Νυχτερινά πείσματα
Με υποδέχτηκε ο Μπούφος μόλις έφθασα, μεσάνυχτα ήταν. Ακουσα στριγγό «κούι-κούι» από ψηλά –«στη λεύκα θα είναι», σκέφθηκα· πλησίασα και έστρεψα πάνω της τη φωτεινή δέσμη του φακού μου. Δεν τον έβλεπα· «κούι-κούι» άκουσα ξανά, αριστερά μού φάνηκε –στο πεύκο λοιπόν είναι. Ούτε εκεί τον είδα –ξανά «κούι-κούι», από πιο μακριά αυτή τη φορά. Θύμωσα –παίζει κρυφτό μαζί μου;
Τον βρήκα τελικά σε κλαδί της ψηλής κουκουναριάς πίσω από το σπίτι, αυτής που έχει πεισμώσει και έχει καθηλώσει το φύλλωμά της στο ύψος ακριβώς του μπαλκονιού της σοφίτας για να μου κρύβει τη θάλασσα –δεν λέει να ψηλώσει λίγο ακόμα, να μου ελευθερώσει τον ορίζοντα.
–Ηρθα επιτέλους, Μπούφε! Κατέβα.
–«Κούι-κούι», μου απάντησε. Και πέταξε προς το βάθος του κήπου, εκεί που η καρυδιά, η μυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά ανακατεύονται με τον καλαμιώνα της περίφραξης και φτιάχνουν μικρή ζούγκλα.
Θύμωσα κι εγώ –εντάξει, έχω σχεδόν τρεις μήνες να κατέβω Λεχαινά – Νιοχώρι, δικαιολογημένα θεωρεί πως τον παράτησα. Αλλά δεν είναι τρόπος αυτός να υποδέχεσαι φίλο σου που φτάνει μέσα στην άγρια νύχτα, με τη συγκοινωνία μάλιστα για οικονομία: πηγαινέλα με το ΚΤΕΛ κοστίζει 42 ευρώ, τα μισά από όσα με το αυτοκίνητό μου· για τις δουλειές εδώ, θα βολευτώ με το παμπάλαιο Renault, τη μαούνα.
Πήγα με τον φακό να δω τι έχει γίνει με τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες –οι λουίζες, εντάξει: η καταβολάδα που έκανα για να έχω και δεύτερη δίπλα σε αυτήν που φύτεψα πριν από τρία χρόνια, έπιασε, το μικρό φυτό έχει πρασινίσει. Ομως τα δύο τρίχρονα κυπαρισσάκια που βρίσκονται πιο πέρα έχουν ξανά βιαστεί να ψηλώσουν –πάλι έχουν λυγίσει οι κορυφές τους πάνω από το καλαμένιο τρίποδο, τρία μέτρα ψηλό, που έφτιαξα πέρυσι για να τα στηρίξω. Τι θα κάνω; Να βάλω τρεις σιδερένιες εξάμετρες μπετόβεργες γύρω από το καθένα να τα στηρίξω πάλι; Αλλά πώς θα στερεώσω τις μπετόβεργες στο χώμα;
  • Μπήκα τελικά στο σπίτι, άναψα όλα τα φώτα να νιώθω ασφαλής και μεγαλοπρεπής, άνοιξα διάπλατα την τζαμόπορτα της βεράντας να έρθει ο Μπούφος να κουβεντιάσουμε όταν θα του περάσουν τα πείσματα –την ανθρώπινη λαλιά τη χρησιμοποιεί μόνο σε κλειστούς χώρους.
Ανοιξα τον υπολογιστή, να μάθω τι έχει γίνει στον κόσμο από το απόγευμα που έφυγα από την Αθήνα –να πάρει ο διάολος, ξέχασα τον φορτιστή! Θα βρω στα Λεχαινά; Και αν βρω, θα μου φύγουν τα 40 ευρώ που έκανα οικονομία. Του φτωχού το σχοινί, μονό δεν φτάνει –διπλό φτάνει και περισσεύει.
Αλλά η μπαταρία είναι γεμάτη· αν δεν ανοίξω πολλές εφαρμογές, πέντε-έξι ώρες θα δουλέψει.
Nevermore, nevermore


Τα τοπικά νέα πρώτα –θαυμάσια: ο Θοδωρής κρατάει την παράδοση, ανεβάζει και φέτος παράσταση με τον ερασιτεχνικό θίασο που καθοδηγεί. Χρόνια πολλά τώρα μας διασκεδάζει και μας προβληματίζει χτίζοντας (καθότι πολιτικός μηχανικός) διασκευές πάνω σε γνωστά έργα, έτσι που να ταιριάζουν με τις επίκαιρες καταστάσεις της χώρας και των Λεχαινών.
«Εξ αδιαιρέτου» λέγεται το φετινό· δεν μου θυμίζει κάτι, μπορεί να είναι και έργο κατάδικό του –το Σάββατο θα είμαι ανυπερθέτως στην παράσταση. Ηθοποιοί και θεατές φεύγουμε πάντα ενθουσιασμένοι και καθαρμένοι.
  • Ο Μπούφος ήρθε και εγκαταστάθηκε στην κουφάλα της λεύκας που σκιάζει τη βεράντα, απέναντί μου ακριβώς. Κάθε τόσο κρώζει ή το στριγγό «κούι-κούι» ή έναν άλλο ήχο εντελώς άναρθρο, μακρόσυρτο και θλιβερό, κάτι ανάμεσα σε σφύριγμα και λυγμό. Εγώ κάνω πως δεν του δίνω σημασία, περιμένω να έρθει μέσα.
  • Τα εθνικά νέα που διάβασα επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν πια αντιμνημονιακοί στη χώρα μας, ημερολόγιό μου –εκτός από τους κουκουέδες και τους χρυσαυγίτες. Κυβέρνηση και ΝΔ ανταγωνίζονται σαν σε καλλιστεία, ποιος υπέγραψε το ομορφότερο.
Α, ξέχασα: παραμένει αντιμνημονιακή και η ΛΑΕ, η Λαφαζανική Ενότητα. Τους έδειραν τα ΜΑΤ που διοικούν οι πρώην σύντροφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ τις προάλλες που διαδήλωναν κατά του τρίτου μνημονίου. Εχασαν τη σφραγίδα, τα λεφτά και τα γραφεία οι λαφαζανικοί –τους δέρνουν και από πάνω. Είναι ανελέητοι οι συριζαίοι.
  • Μεγαλοφυής η κυβερνητική πρόταση για τον «αυτόματο μηχανισμό» περικοπής δαπανών ή αύξησης φόρων. Θα διαπιστώνεται, λέει, τον Απρίλιο αν την προηγούμενη χρονιά το πρόγραμμα έχει πέσει έξω και τον Οκτώβριο θα λαμβάνονται μέτρα στον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά. Δηλαδή, αν φέτος κάνει παροχούλες η κυβέρνηση εν όψει εκλογών, αυτές θα διαπιστωθούν το 2017 και θα παρθούν μέτρα για το 2018. Και αν μεν έχει χάσει, τι τη νοιάζει; Αν έχει κερδίσει, θα κάνει τα ίδια το 2017 –και πάει λέγοντας. Μένει να δούμε πόσο κουτόφραγκοι είναι οι του κουαρτέτου.
  • Γράφοντας και διαβάζοντας, μου ήρθε στο μυαλό η λύση για τα κυπαρισσάκια, ημερολόγιό μου: θα τους κόψω τις κορυφές, θα τα κοντύνω ένα μέτρο, να καθυστερήσει η ανάπτυξή τους προς τα πάνω, να δυναμώσει ο κορμός, να αντέχει το ύψος τους –αυτό θα κάνω, ελπίζω να είναι σωστή η συνταγή, να μη μου μείνουν νάνοι.
  • Και ξαφνικά, νιώθω με τον Μπούφο μου που εκεί απέναντι κρώζει μονότονα, όπως ο ήρωας του Εντγκαρ Αλαν Πόε με το τρομερό Κοράκι, που τον επισκέπτεται νύχτα και του απαντάει συνεχώς σε κάθε ερώτηση «nevermore, nevermore» –ποτέ πια η ζωή του δεν θα είναι σαν πρώτα, κάθε ευτυχία έχει χαθεί γιατί έχει πεθάνει η αγαπημένη του Ελεονώρα.
–Μπούφε μου, έλα εδώ· του φώναξα.
Ούτε φτερό του δεν κουνήθηκε, έκρωξε πάλι κούι-κούι.
Σηκώθηκα, πλησίασα στο δέντρο. «Τι έχεις, Μπούφε μου; Εντάξει, άργησα να έρθω αλλά σε αγαπάω, το ξέρεις. Ελα κάτω να τα πούμε».
Με κοίταζε κατάματα από τη μαυρίλα της κουφάλας –με μίσος, με οργή, με λύπη; Δεν καταλάβαινα. Χτύπησε τα φτερά του στο σώμα του, για μια στιγμή φοβήθηκα πως θα ορμήσει να μου βγάλει τα μάτια –αλλά αυτός πέταξε μακριά, χάθηκε μέσα στη νύχτα.
Κάτι τρομερό, κάτι πολύ άσχημο έχει γίνει.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ανησυχεί ο Κάμερον για τον χάλυβα, σε περίπτωση Brexit. Τι να πουν όμως και οι έλληνες τηλεσιτιζόμενοι φοιτητές, που τα ταπεράκια της μαμάς θα χρειάζονται εκτελωνισμό –και δη ανθυγιεινά χρονοβόρο;

ΣΤΑΥΡΟΣ: ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ;
nnn
Αυταπάτη ο Τσίπρας, φρεναπάτη ο Βαρουφάκης, οφθαλμαπάτη η «αριστερά», πρώτη φορά τέτοια εξάρτηση από τη λέξη απάτη!
ΕΣΘΗΡ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ, @GMAIL.COM
nnn
Ως Αντιπολίτευση, ωμίλουν για τα μνημόνια μετά λυσσωδών σπασμών. Ως υπερήφανη Κυβέρνηση ψηφίζουν χειρότερα μετ’ ασπασμών!
ΝΙΚΟΣ ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
nnn
Μπερδεύτηκα κάπως με τον «αυτόματο κόφτη» που διαφημίζει ο Τσίπρας. Θα είναι κάτι σαν τον «ντολμαδοπαρασκευαστή» ή την «έξυπνη επιστραγαλίδα»;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Αβαδαίε, αναρωτήθηκες: μετά το σκίσιμο μνημονίων και τη σκληρή διαπραγμάτευση, αύριο τι θα κάνουν; Μα θα στήσουν τις προτομές τους και τους ανδριάντες τους.
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
Να δεις που για όλα τελικά πρώτος θα την πληρώσει ο χαρίεις Κατρούγκαλος. Δεν μπορείς, κύριε, να σνομπάρεις την πρώτη φορά αριστερή εξουσία φορώντας γραβάτα της καθεστηκυίας.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
nnn
Αναμένω με αγωνία την 30ή Μαΐου, για να διαπιστώσω αν ανήκω στο 90% των Ελλήνων που κατά δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ωφελούνται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Πρωθυπουργός με αυταπάτες προσκαλεί τους πολίτες να ψηφίσουν έχοντας ψευδαισθήσεις. Συνήθως το κάνουν και ζουν όλοι μαζί με παραισθήσεις.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ
nnn
…Αυτόματος κόφτης δαπανών στο Δημόσιο σημαίνει πως ο Πάκης θα υπογράφει διατάγματα που θα απολύουν τους διορισμένους του ή θα μειώνουν τους μισθούς τους… Εκδικητική πανουργία της Ιστορίας…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
Εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε βιώσει ενδιαφέρουσες καταστάσεις στον τόπο αυτόν. Αρχίσαμε από τον στρατηλάτη Μουσολίνι και ζούμε τώρα την εποχή του βαρόνου Μινχάουζεν.
ΜΝΗΜΩΝ ΑΙΤΩΛΟΣ
nnn
Ο έχων αυταπάτες πώς αποκαλείται; Αυταπατεών;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ