«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς» είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην Ουάσιγκτον όπου βρέθηκε για επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Πολύ καλά κάνει ο κ. Παππάς και ταξιδεύει στις ΗΠΑ: τουλάχιστον, αυτό δείχνει ότι μέσα σε όλα τα άλλα δεν έχουμε πια (τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο) και τις παλιές αριστερές εμμονές που τόσο κακό έκαναν στην Ελλάδα βλάπτοντας διαχρονικά τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον με ότι αυτό συνεπάγεται επί τόσα χρόνια.

Καθόλου καλά δεν κάνει όμως να αναμασά αυτό το «επιχείρημα» περί της Ελλάδας που «τηρεί» τα συμφωνηθέντα.

Πρώτον, ο ίδιος προχθές, μιλώντας στη Ντόιτσε Βέλλε, δήλωνε ότι όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση τα συμφώνησε και τα ψήφισε με μισή καρδιά! Κι αυτό λέει πολλά για το επιχείρημα της αξιοπιστίας σε πολλά επίπεδα.

Δεύτερον – και σημαντικότερο – η τήρηση των συμφωνηθέντων κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή.

Για την ακρίβεια, εκείνο που έχει συμβεί είναι ότι στην Ελλάδα εξελίσσεται το τρίτο Μνημόνιο (του ΣΥΡΙΖΑ) και ψηφίζεται το τέταρτο Μνημόνιο (πάλι του ΣΥΡΙΖΑ) – μάλιστα το τελευταίο δεν έχει καν ψηφιστεί ακόμα στο σύνολό του, αν και αυτό αναμένεται να συμβεί χωρίς προβλήματα λόγω της… μεγαλειώδους πολιτικής ευελιξίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δεν έχει καμία δυσκολία να μεταμορφώνει τις θέσεις της από το (προεκλογικό) άσπρο στο (μετεκλογικό) μαύρο.

Η ουσία όμως, έρχεται μετά.

Και η ουσία είναι ότι όλα αυτά που με τέτοια άνεση ψηφίζει η κυβέρνηση, πρέπει τώρα να τα εφαρμόσει και στην πράξη. Και αυτό, είναι μπροστά μας. Αραγε, το έχουν αντιληφθεί;