Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες που είχε, η κρίση που πλήττει εδώ και έξι χρόνια τη χώρα μας, συνέβαλλε και στην απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Το βαρύτερο τίμημα πλήρωσε φυσικά η πολιτική εξουσία που δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να αποσείσει τις βαριές ευθύνες της για την κατάσταση που βιώνουμε.

Η ευκολία με την οποία ταυτίστηκε με δημαγωγικές και λαϊκίστικες προσεγγίσεις οδήγησε στην επικράτηση ενός γενικευμένου κλίματος αναξιοπιστίας, που υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάκτησης τους κύρους της. Η ευκολία επίσης με την οποία εκτοξεύονται αντιευρωπαϊκές κορώνες, τραυματίζει τη δύσκολη ούτως ή άλλως σχέση με τους εταίρους μας και καλλιεργεί ψευδαισθήσεις χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από τις όποιες προσωπικές του απόψεις έχει υποχρέωση και καθήκον να εκφράζει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του το σύνολο, αν είναι δυνατόν, της κοινωνίας και όχι μόνο τις απόψεις της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν μπορεί να αφήνει ακόμα και την παραμικρή υποψία ότι αμφισβητεί τον θεμελιώδη προσανατολισμό της χώρας, ότι αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες ακόμα και για τους κακοπροαίρετους.
Ο κ.Παυλόπουλος, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, έχει αποφασίσει ότι μπορεί να παρεμβαίνει δημοσίως με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, γιατί το επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες. Δημιουργεί έτσι πολλές φορές εντυπώσεις που ίσως υπερβαίνουν τις προθέσεις του. Μια τέτοια δήλωση ήταν η προχθεσινή ότι «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο».

Είναι προφανές ότι στις δεδομένες συνθήκες, οποιαδήποτε αναφορά στο νόμισμα προκαλεί ποικίλα σχόλια και ερωτηματικά. Ιδιαίτερα από ένα πρόσωπο που προέρχεται από μια παράταξη που ο ιδρυτής της έδωσε σκληρές μάχες,απέναντι σε κυρίαρχες για την εποχή του αντιλήψεις, προκειμένου να κατοχυρώσει την είσοδο και παραμονή της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι δυσκολίες που επικρατούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αμφισβητήσουν αυτήν την κυρίαρχη για τη χώρα μας επιλογή. Οποιαδήποτε σκέψη ρήξης με την Ευρώπη θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα. Και σε μια περίοδο που οι αντιευρωπαϊκές φωνές διογκώνονται, καλό θα είναι να αποφεύγονται οποιεσδήποτε νύξεις, που έστω και αθέλητα, τροφοδοτούν αυτές τις αντιλήψεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ