Θυμωμένοι αγάδες
Αντε ξανά-μανά τα ίδια: γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό το Παρασκευοσαββατοκύριακο, συμμετέχει και η ΠΟΕΣΥ των δημοσιογράφων, πάλι τρέχουν οι εφημερίδες να ετοιμάσουν από την Πέμπτη τις εκδόσεις τους της Κυριακής.
Το Ασφαλιστικό είναι βαρύ, ημερολόγιό μου –όπως και το Φορολογικό. Θα ήσαν πολύ ελαφρύτερα αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έτρεχε να μοιράσει δισεκατομμύρια από τα λεφτά που (δεν) υπήρχαν το 2009 –και αν βεβαίως η ΝΔ είχε αποδεχθεί το πρώτο Μνημόνιο και δεν έτρεχε στα Ζάππεια ο Αντώνης Σαμαράς να λέει τα άθλια ψεύδη του, όπως έτρεχε μετά και ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη να πει τις δικές του ψευτιές. Και τα αγανακτισμένα πρόβατα ψήφιζαν κάθε φορά όποιον έλεγε τα μεγαλύτερα ψέματα.
Δίκαιη η οργή και η αγανάκτηση για τη χρεοκοπία –αλλά το αποτέλεσμα ήταν αυτό του αγά που θύμωσε και έκοψε τα απαυτά του. Φταίει, λέει, το ΔΝΤ που δεν υπολόγισε καλά τους πολλαπλασιαστές, που δεν μέτρησε σωστά την ύφεση που θα έφερνε η δημοσιονομική πολιτική: την υπολόγιζε 2%, ας πούμε, και βγήκε 7% –κάπως έτσι ήσαν οι αριθμοί, ας μην τους ψάχνω τώρα. Το λέει και το ξαναλέει ο Αλέξης Τσίπρας για να δείξει πόσο ανόητοι είναι οι τεχνοκράτες και πόσο ανώτεροι οι πολιτικοί του είδους του –τρομάρα του και τρομάρα μας.
Στην πραγματικότητα, αυτό που δεν υπολόγισε το ΔΝΤ ήταν ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμόζονταν, ότι θα ακολουθούσε αυτή η λυσσαλέα πολιτική μάχη για την εξουσία, όπου κανέναν δεν ενδιέφερε να συμμαζέψει το κράτος ή να βοηθήσει την ιδιωτική οικονομία να σταθεί για να μη φθάσει η ανεργία στο 28%. Και εξαιτίας της τρομερής μάχης για την εξουσία προκλήθηκε η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και στα σεντούκια αφού οι άθλιοι συριζαίοι έλεγαν ως τον Ιούλιο πέρυσι πως το «το νόμισμα δεν είναι ταμπού»: 290 δισ. ευρώ ήσαν οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2009, 120 δισ. είναι σήμερα. Και θα ήσαν ακόμη λιγότερες αν δεν είχαν επιβληθεί τα capital controls.
Είμαι σίγουρος πως ούτε αυτή την τρομερή φυγή κεφαλαίων είχε υπολογίσει το ΔΝΤ –ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς και ο Τσίπρας ήσαν αυτοί που τίναξαν τους περίφημους πολλαπλασιαστές στον αέρα. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον νόμιζαν πως είχαν να κάνουν με πολιτικούς, δεν είχαν ιδέα για τις ελληνικές κλεφταρματολικές παραδόσεις. Αυτό είναι το μεγάλο σφάλμα τους –ήσαν ανιστόρητοι, όχι ανοικονόμητοι.
  • Η ΠΟΕΣΥ, η ομοσπονδία των δημοσιογράφων, είναι αγάς εις την νιοστή –όχι μόνο κόβει τα απαυτά του αλλά παλουκώνεται κιόλας: το ασφαλιστικό σύστημα των δημοσιογράφων στηριζόταν στο περίφημο «αγγελιόσημο», εισφορά 21,5% επί των διαφημίσεων που την πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι (άρα επιβαρύνει την τιμή των προϊόντων που διαφημίζονται), που πήγαινε στα ασφαλιστικά ταμεία και στην υγειονομική περίθαλψη δημοσιογράφων, τεχνικών Τύπου, υπαλλήλων των μεντιακών επιχειρήσεων, εκδοτών περιοδικών.
Αλαζονικοί πασσάδες


Αλλά όχι όλων –υπάρχει απίστευτο χάος ως προς το ποια μέσα πληρώνουν αγγελιόσημο και ποιες κατηγορίες επωφελούνται από αυτό. Ας πούμε, μόνο τα μέλη ορισμένων σωματείων τεχνικών Τύπου επωφελούνται: άνθρωποι που δουλεύουν πλάι-πλάι έχουν διαφορετικό ασφαλιστικό καθεστώς. Oι τεχνικοί ραδιοφώνου – τηλεόρασης αποκλείονται. Για τις διαφημίσεις στα περιοδικά και τους σταθμούς της Αθήνας καταβάλλεται αγγελιόσημο, για αυτά που έχουν έδρα στην επαρχία, όχι.
Tα σωματεία που είχαν κουτάλι στο μέλι του αγγελιόσημου προσπαθούσαν και να περιορίσουν τον αριθμό των μελών τους αλλά και να εμποδίσουν άλλα σωματεία να αποκτήσουν κουτάλι και αυτά –η συντεχνιακή λογική σε όλο της το μεγαλείο. Το χειρότερο; Τα σωματεία των δημοσιογράφων διακρίνονται για την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουν και τους συνταξιούχους ως μέλη τους –και, κατά κανόνα, να κυριαρχούν στις διοικήσεις τους. Τι καταλαβαίνουν αυτοί από την αγωνία των νέων που πληρώνονται με μπλοκάκι και δεν έχουν καμιά σχέση με τα προνόμια των παλιών;
Ομως αυτοί διαχειρίζονται την κρίση –και προσπαθούν χρόνια τώρα να κρατήσουν το αγγελιόσημο ζωντανό. Αγώνας προνομιούχων οπισθοφυλακών που πίστευαν (ή προσποιούνταν ότι πίστευαν για να μην κάνουν τίποτα) τις διαβεβαιώσεις του Κατρούγελου και του Τσίπρα ότι θα παραμείνει το αγγελιόσημο. Και αντί να κρύβονται οι μωρές παρθένες οργανώνουν συνεχώς απεργίες που παλουκώνουν εφημερίδες και σταθμούς –σαν να φταίνε οι εργοδότες για τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση.
  • Και ενώ αυτά συμβαίνουν στον χώρο των μέντια, ο αλαζονικότατος επικρατής υπουργός κ. Παππάς δηλώνει για το Mega, που είναι στα πρόθυρα κλεισίματος, «Οταν δεν πληρώνεις καλύτερα να περιφέρεις τη λύπη σου γι’ αυτό και όχι για το τίμημα της άδειας». Ο ίδιος βέβαια περιφέρει τη λύπη του για το τίμημα του ανάλγητου νεοφιλελευθερισμού που δεν άφησε το λεφτόδεντρο να ανθίσει και όχι για το ότι μας μαζεύει με τους φόρους ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για να πληρώσει τα μνημονιακά δισεκατομμύρια που πήρε (όπως και οι προηγούμενοι).
Διότι ο κ. Παππάς ό,τι κάνει το κάνει για το καλό του λαού, όχι για το δικό του συμφέρον, όπως κάνουν οι διαπλεκόμενοι με άλλους πολιτικούς ή άλλα οικονομικά συμφέροντα εργοδότες. Οσοι διαπλέκονται μαζί του, με πρώτη-πρώτη την ΕΡΤ, θεραπεύονται από το άγγιγμά του, όπως συνέβαινε παλαιότερα με τους βασιλιάδες-άγιους.
  • Παππάς; Πασσάς στα Γιάννενα ο επικρατής. Με δύο σίγμα, όπως γραφόταν παλιά η λέξη, για να είναι παχύς και θριαμβευτικός ο ήχος. Με οδαλίσκες που αναγνωρίζουν όλοι την ομορφιά τους, όπως αποδεικνύει η μικρή είδηση που διάβασα σχετικά με το πώς διατέθηκαν τα διαφημιστικά κονδύλια των τραπεζών το 2015: «η «Αυγή», με μέσο όρο ημερήσιας κυκλοφορίας τα 1.500 φύλλα, πήρε διαφήμιση ύψους 550.000 ευρώ, ενώ η εφημερίδα του ΚΚΕ, ο «Pιζοσπάστης», με ημερήσια κυκλοφορία 5.500 φύλλα, πήρε μόλις 60.000 ευρώ». Οπως περίπου επί Σαμαρά, όταν τα έντυπα του Γιώργου Τράγκα με μηδαμινή κυκλοφορία έπαιρναν κρατική διαφήμιση εκατομμυρίων ευρώ.
  • Ηθελα κάτι μεταπασχαλιάτικα να γράψω για την άνοιξη και τους αφαλούς των κοριτσιών που άρχισαν πάλι να εμφανίζονται. Αλλά και να θέλουμε να τους ξεχάσουμε, πολιτικοί και συνδικαλιστές δεν μας αφήνουνε. Είναι κυρίαρχοι, μας φυλακίζουνε.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Οταν οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι Homo sapiens έχουν κληρονομήσει σημαντικό μέρος στο DNA τους από τους Νεάντερταλ, δεν έδωσα και πολλή σημασία. Οταν εμφανίστηκε ο Πολάκης στην τηλεόραση να κάνει τις γνωστές δηλώσεις του, τους εκτίμησα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Προσφέρει χαρμόσυνη ελπίδα ο λιόντας Πρωθυπουργός μας, στο πασχαλινό τηλεοπτικό μήνυμά του, με τα απότομα βράχια πίσω του, μέσα στην αγριεμένη θάλασσα;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Μάλλον το μεσημέρι αρτύθηκε με κάτι βαρύ και απαγορευμένο που του κάθησε στο στομάχι, και έτσι το βράδυ (Μ. Παρασκευή) του βγήκε η κατάρα για τρύπια στομάχια μας. Αβε, Αμβρόσιε, οι άθεοι σε χαιρετούν.
Γ.Κ. @OTENET.GR
nnn
Το Οικονομικό Επιτελείο να προτείνει στους θεσμούς φοροταρίφα στην Αφή και Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας. Αφού έχουμε την αποκλειστικότητα, να κερδίσουμε κι εμείς το κατιτίς μας και να σωθούν οι συντάξεις μας.
ΣΑΒΒΑΣ ΣΩΚΡΑΤΙΔΗΣ, @HOL.GR
nnn
Χθες, έκαναν Επανάσταση (σκίσιμο μνημονίων κ.λπ.). Σήμερα, κάνουν Αντίσταση (σκληρές διαπραγματεύσεις κ.λπ.). Αύριο, τι θα κάνουν αύριο;
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ
nnn
Διόδωρε, όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένων που πλημμύριζαν πλατείες και δρόμους πού χάθηκαν; Είναι ευχαριστημένοι σήμερα;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑ
nnn
Οσοι πιστεύουν στη Θεία αφή του λεγόμενου «Αγίου Φωτός» γνωρίζουν και ότι ο Θεός το παραχωρεί μόνο στον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη. Θείον δηλαδή πελατειακό σύστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ –ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Ο μικρός το δέμας Κατρούγελως, ως ταξικός παραβάτης και προληπτικών μέτρων υπέρμαχος, δοκιμασίαν τοις πάσι επέβαλεν, ίνα πληρωθεί το ρηθέν ότι ο κατέχων την εξουσίαν υπερφίαλος γίγνεται!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΚΑΚΗΣ, @WINDOWSLIVE.COM
nnn
Τσίπρας: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας». Καλό αυτό –αλλά τι σχήμα έχουν;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ