Η προσχώρηση Τσίπρα στη realpolitik και κατά συνέπεια η αναγκαστική ενσωμάτωσή του στο «μνημονιακό» στρατόπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σηματοδοτούν εκ των πραγμάτων την είσοδο σε έναν νέο πολιτικό κύκλο. Η πλήρης αποδοχή των όρων των δανειστών ολοκληρώνει τη στροφή του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία άρχισε μετά το δημοψήφισμα και μεταθέτει στους ώμους της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου την πλήρη εφαρμογή μιας επώδυνης συμφωνίας. Από την πιστή και αποτελεσματική εφαρμογή της θα κριθεί η αντοχή αλλά και το μέλλον της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Με τον κυνισμό που τον διακρίνει ο κ. Τσίπρας διήνυσε την απόσταση από την αντιευρωπαϊκή παραμυθία ως την αποδοχή της μόνης ρεαλιστικής για τη χώρα συνθήκης προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με ένα τσιγάρο δρόμο, όπως θα έλεγαν και κάποιοι γνωστοί καφενόβιοι συριζαίοι, πέρασε με περισσή ευκολία από τον Τσάβες και τον Μαδούρο στον εναγκαλισμό με τον Σουλτς και τον Πιτέλα…
Η αθέλητη πλάνη, οι αυταπάτες δηλαδή που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός για να καλύψει τις μεταστροφές του, μπορεί να δικαιολογείται για έναν πολίτη, δεν μπορεί όμως να αποτελεί άλλοθι για έναν υπεύθυνο πολιτικό. Που δεν δίστασε, όπως αποδεικνύεται από τις ανεξάντλητες εξομολογήσεις Βαρουφάκη, να παίξει την τύχη της χώρας στα ζάρια, οδηγώντας μας ένα βήμα πριν από την οριστική χρεοκοπία.
Αυταπάτες δεν είχε και δεν καλλιέργησε όμως μόνο ο Πρωθυπουργός. Είχε και ενδεχομένως έχει ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που έτεινε ευήκοα ώτα σε κάθε λογής δημαγωγικές υποσχέσεις, θεωρώντας ότι υπάρχει η μαγική συνταγή που θα επιτρέψει στον περιούσιο λαό να επανέλθει στην προ κρίσης ομαλότητα, χωρίς μειώσεις μισθών, χωρίς φόρους, χωρίς όρους για τη βοήθεια των Ευρωπαίων.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα να διαχειριστεί τη μνημονιακή μεταμόρφωσή της. Η τύχη της είναι απολύτως συνυφασμένη με την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε, αφού κάθε απόκλιση από τους στόχους που έχει αποδεχθεί συνεπάγεται νέα επώδυνα μέτρα που ούτε η κοινωνία αντέχει, ούτε οι ως τώρα πειθήνιοι βουλευτές της. Τα εκρηκτικά με τα οποία κάποτε απειλούσε να ανατινάξει την Ευρώπη τα έχει ζωστεί τώρα η ίδια…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ