδρο του κόμαμτος εκλογές, προσέρχονται στις αναλύσεις αυτές με καλή πίστη. Προχθές το συγκεκριμένο στέλεχος αναλύοντας μια δημοσκόπηση τους προέβλεψε ότι εάν πάει έτσι η κατάσταση τότε έως τον Δεκέμβριο η ΝΔ όχι μόνον θα κερδίσει άνετα τις εκλογές, αλλά θα έχει και αυτοδυναμία!!!

Τα ταπεράκια της Αριστεράς

Και ξαφνικά στο καφενείο της Βουλής εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης. Κάθεται σ΄ένα από τα τραπέζια και βγάζει από μία τσάντα που κρατούσε δύο τάπερ. Περιείχαν φαγητό. Παρήγγειλε αμέσως μία «Σουρωτή». Ο κ. Φίλης κάλεσε και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη, έβαλε την πετσέτα στο λαιμό του και κάθησαν ήρεμα να γευματίσουν και να συζητήσουν. Μου λένε ότι ο υπουργός Παιδείας ακολουθεί (για λόγους υγείας) ειδική διατροφή και επειδή βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή (Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ) έφερε το φαγητό μαζί του σε ταπεράκια ώστε να μην αναγκαστεί να φάει καμιά τυρόπιτα ή να γευματίσει από το εστιατόριο της Βουλής.

HeliosPlus