Τα παπαγαλάκια των Τσίπρα – Παππά μεταδίδουν από την Αθήνα ότι ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές Μπέρνι Σάντερς οφείλει την πρόοδο του στις προκριματικές εκλογές στον… ΣΥΡΙΖΑ! Θεωρούν ότι ομιλεί κοινή γλώσσα με αυτούς, ότι εκπέμπει αντίστοιχα συνθήματα και ότι έχει ήδη νικήσει στο πεδίο των ιδεών τη Χίλαρι Κλίντον, παρά την ως τώρα επικράτησή της. Αυτά λένε τα γνωστά παπαγαλάκια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός όμως τι προτιμά;
***
Ως τώρα ο Αλ. Τσίπρας έχει αποφύγει να τοποθετηθεί υπέρ κάποιου εκ των δύο διεκδικητών του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος. Λογικό, μπορεί να πει κάποιος. Η ομάδα Κλίντον προσέφερε σε ανύποπτο χρόνο πάμπολλες υπηρεσίες στη διεκδίκηση της εξουσίας στην Ελλάδα από τον κ. Τσίπρα. Είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με παράγοντες του Ιδρύματος Κλίντον και με τη βοήθεια της «δικής» μας Γιάννας Αγγελοπούλου. Οπότε ποιον/ποια θα διαλέξει ο Πρωθυπουργός;
***

Τι «ψηφίζουν» ΝΔ και Ποτάμι
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης τάσσεται ανοιχτά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. «Αναφανδόν Χίλαρι» μου είπε όταν του ετέθη η σχετική ερώτηση. Και όταν εκλήθη να δικαιολογήσει αυτή την προτίμησή του, στην αρχή δίστασε να εκφέρει γνώμη αλλά τελικά είπε: «Η Χίλαρι είναι μια ασφαλής επιλογή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να διαχειριστεί σύνθετες καταστάσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα». Οσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήθελε να ακούσει τίποτε ο πρόεδρος.
***
Το ερώτημα ετέθη και στον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, αν προτιμά τη Χίλαρι ή τον Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Στην αρχή ο κ. Θεοδωράκης αιφνιδιάστηκε αλλά απάντησε. Και τι νομίζετε ότι προτιμά; Μα βεβαίως τη Χίλαρι! Αν και, όπως παρατήρησε, «ο Σάντερς έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις». Η Χίλαρι όμως; Εχει κατά τον κ. Θεοδωράκη συνολική πρόταση στα ανοιχτά διλήμματα των ημερών και κάνει ιδανικές επιλογές όσον αφορά την αμερικανική πολιτική. Μια στιγμή περισυλλογής και ο κ. Θεοδωράκης πέταξε την… ατάκα του: «Βεβαίως είναι πολύ μακριά η Χίλαρι για να κάνουμε ένα δικό μας Ποτάμι στην Αμερική».
***

Η ενόχληση του Προέδρου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος ενοχλήθηκε από τα άπειρα σχόλια που κατέκλυσαν το Διαδίκτυο μετά την αναφορά του στον Πρωταγόρα και στη ρήση του «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Και το ερώτημα που γεννήθηκε ήταν: Τι ήθελε να πει μ’ αυτό; Οι υποστηρικτές του πάντως στις πολλές αμφισβητήσεις που εγέρθηκαν το τελευταίο διάστημα αντιπαραθέτουν πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα. Λένε για παράδειγμα: Τι Πρόεδρο θέλουμε; Εναν άβουλο και τυπικό Πρόεδρο όπως ο προκάτοχός του ή έναν δραστήριο και κινητικό, όπως οι ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης επιβάλλουν; Και απαντούν οι… ίδιοι:
***
Θέλουμε, λένε, έναν δραστήριο Πρόεδρο που να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας από τον Σόιμπλε ως τον Ντράγκι και να παρεμβαίνει δυναμικά υπέρ της, ακόμη και όταν κάποιοι τον παρεξηγούν. Το προχωρούν ακόμη παραπέρα και διερωτώνται μεγαλοφώνως: Αν δεν ήταν ο Προκόπης, πώς θα ήταν η κατάσταση; Υπενθυμίζουν μάλιστα τις παρεμβάσεις του πέρυσι το καλοκαίρι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την έκθεσή του υπέρ του «Ναι» στο περιβόητο δημοψήφισμα. Ακόμη, τη συνδρομή του στην κατάρτιση των νομοσχεδίων καθώς, όπως διαδίδουν, η ομάδα του Μαξίμου δεν έχει ιδέα από νομοτεχνικά θέματα.
***
Οταν ερωτούν τους φίλους του Προέδρου αν όλα αυτά συνιστούν υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, απαντούν ότι οι περιστάσεις το επιβάλλουν. Ο ίδιος ο ΠτΔ ωστόσο πιστεύει ότι δεν αναγνωρίζονται οι προσπάθειές του και ότι κάποιοι συνωμοτούν εις βάρος του και θέλουν να τον πλήξουν. «Του την έχουν στημένη και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να τον πλήξουν» λένε συγκεκριμένα, άποψη που ενστερνίζονται και οι «κύκλοι της Προεδρίας». Ο Κυρ. Μητσοτάκης πάντως δεν πτοείται και με δηλώσεις του υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογής για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης. Και αμέσως μετά δεν του χαρίστηκε λέγοντας: «Την επιλογή αυτή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες». Το δικαιούται πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ να κάνει τέτοιες επισημάνσεις. Είναι ο μόνος που δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο ως ΠτΔ και επιχειρηματολόγησε για τη στάση του αυτή με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
***

Το ΠαΣοΚ του Πολάκη
Ανακοινώθηκε την Πέμπτη το… Opengov του Παύλου Πολάκη όσον αφορά την πλήρωση θέσεων διοικητών στα νοσοκομεία. Από τους 12 διοικητές που ανακοινώθηκαν οι περισσότεροι προέρχονται από το ΠαΣοΚ. Δεύτερη δύναμη οι… καραμανλικοί. Και για «ξεκάρφωμα» δυο-τρεις συριζαίοι. Ανθρωποι που παρακολουθούν τα θέματα Υγείας μου ανέφεραν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για να διαπιστώσετε και εσείς τα περίφημα… αξιοκρατικά κριτήρια της Αριστεράς. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας επελέγη ο Π. Μάνος, ο οποίος το 2012 είχε τοποθετηθεί αναπληρωτής Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Στο Ασκληπιείο Βούλας τοποθετήθηκε ο καθηγητής Θ. Ρούπας. Είχε διατελέσει αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας από το 2010 ως το 2012. Στο ΚΑΤ τοποθετήθηκε ο καθηγητής Ν. Κοντοδημόπουλος, ο οποίος από το 2000 μέχρι πρότινος υπηρετούσε στο ΕΚΑΒ, αν και οι εργαζόμενοι εκεί υποστηρίζουν ότι σπανίως εμφανιζόταν στην εργασία του. Θέλετε κι άλλα αριστερά αξιοκρατικά παραδείγματα;
***
Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών τοποθετήθηκε ο αναισθησιολόγος Β. Κεκερής, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή πρόεδρος του ΔΣ ΕΚΑΒ από το 2006 ως το 2009. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία επέδειξαν την κομματική τους ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ οι κάτωθι: στο Σισμανόγλειο ο Εμμ. Κουταλάς, πτυχιούχος Βιολογίας με μεταπτυχιακό στην Οικολογία. Στον Ευαγγελισμό η στενή φίλη του Π. Κουρουμπλή, Παναγιώτα Γκουλάκη-Μητσάκη, η οποία εκτελούσε χρέη διοικήτριας στο νοσοκομείο αλλά το δυνατό της σημείο είναι η λογοτεχνία. Ως σήμερα έχει βραβευθεί έξι φορές για συλλογές διηγημάτων και ποιημάτων της.
***

Ο κ. Τσακαλώτος και ο στρατηγός

Ηταν να πάει φαντάρος ο Ευκλ. Τσακαλώτος, όπως μου εξιστορούν ως ανέκδοτο τα στρατιωτικά παθήματα του υπουργού Οικονομικών. Μια κοινότητα της Οξφόρδης (όπου σπούδαζε) έστειλε σχετική επιστολή η οποία έφθασε στον στρατηγό Τσακαλώτο, θείο του μελλοντικού υπουργού. Ζητούσε να κάνει μειωμένη θητεία, ένα εξάμηνο δηλαδή, επειδή σπούδαζε και κυρίως επειδή δεν γνώριζε καλά ελληνικά.
***
Ο στρατηγός Τσακαλώτος, νικητής του εμφυλίου πολέμου, μόλις έλαβε την επιστολή εξεμάνη και έστειλε στον ανιψιό του ένα λακωνικό γράμμα, στο οποίο έγραφε τα παρακάτω:
***
«Ουδείς Τσακαλώτος υπηρέτησε μειωμένη θητεία». Οπότε τι να κάνει ο Ευκλείδης; Αποδέχθηκε θέλοντας και μη την υπόδειξη-εντολή του στρατηγού και εκπλήρωσε στο ακέραιο τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Δηλαδή 24 μήνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ