Μερικές σκηνές από το έργο που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό σημειώθηκαν την Πέμπτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η ένταση και οι καβγάδες βρέθηκαν αμέσως στο επίκεντρο, ενώ σε κάποια στιγμή σηκώθηκε και ένα πανό το οποίο ανήκε παλαιότερα στον Γ. Κατρούγκαλο και αυτή τη φορά το σήκωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου (του ΠαΣοΚ). Και το αποκορύφωμα; Η «εντολή» που έδωσε ο συριζαίος Πρόεδρος της Βουλής Γερ. Μπαλαούρας να μη γίνεται λόγος για τη… Marfin. Και το επιχείρημα αυτής της απαγόρευσης: «Αν είναι έτσι… να αναφέρω κι εγώ τη δολοφονία Λαμπράκη» είπε ο εκτελών χρέη Προέδρου και μάλιστα… χειροκροτούμενος. Καμάρωνε γιατί νόμιζε ότι με αυτόν τον… συμψηφισμό θα απέτρεπε τον γαλάζιο βουλευτή I. Βρούτση να αναφερθεί στη Marfin, να πει δηλαδή δυο λόγια για τις ψυχές που χάθηκαν άδικα και για «κάποιους που δίχασαν με την ενέργειά τους αυτή την ελληνική κοινωνία».


Το αναδρομικό πανό Κατρούγκαλου

Ηταν εκεί και ο Γ. Κατρούγκαλος, καμαρωτός, με κοστούμι, γραβάτα ασορτί με το πουκάμισο και το απαραίτητο μαντιλάκι, και φαινόταν τόσο σίγουρος για τα λεγόμενά του –ότι, δηλαδή, δεν περικόπτονται οι συντάξεις –που έπιασε κουβεντούλα με τους «συντρόφους» του. Φαινόταν ήρεμος και σίγουρος για τον εαυτό του. Η μόνη στιγμή που φάνηκε να αιφνιδιάζεται ήταν όταν είδε την κυρία Χριστοφιλοπούλου να σηκώνει ένα… πανό που έγραφε «Οχι στα μέτρα των οικονομικών δολοφόνων». Δεν αιφνιδιάστηκε τόσο από το πανό αλλά με αυτά που έγραφε το πανό τα οποία ο ίδιος είχε γράψει και περιέφερε σε μία από τις εκρηκτικές συγκεντρώσεις των πάλαι ποτέ Αγανακτισμένων. Ο κ. Μπαλαούρας πάλι επενέβη και ζήτησε να κατεβεί το πανό, το οποίο, να σημειώσω, πρόλαβε η Εύη και κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής. Ισως να είναι και το μοναδικό πανό που έχει τέτοια μεταχείριση: να κατατεθεί στα Πρακτικά της Βουλής. Κάτι είπε ο κ. Μπαλαούρας στην Εύη, εκείνη θύμωσε και γύρισε και του είπε: «Αν εξακολουθείς να λες αυτά, τότε κατέβα από την έδρα, να μην είσαι πρόεδρος, έλα σαν απλός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγηθούμε». Ο κ. Μπαλαούρας δεν άκουσε ή έκανε πως δεν άκουσε…
Αλλο ψεύτης, άλλο παραμυθάς

Ακουσε όμως πολύ καλά τον Β. Οικονόμου της ΝΔ που αποκάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο…. ψεύτη. Ο Πρόεδρος πετάχτηκε από τη θέση του φωνάζοντας στον βουλευτή της ΝΔ: «Να ανακαλέσετε τώρα, τώρα σας λέω. Δεν είναι ψεύτης ο υπουργός». Ο κ. Οικονόμου το σκέφτηκε για μια στιγμή και είπε: «Ναι, ανακαλώ, ο Κατρούγκαλος δεν είναι ψεύτης, είναι παραμυθάς». Εγινε ένας μικρός χαμός στα έδρανα, με τον κ. Κατρούγκαλο να καταφεύγει σε ένα μπουκάλι νερό το οποίο ήπιε μονορούφι. Αμέσως μετά ο κ. Οικονόμου είπε με το νι και με το σίγμα τα 15 παραμύθια που «ξεφούρνισε» ο κ. Κατρούγκαλος για το Ασφαλιστικό χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.


Γλώσσα λανθάνουσα…

Αλλά το ωραιότερο προήλθε από βουλευτή της συγκυβέρνησης. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, γνωστός από τις πάμπολλες εμφανίσεις του στα «κανάλια της διαπλοκής», από τα οποία εκτόξευε μύδρους κατά της διαπλοκής, παραδέχθηκε δόξη και τιμή ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έκανε την υποκλοπή των WikiLeaks στον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου. «Τι άλλο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου; Το παλεύει με νύχια και με δόντια το ΔΝΤ. Πώς θα το έκανε διαφορετικά;» είπε με εκείνο το γνωστό ύφος του.


Ηρωική έξοδο ετοιμάζει ο Φίλης

Υπάρχουν, μαθαίνω, πολλά αιτήματα προς τον Πρωθυπουργό για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας. Δεν είναι μόνο πανεπιστημιακών και άλλων εκπαιδευτικών, είναι και της Εκκλησίας αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε με τις πράξεις του να στρέψει πολλούς εναντίον του. Ετσι σε κανέναν δεν προκαλεί πλέον εντύπωση ότι ορισμένες από τις αποφάσεις του δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο, ότι τις αμφισβητούν ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (και των ΑΝΕΛ) και ορισμένοι ήδη του διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να τις ψηφίσουν. «Ο Φίλης ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο, γι’ αυτό φέρνει αυτό το νομοσχέδιο που ξέρει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει» έλεγαν στη Βουλή πολλοί βουλευτές. Ηταν οι ίδιοι όμως που είδαν αυτό το νομοσχέδιο ως μάννα εξ ουρανού, αφού με την κατάθεσή του κατέθεσαν και αυτοί δεκάδες τροπολογίες –ακόμη και για προσλήψεις… δημοσιογράφων. Απίστευτο, θα πείτε, πλην όμως είναι γεγονός. Εχει κατατεθεί τροπολογία (υπογράφεται από τους Ευ. Τσακαλώτο και Ν. Τόσκα) με τίτλο «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» που προβλέπει σε νομοσχέδιο για την Παιδεία την πρόσληψη δημοσιογράφων στα υπουργεία… Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης! Και εις ανώτερα…

HeliosPlus