Πολλή φόρα έχει (ξανα)πάρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε. Πιθανώς έχει πέσει στην πλάνη ότι όλες οι χώρες είναι σαν την Ελλάδα καθώς οι θέσεις του για το ελληνικό πρόβλημα πέρασαν (για πολλοστή φορά από το 2010) στο 100% στο τελευταίο Eurogroup –για την ακρίβεια, δεν υπήρξε και φορά που δεν πέρασαν.
Ετσι, μιλώντας στη Φρανκφούρτη και αναφερόμενος στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ, ο γερμανός υπουργός είπε ότι αν στη Βρετανία επικρατήσει η ψήφος υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αυτό θα σημάνει την αποχώρησή της και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε ενδεχομένως το Λονδίνο να επαναδιαπραγματευθεί τη θέση του εντός της Ενωσης. «Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι» είπε, για να επιμείνει: «Ψήφος υπέρ της «εξόδου» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πάρουν καλύτερη συμφωνία. Αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί αμέσως. Αν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, τότε η διαδικασία για την έξοδο της χώρας ξεκινά».
Η απειλή συνεπώς είναι ξεκάθαρη, ευθεία και κυρίως υπεροπτική. Πρόκειται όμως για μια πολιτική απειλή καθώς το τι συμβαίνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει ούτε προηγούμενο ούτε νομική ρύθμιση που να καθιστά τον άλφα ή τον βήτα δρόμο μονόδρομο έπειτα από τέτοιο δημοψήφισμα. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται περί μιας θέσης η οποία εκφράζει την ΕΕ στο σύνολό της ή δεσμεύει νομικά κανέναν με νομοτελειακό τρόπο. Ο Σόιμπλε, όμως, όπως πάντοτε κάνει, απειλεί εμφανίζοντας αυτό που εκείνος λέει ως απόλυτο θέσφατο από το οποίο ουδείς μπορεί να ξεφύγει. Είναι ακριβώς η κακή συνήθεια που απέκτησε εδώ και έξι χρόνια με το ελληνικό ζήτημα.
Η Βρετανία όμως δεν είναι Ελλάδα –πέραν όλων των προφανέστατων λόγων, δεν είναι και χρεοκοπημένη… Και ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να γνωρίζει, πρώτον, το τι θα συμβεί στο δημοψήφισμα και, δεύτερον, το τι ρόλο θα έχουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις στη βρετανική κοινή γνώμη –πιθανότατα, αν θα έχουν κάποιον ρόλο, αυτός θα είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από το να τρομοκρατήσουν το βρετανικό εκλογικό σώμα στο κρισιμότερο ίσως μεταπολεμικό δημοψήφισμα όχι απλώς για τη Βρετανία αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της. Εκτός πια κι αν αυτό ακριβώς είναι που θέλει ο Σόιμπλε. Γιατί, δεν μπορεί: ξέρει καλά τι σημαίνει ένας γερμανός υπουργός να απειλεί τους Αγγλους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ