Είναι κι αυτό μια πρόοδος. Απ’ το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. Οι Συριζαίοι άρχισαν να νοικοκυρεύονται! Παντρεύονται, δειπνούν σε σπίτια μεγαλοεπιχειρηματιών, κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό, πηγαίνουν εκκλησία, τσουγκρίζουν κόκκινα αβγά, τρώνε μαγειρίτσα, σουβλίζουν αρνιά, μεταφέρουν με ευλάβεια το Αγιο Φως με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αγοράζουν καινούργια κοστούμια. Ολα αυτά αποτελούν ένα σημάδι. Αρχίζουν και νιώθουν σιγά-σιγά αλλά σταθερά την ευθύνη που έχουν στην πλάτη τους. Καμία σχέση με όσα έκαναν και έλεγαν όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση ή στην πρώτη θητεία τους στην Αριστερά. Αστικοποιήθηκαν πλήρως, αλλά δεν ξέχασαν να τάζουν τα πάντα. Ε, θα πείτε, οι φρούδες υποσχέσεις και η ωραιοποίηση των πάντων βρίσκονται στο DNA τους…


Ο ακτύπητος ψήστης

Θέλετε ένα παράδειγμα νοικοκυροσύνης; Και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό; Ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) εκμεταλλεύθηκε την πολυήμερη αργία του Πάσχα και εξέδραμε συν γυναιξί και τέκνοις στην Αίγινα. Εκεί είχε και παρέα, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, τον πατρικό του φίλο Αλ. Φλαμπουράρη και το ζεύγος Θ. Δρίτσα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Εκείνο που πιθανόν να μη γνωρίζετε είναι ότι ο Πρωθυπουργός έκανε Ανάσταση στην Παναγίτσα και εν συνεχεία στην οικία του Χριστόφορου Παπαδόπουλου γεύθηκε τη μαγειρίτσα (την παρασκεύασε η Ολγα Χαρίτου). Το Πάσχα γεύθηκε με την παρέα του αρνί στη σούβλα από τον πατέρα της Ολγας Χαρίτου, ο οποίος φημίζεται στην Αίγινα ως «ακτύπητος ψήστης». Μου λένε ότι δεν έφαγε πολύ, μια-δυο πετσούλες και λίγα παϊδάκια, ενώ τίμησε το κοκορέτσι και τη σπανακόπιτα.


Η άνοιξη του Αλέξη

Και τώρα ίσως να διερωτηθείτε: Πάσχα με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο έκανε, τι έλεγαν μεταξύ τους τόσες ημέρες; Πώς πάει η αξιολόγηση; Τι κρυφό σχέδιο έχει ο Σόιμπλε ή μήπως πότε θα ξανατηλεφωνήσει στην κυρία Μέρκελ; Σας πληροφορώ, όπως με πληροφόρησαν κι εμένα, ότι ο Πρωθυπουργός στο δείπνο αμέσως μετά την Ανάσταση είπε παρουσία των υπουργών να μη γίνει καμία συζήτηση που να αφορά την πολιτική και τα οικονομικά. Και το σεβάστηκαν οι πάντες. Εξαίρεση αποτέλεσε η φράση που έλεγε συνεχώς, όπως μου μετέφεραν, ο κ. Φλαμπουράρης, ότι «αυτή η άνοιξη είναι του Αλέξη». Αφήστε που ήταν και τα παιδιά εκεί και είχε δημιουργηθεί μια χαρούμενη ατμόσφαιρα. Η οποία έφθασε στο αποκορύφωμά της όταν ο Ευ. Τσακαλώτος άρχισε τα… ανέκδοτα. Πώς τα έλεγε ο άνθρωπος; Ολοι γελούσαν, πράγμα που σημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ταλέντο στα ανέκδοτα. Κάποια στιγμή τον πήρε σε μια άκρη ο Πρωθυπουργός και συνομίλησαν επί δεκάλεπτο. Ηταν και η πρώτη σύσκεψη που έγινε (δίπλα στο πασχαλινό τραπέζι) για την προετοιμασία του επερχόμενου Eurogroup, του τόσο κρίσιμου για την ελληνική κυβέρνηση. Την Τρίτη έγινε άλλη μία, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά του Ι. Δραγασάκη


Χρέος, το δώρο της Ζωής
Η πρώτη περιοδεία, με την ιδιότητα της αρχηγού κόμματος, της Ζωής Κωνσταντοπούλου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Επέλεξε να πάει στο ακριτικό χωριό Κέλλη της Φλώρινας (στη «φωλιά των φανατικών δεξιών», όπως είπε και η Ραχήλ Μακρή που τη συνόδευε), όπου έτυχε καλής υποδοχής από παιδιά και μεγάλους. Για να δείξει ότι διαφέρει από τους πρώην συντρόφους της, πήγε στην περιφορά του Επιταφίου, είχε εγκάρδια συνομιλία με τον πρόεδρο του χωριού Θάνο Τάσκα, ο οποίος να σημειώσω ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος πρόεδρος, αλλά κουμπάρος του Κώστα Καραμανλή και της Νατάσας. Τους μίλησε για την Πλεύση Ελευθερίας και τους σκοπούς της και έδωσε ως δώρο στα μικρά παιδιά ένα ορίτζιναλ αντίτυπο του… χρέους! Τους είπε μάλιστα ότι έχει συνολικά στη διάθεσή της μόνο 11 και ότι θα τα δώσει σε νέους ανθρώπους, αφού, όπως ανέφερε, ο Ν. Βούτσης ήταν αυτός που τα κλείδωσε σε ένα δωμάτιο και άλλαξε και τις κλειδαριές και έτσι δεν μπόρεσε να πάρει κι άλλα. Ετσι αναζητούνται άλλοι δέκα τυχεροί που θα εισπράξουν ως δώρο από τη Ζωή ολόκληρους τόμους με την ιστορία του χρέους.


Ο τούρκος καναλάρχης

Δεν μπορεί, κάποια θετικά σημάδια θα είχε ο Ατζούν Ιλίτζαλι και έστησε κοτζάμ ανώνυμη εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών στην Αθήνα. Τον θυμάστε; Είναι ο τούρκος πρώην τηλεοπτικός ρεπόρτερ που απέκτησε φήμη και κανάλια στην Τουρκία. Προ μηνών συναντήθηκε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Τουρκία με τον Αλ. Τσίπρα και του εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσει κανάλι στην Ελλάδα. Προβληματισμό πάντως προκαλεί η συγκυρία στην οποία ο τούρκος επιχειρηματίας αποφάσισε να ιδρύσει εταιρεία με την ονομασία Acum Medya στην Ελλάδα, την ώρα δηλαδή που οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο έχουν ενταθεί και οι παράλογες διεκδικήσεις της Αγκυρας στις Οινούσες μπήκαν στις προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης. Προκαλεί επίσης απορία το γεγονός ότι ο τούρκος καλανάρχης αποφάσισε να ιδρύσει τηλεοπτική εταιρεία στην Ελλάδα προτού οριστικοποιηθεί η τελική προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στο εγχώριο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τι του έταξαν άραγε; Αλλά φαίνεται να μην είναι ο μοναδικός τούρκος επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται για τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα. Μαθαίνω ότι και ο Σαμπατίν Τουρκούρ (είχε «κονταροχτυπηθεί», παλαιότερα με τον Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ) ενδιαφέρεται για τοπικό κανάλι στη Θράκη.

Ο Δημήτρης, ο Αχμέτ και Χανς

Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη ανήμερα το Πάσχα και δείχνει την προκλητικότητα των τούρκων έναντι των Ελλήνων που δεν σεβάστηκαν ακόμα και τον θάνατο πατέρα Ελληνα αξιωματικού. Σε γερμανική φρεγάτα που υπάγεται στη δύναμη του ΝΑΤΟ για το Προσφυγικό, κυβερνήτης είναι Γερμανός (ας τον πούμε Χανς) και οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί (όπως προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας ΕΕ) είναι ένας Τούρκος (ας τον πούμε Αχμέτ) και ένας Ελληνας (ας τον πούμε Δημήτρη). Ο Ελληνας αξιωματικός λαμβάνει ένα τηλεφώνημα ανήμερα του Πάσχα ότι πέθανε ο πατέρας του που διέμενε στη Χίο. Παρακάλεσε τον Γερμανό κυβερνήτη, αφού βρίσκονταν κοντά στη Χίο, να οδηγήσει τη γερμανική φρεγάτα στο νησί του, ώστε να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του. Ο Γερμανός δέχτηκε. Ο Τούρκος όμως έφερε αντίρρηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την προσέγγιση πολεμικού πλοίου στη Χίο, η οποία είναι, όπως είπε «αποστρατιωτικοποιημένη νήσος». Και έγινε το δικό του. Ετσι η φρεγάτα δεν προσέγγισε την Χίο και ο Ελληνας αξιωματικός πήγε στην κηδεία του πατέρα του με σκάφος που διέθεσε το Λιμενικό Σώμα.

HeliosPlus