Ηταν σαν να κέρδισαν εκλογές ή σαν να κατήγαγαν μεγάλη νίκη. Αλλά ούτε εκλογές κέρδισαν και όσο για τη «νίκη» αφήστε το καλύτερα. Κι όμως, τόσο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί πήγαν στο Υπουργικό Συμβούλιο καμαρωτοί καμαρωτοί, εύχαρεις, οι κυρίες αφού είχαν επισκεφθεί το κομμωτήριο (αν δεν ήταν μεσημέρι, θα νόμιζε κανείς ότι πήγαιναν σε γάμο ή δεξίωση), η Ολγα Γεροβασίλη (φωτογραφία) με μεταξωτή μπλούζα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας και η γνωστή υφυπουργός με τις 12ποντες Louboutin. Το σημαντικότερο; Εδινε ο ένας στον άλλο συγχαρητήρια και όλοι μαζί στον Πρωθυπουργό. Και αυτά για τη δήθεν συμφωνία στο Eurogroup, η οποία όμως δεν έχει επέλθει ακόμη, και για τον «κόφτη» που εισηγήθηκε –όπως ελέχθη –η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος ζήτησε για ψυχολογικούς λόγους να μην τον ονομάζουν «κόφτη» αλλά… «βαλβίδα ζωής». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για το τι έγινε στο πρώτο μετά τον «κόφτη» Υπουργικό Συμβούλιο.
nnn
Πρώτα απ’ όλα ο Πρωθυπουργός έβγαλε έναν λόγο (από χειρογράφου) που θύμιζε τις παλιές καλές εποχές του ΠαΣοΚ: Να στρωθούν οι υπουργοί στη δουλειά, να βγουν στις τηλεοράσεις και να στηρίξουν τη συμφωνία, να βρουν επενδύσεις, γιατί όπως είπε επενδύσεις σημαίνει δουλειά, και επιχείρησε –διαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο που είχε μπροστά του –να πείσει τους υπουργούς ότι ο «κόφτης» δεν θα χρειαστεί, αφού οι στόχοι θα έχουν επιτευχθεί. Μάλλον τους έπεισε, αν κρίνω από το… χειροκρότημα που έπεσε μετά την ομιλία του (έχετε ξανακούσει σε πολιτισμένη χώρα υπουργούς να χειροκροτούν τον πολιτικά προϊστάμενό τους σε Υπουργικό Συμβούλιο;), από τα κολακευτικά λόγια (για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) και από τις ευχαριστίες που απηύθυναν προς τον κ. Τσίπρα που «έσωσε την παρτίδα». Αλλά η επιτομή της κολακείας έγινε από τον Ευ. Τσακαλώτο. Ηταν ενθουσιασμένος ο υπουργός Οικονομικών για τη στάση που έδειξε στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ετσι από το…«ουάου» του αξέχαστου Γιάνη Βαρουφάκη περάσαμε στις ευχαριστίες του κ. Τσακαλώτου. Αφού σε μια στιγμή, πάνω στον λεκτικό του οίστρο να τον υπερασπιστεί, πέταξε την ωραιότερη ατάκα που ακούστηκε ποτέ σε Υπουργικό Συμβούλιο: «Πρόεδρε, ο Γερούν μάς συμπεριφέρθηκε όπως ακριβώς συμπεριφέρονται οι διαιτητές στον Ολυμπιακό» είπε, κάνοντας τον Αλ. Τσίπρα να σκάσει στα γέλια. Και για να γίνει ο κ. Τσακαλώτος πιο πειστικός, συμπλήρωσε: «Ο Γερούν έπαιζε μπάλα, μας έπαιζε σαν Ολυμπιακός. Κάθε φορά που πήγαινε να στραβώσει ο Σόιμπλε, να σου ο Γερούν και έφερνε την κατάσταση στα μέτρα μας». Μόνο κόκκινη κάρτα δεν έδειξε στον Σόιμπλε, θα συμπλήρωνα.
nnn
Ο κ. Τσίπρας όταν ακούει κάποιον να καταφέρεται εναντίον του κ. Σόιμπλε (Νο 1 εχθρός του) λάμπει από χαμόγελο και υπερηφάνεια: «Πες κι άλλα» παρότρυνε τον κ. Τσακαλώτο. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών προτίμησε να αναλύσει το γεγονός ότι τελικά ο «κόφτης» δεν πρόκειται να χρειαστεί, αφού θα η κυβέρνηση θα πιάσει τα μέτρα. Μίλησε και ο Γ. Χουλιαράκης (άλλο πράγμα σπάνιο για συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου), ο οποίος εξήγησε τα τεχνικά μέρη της επερχόμενης συμφωνίας. Αλλά και αυτός δεν ξέχασε τον φίλο Γερούν, λέγοντας πως έκανε ό,τι μπορούσε για τις ελληνικές θέσεις. Ο Γ. Σταθάκης δεν μίλησε καθόλου (όπως τελευταίως το συνηθίζει), μίλησε όμως ο αντιπρόεδρος Ι. Δραγασάκης επί πεντάλεπτο και έδωσε κάποια τεχνικά στοιχεία. Και μετά ακολούθησε ένα μπαράζ… ευχαριστιών και συγχαρητηρίων προς τον Πρωθυπουργό και προς τη διαπραγματευτική ομάδα (για το επίτευγμα της συμφωνίας). Ηταν τόσο πολλά τα συγχαρητήρια που κράτησαν αρκετή ώρα, κάτι που μάλλον κούρασε τον Πρωθυπουργό και διέκοψε τη συνεδρίαση (lunch time, είπε κάποιος).
nnn
Θα ήταν παράλειψη να μη σας αναφέρω και τις ομάδες υπουργών που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου –μετά τον «κόφτη» –Υπουργικού Συμβουλίου. Πρώτα ήταν οι… «επιμελείς» (για να μην αναφέρω άλλη λέξη) που κρέμονταν από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα και κρατούσαν και σημειώσεις για ό,τι έλεγε (Ελενα Κουντουρά, Μάρκος Μπόλαρης κ.ά.). Δεύτερη ομάδα οι αποκαλούμενοι και «Διόσκουροι των Συριζαίων», ήτοι οι Νίκος Παππάς και Χρ. Σπίρτζης. Δεν ξέρω τι μέσον έχουν με τους οπερατέρ και καταφέρνουν κάθε φορά να εμφανίζονται μαζί στην οθόνη (διπλό πλάνο). Και οι δύο δήθεν σκεπτόμενοι και προβληματισμένοι (για την… κατάσταση). Η τρίτη ομάδα, οι… «καλοκαιρινοί». Προσήλθαν στη συνεδρίαση με πουκαμισάκια. Ο Αρ. Μπαλτάς προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα σηκώνοντας τα μανίκια του (προφανώς για να δείξει ότι είναι έτοιμος να πιάσει δουλειά). Αλλη ομάδα (από μόνος του) ο Ν. Φίλης. Αυτός φορούσε σακάκι αλλά τα είχε ακόμη με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας που τον καταράστηκε και μουρμούριζε ότι είναι ακροδεξιός. Τέλος, η «ομάδα Καμμένου».Ο υπουργός Αμυνας προσήλθε εύχαρις στη συνεδρίαση έχοντας μαζί του τον (απαραίτητο) Τέρενς Κουίκ. Ελεγε ότι θα φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποφοίτηση του γιου του, διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνει τώρα ανασχηματισμός, ενώ παραλίγο να κάνει και μια μικρή χειρουργική επέμβαση στο ιατρείο της Βουλής για την αφαίρεση μιας ελιάς στο κεφάλι, η οποία όμως τελικά ανεβλήθη…

Βάλε γραβάτα, βγάλε το ποσέτ

Μόλις ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Π. Καμμένος ζήτησε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Ολοι νόμιζαν ότι επρόκειτο να συζητήσουν κάτι το σοβαρό. Το αίτημά του έγινε αμέσως αποδεκτό. Μπαίνοντας στο πρωθυπουργικό γραφείο ο υπουργός Αμυνας (ο οποίος αποκαλεί τον Πρωθυπουργό «αδελφέ μου») κρατούσε δύο γραβάτες. Μία σε χρώμα… κοραλλί και η άλλη στα χρώματα της γαλλικής σημαίας: «Είπες ότι μόλις ολοκληρώσεις τον αξιολόγηση θα φορέσεις γραβάτα. Σου έφερα δύο για να βγάλεις επιτέλους το ποσέτ με το οποίο πηγαίνεις στις συνόδους κορυφής». Ο Πρωθυπουργός απλώς γέλασε και δεν είπε τίποτα άλλο, παρά ένα «ευχαριστώ». Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας, που αρνείται να φορέσει γραβάτα (για να δείξει προφανώς ότι δεν είναι συστημικός) έχει γραβάτες στο σπίτι του. Του δώρισε μία ο Ρέντσι (αυτή μάλλον δεν πρόκειται αν την φορέσει ποτέ γιατί έχει το σήμα της ιταλικής προεδρίας), πήρε ως δώρο και από μερικούς και έχει και τον ΠτΔ που του λέει συνεχώς να φορέσει γραβάτα.


Αστυνομική επιχείρηση στο ΚΕΛΠΝΟ

Να σας λύσω μια απορία. Οσοι είδατε μεσημεριάτικα ισχυρή αστυνομική δύναμη με μηχανές Δίας και τζιπ να διασχίζει την Αθήνα, δεν ήταν ούτε μεταφορά κάποιου επικίνδυνου κακοποιού, ούτε βεβαίως συνοδεία κάποιου επισήμου. Ηταν η μεταφορά του κ. Ρόζεμπεργκ, του νέου Προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ και η εγκατάστασή στο ευαγές αυτό ίδρυμα. Α, να μην το ξεχάσω μαζί τους ήταν και οι κκ Ξανθός και Πολλάκης. Είχαν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις ολόκληρο το τετράγωνο λες και έκαναν επιχείρηση. Και μόλις έφθασαν στο ΚΕΛΠΝΟ μάζεψαν όλους τους υπαλλήλους στον τέταρτο όροφο για να τους… χαιρετήσουν!

HeliosPlus