Η εκτίμηση των περισσοτέρων της πολιτικής είναι ότι ανεξαρτήτως του βάρους που προκαλεί στην κοινωνία η αξιολόγηση, ο Αλ. Τσίπρας (στη φωτογραφία συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη) κατάφερε και πήρε ως δώρο… χρόνο. Στον βαθμό, λοιπόν, που θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και ενημερωθεί ως προς τους στόχους της αλλάζουν και οι σχεδιασμοί των πάντων.
nnn
Κατά τα φαινόμενα ο κ. Τσίπρας θα περάσει ένα σχετικό ήρεμο καλοκαίρι. Θα μετρήσει την πίεση το φθινόπωρο και εάν είναι ελεγχόμενη πάμε για το επόμενο σταθερό, την άνοιξη του 2017. Οπότε οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι λογικώς εχόντων των πραγμάτων ο κ. Τσίπρας θα κυβερνά έστω με κάποιες δυσκολίες τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2017.
nnn
Κατά μία εκδοχή μάλιστα επειδή η ανάγκη για πρωτογενή πλεονάσματα το 2016 είναι μικρή, στο επίπεδο του 0,5% του ΑΕΠ, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να κερδίσει και άλλο χρόνο ως και την επόμενη αξιολόγηση, την άνοιξη δηλαδή του… 2018!
nnn
Ολες αυτές οι παραδοχές, όπως αντιλαμβάνεστε, οδηγούν τους πάντες σε ανασχεδιασμούς. Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ετοιμαζόταν για σπριντ εκλογικό, τώρα κάνει λόγο για χιλιοπεντακοσάρι ή για ημιμαραθώνιο, αλλά θα πρέπει να ετοιμάζεται και για… μαραθώνιο. Αφήστε που λέει στα στελέχη του ότι «όσο πιο πολύ μένουν αυτοί (σ.σ.: εννοεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ». Αντιστοίχως άρχισαν να κάνουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί νέους σχεδιασμούς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο αδύναμος κρίκος

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε την ιστοσελίδα www.politico.eu. Ουσιαστικά, είναι το πλέον ανερχόμενο μέσο ενημέρωσης για ευρωπαϊκά θέματα και διαβάζεται επισταμένως στις Βρυξέλλες. Πρόσφατα αποφάσισε να βαθμολογήσει τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και τους μονίμους αντιπρόσωπους τους που τους εκπροσωπούν στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Coreper, το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων όπου προετοιμάζονται όλες οι αποφάσεις. Δεν θα ασχοληθώ εδώ με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας Ανδρέα Παπασταύρου (κατά σύμπτωση άλλος ένας… Παπασταύρου). Δυστυχώς για τη χώρα μας, ο έλληνας πρέσβης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο αδύναμους μονίμους αντιπροσώπους των «28», με βασικό του μειονέκτημα ότι οι συνάδελφοί του και οι θεσμοί δεν του έχουν εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε βέβαια ποιος τον επέλεξε… Ή εάν θέλετε, ποιος έχει την αρμοδιότητα για μια τέτοια επιλογή.


Οι εικόνες του Προέδρου

Εικόνες μικρές, εικόνες σπάνιες δώρισαν οι μοναχοί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο κατά την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, την πρώτη που πραγματοποιεί με την ιδιότητα του ΠτΔ. Ετσι θα πλουτίσει το εικονοστάσι που διαθέτει και στην οικία του και στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
nnn
Τον ΠτΔ υποδέχθηκαν στις Καρυές ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου, ο πρωτοεπιστάτης γέροντας Παύλος και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, οι ηγούμενοι των 20 Μονών και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μιλήτου Απόστολος. Αμέσως παρακολούθησε τη δοξολογία στον ιερό ναό του Πρωτάτου όπου προσκύνησε και την ιερή εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί». Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας όπου τον κέρασαν με τον παραδοσιακό αγιορείτικο τρόπο και του έδειξαν τον «Τράγο», δηλαδή την περγαμηνή από δέρμα τράγου πάνω στην οποία είναι γραμμένο το πρώτο Τυπικό (ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Ορους), φέρει τις ιδιόχειρες υπογραφές του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή και του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και είναι το ιστορικότερο κείμενο του Αγίου Ορους (972 μ.Χ.) Στο γεύμα προσφέρθηκε μπακαλιάρος πλακί, αγγουροντοματοσαλάτα, κόκκινο κρασί και φρούτα κεράσια, πεπόνι και ένα γλυκό τιραμισού. Ο Πρόεδρος θα ξαναπάει στο Αγιον Ορος στις 28 Μαΐου για να υποδεχθεί τον ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν.
Επιστολή Παρασκευόπουλου

Ελαβα επιστολή από τον Ν. Παρασκευόπουλο, την οποία ευχαρίστως δημοσιεύω (αφού στην ουσία επιβεβαιώνει το δημοσίευμα) καθώς και τη σχετική απάντηση:
«Επειδή για πολλοστή φορά ανακυκλώνονται δημοσιεύματα σχετικά με τα οικονομικά μου, υπό τον αβάσιμο τίτλο «ένας πολυέξοδος υπουργός», οφείλω να ενημερώσω για τα εξής: Το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα ποσό αποτελεί αναδρομική καταβολή δαπανών διαμονής εκτός τόπου κατοικίας ενός επταμήνου κι όχι, φυσικά, μηνιαίο ενοίκιο οικίας, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Το συγκεκριμένο επίδομα προβλέπεται νομοθετικά για τους βουλευτές όλων των κομμάτων και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που εκλέγονται ή κατοικούν στην περιφέρεια».


Απάντηση:

Καλή η διευκρίνιση του υπουργού, πλην όμως η στήλη ουδέποτε έγραψε ή υπαινίχθηκε ότι το ενοίκιο ήταν μηνιαίο, ανέφερε απλώς το ποσό που εντοπίστηκε στη Διαύγεια, εκφράζοντας την περιέργειά της, με αφορμή το ύψος του ποσού: 7.000 ευρώ δεν τα λες και λίγα… Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ο υπουργός στέκεται μόνο σε ένα από τα σχόλια που τον αφορούν και όχι σε όλα. Την απονομή χάριτος στην Αικατερίνη Μ. ούτε που τη θίγει.

Καρανίκας εν δράσει

Βγήκε βιαστικά από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή (άρα εργάζεται και εκεί), κρατώντας το κινητό του και έκανε το πηγαινέλα στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου μιλώντας εμπιστευτικώς. Ηταν ο πρωθυπουργικός σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού Νίκος Καρανίκας, φορώντας ένα άσπρο πουκάμισο (όχι, το είχε μέσα από το παντελόνι) και ένα ανοιχτόχρωμο παντελόνι. Κανείς δεν του έδωσε σημασία.

HeliosPlus