Ως «πολύφερνη νύφη» αντιμετωπίζεται από πολλούς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Τελευταίως, δεν προλαβαίνει τις προσκλήσεις –τον διεκδικούν ως συνδαιτυμόνα σε δείπνα διακεκριμένων επιχειρηματιών και γενικώς συναντάται με πρόσωπα των ΑΕΙ, καθώς και της αγοράς. Αξιολογεί προτάσεις, στελέχη και προετοιμάζεται να επιλέξει κυβέρνηση λειτουργική και αποτελεσματική.
nnn
Από τις συναντήσεις που έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για εκπλήξεις όσον αφορά τη σύνθεση της μελλοντικής του κυβέρνησης, όταν και όποτε σχηματιστεί. Οι πρώτες 100 ημέρες κυβερνητικής θητείας θα είναι δύσκολες και κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της χώρας, όπως ο ίδιος θεωρεί, μετά το χάος που θα αφήσουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
nnn
Για αυτό, όπως λένε οι δικοί του, οι επιλογές θα επιβάλλεται να είναι αυστηρές, προσεκτικές και οι άνθρωποι που θα κληθούν να χειριστούν την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να διακρίνονται για το θάρρος, τη γνώση και την αποτελεσματικότητά τους.
nnn
Θυμάστε που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο βιβλίο του «Game Οver» ότι τον προσέγγισαν δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ζήτησαν να «δώσει» τον Ευ. Βενιζέλο; Ρώτησα, έψαξα και έμαθα και μπορώ να σας μεταφέρω με ασφάλεια ότι τα πρόσωπα που προσέγγισαν τον κ. Παπακωνσταντίνου την επίμαχη περίοδο ήταν δύο σημερινοί διακεκριμένοι υπουργοί. Ο ένας κινείται στη ζώνη του Μεγάρου Μαξίμου και ο άλλος εκινείτο παλαιότερα στα ενδότερα του Αλ. Τσίπρα.

Θα πρέπει να… ματώσει
Πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα ευρωπαϊκά πράγματα, μου λένε ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση. Αντιμετωπίζεται, κατά τα λεγόμενά τους, από τους ευρωπαίους ηγέτες με απόλυτη καχυποψία. Η προσπάθειά του για σύγκληση εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απερρίφθη ευγενικά μεν, αλλά κατά τρόπο κατηγορηματικό. Η συμμαχία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη, όπως και τα λεγόμενα προληπτικά μέτρα. Ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των δημόσιων οικονομικών σε περίπτωση αποκλίσεων (ο επονομαζόμενος και «κόφτης») θα νομοθετηθεί και παίζεται κατά πόσον οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα ζητήσουν γενική περιγραφή των μέτρων και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν ή θα είναι μια λίστα πολύ συγκεκριμένων μέτρων…
nnn
Οι «πράκτορές» μου στο Eurogroup μου λένε συγκεκριμένα ότι για να πάρει ο κ. Τσίπρας την αξιολόγηση θα πρέπει να… ματώσει. Το ζήτημα είναι πόσο. Και κυρίως στον κύκλο των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, τους οποίους ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ως δυνάμει κοινωνικούς συμμάχους. Αυτά τα ολίγα για την αξιολόγηση. Τα υπόλοιπα μετά το Πάσχα…
nnn
Στο Μαξίμου βαυκαλίζονται ότι τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη και ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχον. Αρνούνται μάλιστα ότι απέστειλαν αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι συντάχθηκε μεν το αίτημα (με υπογραφή Τσίπρα), πλην όμως δεν εστάλη. Γιατί άραγε; Μήπως ο κ. Τσίπρας μετάνιωσε; Οχι βεβαίως. Απλώς ήθελε προηγουμένως να βολιδοσκοπήσει τους κ.κ. Τουσκ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ και αυτοί με τη σειρά τους τον κ. Σόιμπλε αν ήταν διατεθειμένοι για μια τέτοια εξέλιξη. Και όταν εισέπραξε αρνητική απάντηση έγινε και η… πιρουέτα. Σου λέει, γιατί να στείλω την επιστολή και να την απορρίψουν εγγράφως, άσε την στο συρτάρι και βλέπουμε. Και ζήτησε… Eurogroup.

Δεν γνώριζαν, δεν ρώταγαν;
Ηθελαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης να κάνουν την καθιερωμένη πασχαλινή βόλτα στην αγορά. Καλά, δεν αντελήφθησαν όλα αυτά που έλεγαν οι συνάδελφοί τους όλη την εβδομάδα στη Βουλή; Οτι δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους με το διπλό Μνημόνιο που συμφωνήθηκε; Ετσι, οπλισμένοι με… θάρρος και τόλμη οι Τάσος Κουράκης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης βγήκαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Και αμέσως αντελήφθησαν ότι τα συνθήματα «δίνουμε τη μάχη, αλλά οι ξένοι δεν μας αφήνουν» και ότι «για όλα φταίνε οι διαπλεκόμενοι» δεν πιάνουν πλέον. Την έπαθαν. Δεν ήξεραν πού να σταθούν. Δέχτηκαν υπομονετικά τον εξευτελισμό και τις προσφωνήσεις του τύπου «κοπρόσκυλα» και «απατεώνες». Γιατί; Επειδή το κόμμα και η κυβέρνηση είχαν αθετήσει τις υποσχέσεις τους. Αυτή τη φορά αυτοί που τους αποδοκίμαζαν δεν ήταν ούτε εγκάθετοι, ούτε μπαχαλάκηδες (όπως έσπευδε παλαιότερα να τους χαρακτηρίσει το Μαξίμου). Ηταν έμποροι, καταναλωτές, ήταν απλοί πολίτες και πιθανόν πλανεμένοι και… κοψοχέρηδες ψηφοφόροι.

Τα καπρίτσια κοστίζουν
Για να ξέρετε πόσο στοιχίζουν στους φορολογουμένους οι διαπραγματεύσεις στο «Hiltοn» (που αν γίνονταν στα υπουργεία δεν θα στοίχιζαν τίποτε), η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου δέσμευσε πίστωση 12.000 ευρώ για το διάστημα από 18 Ιανουαρίου ως 30 Απριλίου για δαπάνες ενοικίασης αιθουσών, καφέδων που θα ανακύψουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο, αφού η ενοικίαση μιας αίθουσας συνεδριάσεων στο «Hilton» ανέρχεται, όπως έμαθα, σε 2.000 ευρώ ημερησίως. Και όλα αυτά για ένα καπρίτσιο να μην εμφανίζεται το κουαρτέτο στα υπουργεία.

Τα πρόσωπα της Ζωής
Ισως είναι τυχαίο ή ίσως να συμβολίζει κάτι. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της Πλεύση Ελευθερίας βρήκαν στέγη σε ένα κλασικό κτίριο στην οδό Ιπποκράτους, στη Νεάπολη Εξαρχείων, πάνω ακριβώς από το εστιατόριο… «Κονσερβοκούτι». Στο «Κονσερβοκούτι» μπορεί να διαφημίζεται ότι καταναλώνεται η ρακή με τη συνοδεία των μουσικών επιλογών της Βάσιας Ρεντούμη, αλλά εκεί μαζεύεται αρκετή νεολαία. Και δεν είναι λίγοι που ανεβαίνουν στον πάνω όροφο είτε από περιέργεια για να δουν πώς είναι τα γραφεία της Ζωής είτε για να γραφτούν ως μέλη, είτε ακόμα για να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Αλλωστε σε αυτούς βασίζεται η Ζωή και όχι, όπως μαθαίνω, σε κάποιους ανεπιτυχόντες βουλευτές που ήδη την προσέγγισαν. Αφήστε που η ίδια δεν συζητεί με κανέναν που είχε ψηφίσει Μνημόνιο, ή έστω έκανε δήλωση υπέρ του Μνημονίου ή υπέρ του Αλ. Τσίπρα. Εκεί οργανώνεται και η Νεολαία του κόμματος, την ευθύνη της οποίας έχει αναλάβει ο Δημήτρης Κομνηνός, γιος του ηθοποιού Λάκη Κομνηνού και της δημοσιογράφου Τζώρτζιας Κοντράρου. Και όπως κάνουν και οι περισσότεροι αρχηγοί κομμάτων το Πάσχα, έτσι και η Ζωή «απέδρασε» εκτός Αθηνών. Πήγε στην Αιδηψό, στο σπίτι της μητέρας της Λίνας Αλεξίου και εν συνεχεία θα βρεθεί στην Εύβοια στο σπίτι του Γιάννη Σταθά, ο οποίος μαζί με τη Ραχήλ Μακρή αποτελούν και τους λεγόμενους «βουλευτές» του κόμματος, αφού είχαν θητεύσει παλαιότερα στη Βουλή.
Τους φταίνε άλλοι

Ο Νίκος Παππάς ήταν αυτός που πέρυσι τον Ιούνιο προέτρεπε τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει πίσω και να μην υπογράψει. Τελικά η τακτική αυτή χάρισε στον κ. Τσίπρα τον τίτλο του «Χειρότερου Διαπραγματευτή του 2015», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
nnn
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός φόρτωσε την ευθύνη στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος από «asset» έγινε «ανόητος». Εφέτος οι κ.κ. Παππάς και Τσίπρας ακολουθούν την ίδια τακτική. Τώρα ο κ. Παππάς τα ρίχνει όλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που συμφώνησε στο Eurogroup του Αμστερνταμ τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
nnn
Λες και ο κ. Τσακαλώτος αποφάσισε μόνος του και όχι ύστερα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και το Μαξίμου ή ο κ. Βαρουφάκης πούλαγε πέρυσι τρέλα χωρίς τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα. Μόνο που το 2016 μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι 2015…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ