Αναβάλλεται για το φθινόπωρο ο ανασχηματισμός, όπως διεμήνυσε στους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Ισως, μου λένε, να σκέφθηκε ότι ένας ανασχηματισμός μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα λειτουργίας στην κυβέρνηση απ’ όσα να επιλύσει και έτσι έδωσε εντολή στην κυβερνητική εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δεν επίκειται ανασχηματισμός στο άμεσο μέλλον. Εμφανίζεται μάλιστα ενοχλημένος για τις αναφορές περί ανασχηματισμού, τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση. Ενοχλημένος; Για ποιον λόγο; Τα σενάρια βγήκαν από τους γνωστούς-άγνωστους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.
nnn
Γιατί όμως να κάνει τώρα τον ανασχηματισμό; Πρώτα απ’ όλα κατάφερε και πήρε, ανεξάρτητα από το βάρος που προκαλεί στην κοινωνία η αξιολόγηση, χρόνο. Θέλει να περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα μετρήσει την πίεση, και αν θα είναι ελεγχόμενη, θα αποφασίσει ποιους πρέπει να αντικαταστήσει και ποιους να τοποθετήσει στο κυβερνητικό σχήμα. Δηλαδή μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (και βάλε). Ως τώρα, μου λένε, ούτε καν έχει ασχοληθεί με την ονοματολογία. Ολα όσα διέρρευσαν πάλι από το Μαξίμου περί διεύρυνσης κ.τ.λ. ή για πρόσωπα που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον ως ευσεβείς πόθοι ορισμένων μπορεί να εκληφθούν. Και τούτο αφενός επειδή η κυβέρνηση όσο κι αν το επιθυμεί δεν μπορεί να βρει «πολιτικούς συμμάχους» («Με ποιους να συνεργαστούμε; Με τους εχθρούς μας;», όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού) και αφετέρου επειδή το μοναδικό όνομα που ακούστηκε να αναφέρει ο κ. Τσίπρας είναι αυτό του Φώτη Κουβέλη. Κανενός άλλου. Αλλά δεν σημαίνει πως συμφώνησαν ότι θα τον βάλει στην κυβέρνηση.
nnn
Για να γίνει πιο πειστικός πως δεν πρόκειται να προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό, ηρεμώντας παράλληλα τους υπουργούς που ανησυχούν (και ήδη του διαμηνύουν ότι θέλουν να παραμείνουν στην κυβέρνηση, επειδή δήθεν δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους,) τι κάνει νομίζετε ο κ. Τσίπρας; Συγκαλεί λίαν προσεχώς Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο θα ζητήσει από τους υπουργούς του να… κυβερνήσουν! Θα θέσει δηλαδή χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες για κάθε υπουργείο με εντολή να εκτελεστούν ως το φθινόπωρο.
nnn
Στο Μαξίμου βεβαίως δεν κόπασαν οι πανηγυρισμοί για τη συμφωνία με την αξιολόγηση. Πιστεύουν ότι με τη συμφωνία το ποσό της δόσης που θα εκταμιευθεί θα κυμανθεί στα 10 δισ. ευρώ (7 δισ. για εξυπηρέτηση του χρέους και 3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες). Επίσης εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα είναι συμπαγής και στη δεύτερη ψηφοφορία της 21ης Μαΐου. Και το σημαντικότερο, αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από τον κόσμο: «Καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει τέτοια μέτρα χωρίς να ανοίξει μύτη» υπερηφανεύονται στο Μαξίμου. Βεβαίως ξεχνούν ένα ουσιώδες πράγμα. Οτι τα μέτρα μεν ψηφίστηκαν ή πρόκειται να ψηφιστούν, πλην όμως ακόμη δεν άρχισε ο κόσμος να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Μόλις αρχίσει να πληρώνει, τότε να δεις αντιδράσεις…

Η «φωτοβολίδα» Στουρνάρα
Μια «φωτοβολίδα», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, πέταξε από τη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας. Αποκάλυψε ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για επενδύσεις όχι μόνο σε υποδομές και σε δίκτυα αλλά και στην υπόλοιπη οικονομία, όπως στη βιομηχανία και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό το περί «χρηματοπιστωτικού τομέα» με έβαλε σε υποψίες. Αν προσθέσεις και τη «φωτοβολίδα» του κ. Στουρνάρα, τότε στο μυαλό μου έρχεται μία τράπεζα: η Εθνική. Αν δούμε κι αυτό στον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ, τι άλλο να δούμε;

Το «σχέδιο» για την Παιδεία
Για όσους αναρωτιούνται ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, ο διάλογος που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικός. Οπως μου μετέφερε καλά πληροφορημένη πηγή μου, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε σχετικώς από γονέα που συνάντησε προσφάτως: «Τι πράγματα είναι αυτά; Αλλάζετε τις επιτροπές λίγες ημέρες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις; Τι πολιτική ισοπέδωσης είναι αυτή στην Παιδεία;». Οι απαντήσεις που έδωσε ήταν απολύτως… κατατοπιστικές. «Δεν έχω ιδέα τι μου λες» ή «δεν ξέρω, κάποιο σχέδιο θα έχει ο Φίλης» είπε μεταξύ άλλων, αφήνοντας άφωνο τον συνομιλητή του, ο οποίος και αντελήφθη τη ματαιότητα της απόπειρας. Οσο για το μείζον ερώτημα «Καλά, τον Φίλη βρήκες να κάνεις υπουργό Παιδείας;», σε αυτό ο κ. Τσίπρας είχε μια πειστική (αλλά συνάμα και απογοητευτική) απάντηση: «Ε, ξέρεις τώρα, υπάρχουν και κάποιες ισορροπίες».

Ο Κυριάκος και ο περιπτεράς
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο Περιστέρι στην περιοδεία που έκανε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Βλέπει ένας περιπτεράς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περπατά στον δρόμο και να χαιρετά τον κόσμο χωρίς να υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία γύρω του και αποφασίζει να κάνει το μεγάλο… άλμα. Εγκαταλείπει το περίπτερό του, τον πλησιάζει και του λέει: «Εσύ δεν σπούδασες οικονομικά;». Και προτού προλάβει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει, ο περιπτεράς θέτει αίτημα: «Ακουσα ότι στη Βουλγαρία η φορολογία είναι χαμηλή. Τόσες ελληνικές επιχειρήσεις πήγαν εκεί. Θέλω να μου δείξεις τον δρόμο να ανοίξω… περίπτερο στη Βουλγαρία. Οπου να ‘ναι, κοντά στα σύνορα, στη Σόφια, αρκεί να μην πληρώνω τόσο φόρο». Τι να του πει τώρα. Πάντως εκείνοι που έδειξαν να αγωνιούν περισσότερο για την επερχόμενη φορολογία ήταν οι υπεύθυνοι ενός καταστήματος με ηλεκτρονικά τσιγάρα, το οποίο επίσης επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πληροφορήθηκαν ότι φορολογείται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο…

Τα νεύρα του Σταύρου
Περίμενε ο Στ. Θεοδωράκης εδώ και καιρό πρόσκληση από τη Φώφη Γεννηματά για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πλην όμως η πρόσκληση δεν ερχόταν. Την περασμένη Τετάρτη, όπως ο ίδιος αφηγείται, χτύπησε το τηλέφωνό του και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν η Φώφη: «Σταύρο, άμα θες πέρνα από το συνέδριο» του είπε, κάνοντας τον επικεφαλής του Ποταμιού έξαλλο από θυμό: «Μα καλά, με παίρνεις τηλέφωνο την Τετάρτη και μου πετάς ένα «άμα θες πέρνα»; Είναι τρόπος αυτός;» της είπε, αλλά η κυρία Γεννηματά το προσπέρασε: «Αμα θες να μιλήσεις, πες μου» του είπε. Ο κ. Θεοδωράκης μόλις και συγκρατούσε τα νεύρα του και όπως ήταν φυσικό ξέσπασε: «Μας περνάς για βοηθητικό σου προσωπικό; Οχι, δεν έρχομαι» είπε και έκλεισε το τηλέφωνο. Η Φώφη πάντως λέει ότι δεν προσκάλεσε κανένα πολιτικό κόμμα και ότι του τηλεφώνησε να παραστεί και να μιλήσει μάλιστα μαζί με τους Κ. Σημίτη και Ευ. Βενιζέλο τιμής ένεκεν, λόγω της συνεργασίας τους.
***
Ποιοι είναι οι δύο δημοσιογράφοι που αποφάσισε, άγνωστο με ποια κριτήρια, να προσκαλέσει ο Νίκος Κοτζιάς σε μυστική σύναξη ακαδημαϊκών και διπλωματών στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Μη βιαστείτε να απαντήσετε, διότι θα εκπλαγείτε. Ενδεχομένως και δυσάρεστα…
Στον… κόσμο τους
Η επεισοδιακή τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην Deutsche Welle είναι ενδεικτική του ξεχωριστού τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τα πράγματα.
nnn
Στη συνέντευξη έγινε κάτι παραπάνω από σαφές ότι υπάρχει ένας τρόπος που ο κόσμος όλος κατανοεί τις εξελίξεις και τα γεγονότα και ένας άλλος, εκ διαμέτρου αντίθετος, που τα ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Και αυτό δεν ήταν μόνο εμφανές στο θέμα των μεταναστών που λιάζονται και στο αν το «sunbathing» μεταφέρει το νόημα των δηλώσεων της Τασίας Χριστοδουλοπούλου (λες και υπάρχει άλλη λέξη για τους Βαυαρούς που απολαμβάνουν, ελλείψει θάλασσας, τον ήλιο στα πάρκα), αλλά σε κάθε ζήτημα: για τα προγράμματα διάσωσης, τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, τον ρόλο του Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, το δημοψήφισμα, το τρίτο Μνημόνιο, τα capital controls, το Ασφαλιστικό, τους φόρους, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ