Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων η Τρίτη 17 Μαΐου και λογικά η ελληνική τηλεόραση δεν τη γιόρτασε. Πώς θα μπορούσε άλλωστε έχοντας στους κόλπους της μια εκπομπή όπως αυτή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, για παράδειγμα, στην οποία παρελαύνουν κατά καιρούς όλοι οι ομοφοβικοί θιασώτες, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν μια λεζάντα στις ιστοσελίδες και τρία λεπτά τηλεοπτικού χρόνου στα πάνελ ξεσπούν σε ρατσιστικά παραληρήματα με περισσή άνεση; Και όχι μόνο.
Από τα τοκ σόου ως τη μυθοπλασία, η τηλεοπτική βαρβαρότητα εξαντλείται είτε στην παρουσία είτε στους ρόλους των ομοφυλοφίλων. Ο γκέι που «σταυρώνεται» και ο γκέι που παρουσιάζεται ως καρικατούρα. Αυτός στον οποίο δεν θέλουμε να μοιάσει ο γιος μας και αυτός ο οποίος τσαλακώνεται και γελοιοποιείται προκειμένου να σπάσουμε πλάκα.
Ο πρόσφυγας που προκαλεί δάκρυα όταν τον ξεβράζει το κύμα αλλά οργή όταν ζητεί τροφή και στέγη ή αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Ο μουσουλμάνος ο οποίος είναι καλός μόνο όταν ζει στην Καμπούλ αλλά όταν ζητεί να προσευχηθεί στην Αθήνα είναι ο επικίνδυνος αλλόθρησκος.
Η τηλεοπτική πραγματικότητα με τη μορφή που έχει σήμερα δυστυχώς δεν μπορεί να συνδράμει στο να νικηθούν οι διακρίσεις και η ομοφοβία. Και αυτό επειδή δεν έχει ούτε τα μέσα αλλά ούτε και το πνευματικό υπόβαθρο για να το υπερασπιστεί. Δεν μπορεί ένας ολόκληρος μηχανισμός να επιτρέπει να ακούγονται στον τηλεοπτικό αέρα σχόλια που αφορούν τη ζωή και την προσωπικότητα ανθρώπων που επειδή αποφάσισαν να ζήσουν «διαφορετικά» από τον μέσο όρο διαπομπεύονται. Ούτε να γίνεται αναπαραγωγή με τον ίδιο στόχο επιτρέπεται: το να πουλήσουμε.
Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι στοχοποιούνται κατά συρροή λόγω καταγωγής, λόγω θρησκείας και λόγω σεξουαλικής προτίμησης δεν μπορεί η τηλεόραση να το ενισχύει προσποιούμενη την αθώα περιστερά. Οπως είπε και ο Αντώνης Κανάκης στο «Ράδιο Αρβύλα» της περασμένης Δευτέρας αναφερόμενος στα όσα ακούγονται στο «The 2night show», «έχουμε βέβαια και τον γνωστό σκοταδισμό. Εμείς καταφέραμε στην Ελλάδα του 2016 να κάνουμε τον σκοταδισμό late night show. Τα σκηνικά εύκολα μπορείς να τα αντιγράψεις, τον πολιτισμό και την παιδεία δεν μπορείς να τα αντιγράψεις».

HeliosPlus