Οσοι επιχείρησαν να σπάσουν τη φόρμα των δημοσιογραφικών εκπομπών του παρελθόντος μόνο κερδισμένοι μπορούν να θεωρηθούν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό των «Αταίριαστων» στον ΣΚΑΪ.
Οι δύο παρουσιαστές, Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος, είναι το ανδρικό δίδυμο το οποίο μπορεί να παρουσιάσει δημοσιογραφική εκπομπή με έναν αέρα που ισορροπεί ευχάριστα μεταξύ σοβαρότητας και χιούμορ, μεταξύ ελαφρότητας και αυστηρότητας και μεταξύ μετάδοσης και σχολιασμού της πληροφορίας. Εμπειροι και διαβασμένοι δημοσιογράφοι, έχουν μια σκαλέτα η οποία από την έναρξη κιόλας σου «κλείνει το μάτι». Μπορεί να δεις ένα βίντεο με τα κορίτσια της Victoria Secret με αφορμή την έλευση του καλοκαιριού αλλά δεν θα το θεωρήσεις ούτε άσχετο ούτε προσβλητικό. Και αυτό διότι φροντίζουν η λεζάντα να απενοχοποιήσει τον όποιο ενδοιασμό του συντηρητικού κοινού.
Στη συνέχεια γίνεται μια παρουσίαση της επικαιρότητας με ματιά διαφορετική και με ευρεία κάλυψη. Τα πρώτα θέματα θεωρούνται απαραίτητα συστατικά αλλά υπάρχει χώρος και για τα κοινωνικού και διαφορετικού περιεχομένου. Η κάμερα της εκπομπής όταν φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου τρυπώνει σε γειτονιές, σε παρέες και σε ευχάριστα θέματα που αναδεικνύουν και προβάλλουν κάτι διαφορετικό από αυτό που μας έχει συνηθίσει ο ενημερωτικός τομέας.
Οι καλεσμένοι, όταν είναι περισσότεροι από ένας, λειτουργούν σε μορφή debate και η κατάσταση δεν ξεφεύγει. Ως επιμύθιο πάντα ένα ωραίο βίντεο που έρχεται να αφήσει μια γλυκιά γεύση μετά από έναν καταιγισμό δυσάρεστων κυρίως ειδήσεων, καθώς αυτό κυριαρχεί στην ελληνική επικαιρότητα εδώ και χρόνια.
Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αίσθηση που μεταδίδουν και η οποία θυμίζει πρόσκληση σε αντροπαρέα αλλά που επιτρέπεται και για τις γυναίκες. Εχουν αυτό το διακριτικό χιούμορ, το κλείσιμο του ματιού που μεταλλάσσεται σε ψυχραιμία αλλά και σε παιχνίδισμα. Αξιοσημείωτο είναι το πόσο αρμονικά δείχνουν δίχως ίχνος ανταγωνισμού –σπάνιο στην τηλεόραση.
Αρνητικό στοιχείο η καθήλωσή τους σε καρέκλες. Θα μπορούσαν άνετα να κινηθούν λίγο στο στούντιο όταν τα θέματα το επιτρέπουν ώστε να μη δείχνει τόσο στατική η εικόνα σε σημείο πια να μοιάζουν «χτιστοί»!
Τέτοιου είδους ενημερωτικά πειράματα το κανάλι του Φαλήρου τα επιχειρεί σε μεγάλο βαθμό. Το συγκεκριμένο είναι από τα επιτυχημένα και τα πιο ενδιαφέροντα και ως σφήνα μεταξύ δύο γυναικείων εκπομπών, του «Τώρα» με την Αννα Μπουσδούκου και του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων με την Εύα Αντωνοπούλου, μοιράζει ωραία την τράπουλα.
Ισως όμως η σκληρή ενημερωτική ζώνη, η οποία διαρκεί πολλές ώρες και υποχρεωτικά ανακυκλώνει παρόμοια θέματα, θα πρέπει κάποια στιγμή να χαλαρώσει. Μνημόνιο για οκτώ ώρες, με φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα είναι σχεδόν εξαντλητικά για ένα ήδη κουρασμένο κοινό. Λίγη χαλαρότητα δεν βλάπτει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ