Τα αργύρια της εξουσίας
Μέρες που ‘ναι, το ρουμελιώτικο Πάσχα απαιτεί «στα Σάλωνα να σφάζουν αρνιά και στον Χρυσό κριάρια». Μέρες που ‘ναι, τα πολιτικά πάθη απαιτούν «Στου Αλέξη τον αγράβατο γιακά να σφάζονται παλικάρια»: Τουσκ του Συμβουλίου, Γιούνκερ της Επιτροπής, Ντάισελμπλουμ της Ευρωομάδας, Λαγκάρντ του ΔΝΤ, Σόιμπλε του Βερολίνου, Ρέγκλινγκ του ESM, Πιτέλα των Ευρωσοσιαλιστών και δεκάδες άλλοι από χωριά πολύ μεγαλύτερα από τους Πενταγιούς σφάζονται για το τι θα γίνει με τα προληπτικά μέτρα που ο υπερήφανος έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να δεχθεί για την πάμπτωχη πλέον χώρα του.
Είναι καλά ή κακά τα «δημοσιονομικά προληπτικά μέτρα»; Η σύγχρονη τάση στην Ιατρική επιστήμη είναι υπέρ της πρόληψης –στην πολιτική επιστήμη, πριν και νυν και αεί, η τάση είναι υπέρ των ψήφων και επομένως εξαρτάται από το αν η πρόληψη τις φέρνει ή τις διώχνει. Αυτό είναι το υπέρτατο κριτήριο, δεν υπάρχει υπέρτερος νόμος στην πολιτική από τη σωτηρία της εξουσίας.
  • Ετσι εξηγείται και γιατί «αποστάτησε» από την τάξη των σύγχρονων πεντακοσιομεδίμνων ο Γεώργιος Κατρούγελως –αν και ο κλασικός όρος είναι «πρόδωσε την τάξη του». Αλλά, μέρες που ‘ναι, οι προδοσίες παραπέμπουν στον Ιούδα· και στα 30 αργύριά του.
Ποια είναι τα αργύρια του Κατρούγελου; Μα η εξουσία –η εξουσία είναι υπεράνω τάξεων και για τούτο κανείς δεν την προδίδει ποτέ. Και αν κάποιος προδώσει το στρατόπεδο που ανήκει και πάει σε άλλο, πάλι για την εξουσία θα το κάνει.
Τι είναι πενήντα ψωροχιλιάδες ευρώ που παίρνουν οι γραβατούχοι πρώην συνάδελφοί του δικηγόροι; Ενα τίποτα είναι, ημερολόγιό μου, μπρος στο να αποφασίζεις και να διατάσσεις και οι άλλοι να υπακούουν.
  • Τους καταλαβαίνω τους κατρούγελους όλου του κόσμου όταν πηγαίνω στο πάρκο και τρώω το φτωχικό μου κουλούρι –μαζεύονται γύρω μου τα περιστέρια και τσιμπολογούν. Αν χτυπήσω το πόδι μου φεύγουν· αν τους ρίξω λίγο παραπέρα τα ψίχουλα, τρέχουν εκεί· αν θυσιάσω ολόκληρο κομμάτι από το κουλούρι, ορμάνε όλα μαζί και σπρώχνονται, χτυπιούνται με τα ράμφη τους ποιο θα πρωτοπάρει.
Με μερικές κινήσεις, με λίγα ψίχουλα που για αυτά είναι σπουδαία, όπως για εμάς θα είναι ίσως σπουδαία τα «προληπτικά μέτρα», αισθάνομαι σπουδαίος και δυνατός πολιτικός –τι να τις κάνω τις ψήφους και τα υπουργεία;
  • Τέτοια σκέφτομαι και καταλήγω στο συμπέρασμα πως ο συριζαίος βουλευτής Κώστας Δουζίνας έχει καταλάβει πως δεν πρόκειται να τον κάνουν υπουργό, να μοιράζει ψίχουλα. Εγινε λοιπόν υπεύθυνος του προγράμματος φιλοσοφικών διαλέξεων του Μεγάρου Μουσικής –αποφασίζει και διατάσσει πλέον για το ποιοι είναι άξιοι να κάνουν διαλέξεις.
Προφανώς, έβαλε τον εαυτό του μέσα και τους φίλους του –ήρθε η ώρα να αυτοδικαιωθούν αυτοί που τόσα χρόνια αδικούνταν από το διαπλεκόμενο καπιταλιστικό πολιτιστικό κατεστημένο.
Οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν και έκαναν στρατηγείο τους το παρθεναγωγείο Σμόλνι στην Πετρούπολη. Ομως η Γενική Γραμματεία Ισότητας δεν ανέχεται τον σεξισμό και οι συριζαίοι υποχρεώθηκαν να περιοριστούν στο Μέγαρο.
Κρεμάται επί ξύλου


Ανακάλυψαν, λέει, οι επιστήμονες πού αποθηκεύει τις λέξεις ο εγκέφαλός μας, άρα θα γίνει δυνατόν στο μέλλον να διαβάζουν τις σκέψεις. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους πολιτικούς εκείνους που η γλώσσα τους δεν επικοινωνεί με τον εγκέφαλο –και είναι οι περισσότεροι. Αχρηστη ανακάλυψη.
  • «Από απόσταση θα συζητούν κουαρτέτο – κυβέρνηση» διαβάζω στο Ιντερνετ, αυτή είναι η κατάληξη των σκληρών διαπραγματεύσεων. Σήμερον κρεμάται επί ξύλου η διαπραγμάτευση είναι το συμπέρασμα –και ας είναι Μεγάλη Πέμπτη ακόμη.
Φαίνεται πως με εκλογές θα αποφασίσουμε αν η προληπτική δημοσιονομική είναι καλή ή όχι. Μπορεί και με δημοψήφισμα. Η κρυφή ελπίδα που είχα πως μπορεί να ξαναγίνουμε κανονική χώρα αποτυμπανίζεται, ημερολόγιό μου. Θα την βρουν οι αρχαιολόγοι μετά από χιλιάδες χρόνια, θα προσπαθούν να καταλάβουν τι έφταιξε και δεν θα περνάει από τον νου τους πως ολόκληρη χώρα καταστράφηκε για να μπορούν να μοιράζουν ψίχουλα οι πολιτικοί της.
  • Α, να μην ξεχάσω να κάνω οικονομία στα κουλούρια για να πάρω Εθνικό Λαχείο και να παίξω Τζόκερ και Λόττο προτού αυξηθεί ο φόρος επί των κερδών στο 35% –θα είναι αδικία να κερδίσω ένα εκατομμύριο ευρώ και να μου μείνουν μόνο 650.000. Ως και την τύχη μου μοιράζεται μαζί μου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –την ατυχία μου όμως, όχι.
Την τύχη μου να ανακαλύψω πως στα Σάλωνα (που τα λέμε πια Αμφισσα, αφού έτσι αποφάσισαν οι λόγιοι του 19ου αιώνα) δεν σφάζουν μόνο αρνιά και δεν καλλιεργούν μόνο «ελιές Αμφίσσης» αλλά έχουν και Δημοτική Βιβλιοθήκη με προσωπικό πρόθυμο να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου –την τύχη μου αυτή δεν θα τη μοιραστώ με τον Τσακαλώτο. Γιατί δεν ενδιαφέρεται να μάθει ότι τις ίδιες καταστροφές που φέρνει με τη μικροπολιτική του τις είχαν φέρει και άλλοι πριν από αυτόν για τους ίδιους λόγους: για την εξουσία.
Μέρες που ‘ναι, δεν θα βυθιζόμουν στα βιβλία αν ήμουν στα Σάλωνα –θα άφηνα να με τυλίξει η πυκνή ομίχλη τσίκνας του περίφημου ρουμελιώτικου Πάσχα· με τις σούβλες που γυρίζουν αργά και σιγοψήνουν σφαχτά, κοκορέτσια, σπληνάντερα, γαρδούμπες. Θα γέμιζα από την κορυφή ως τα νύχια απολαυστική χοληστερίνη και υπέροχα τριγλυκερίδια. Και θα καταπολεμούσα τις κακές συνέπειές τους με γιατρικά το ούζο, το κρασί, το τσίπουρο.
  • Τη Λαμπρή, τη μεγάλη γιορτή της άνοιξης, δεν θα μας την ακυρώσουν, ημερολόγιό μου, ακόμα και αν την εκμεταλλευθούν για να εκφωνήσουν αντιμνημονιακά αγωνιστικά διαγγέλματα. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα των εξουσιομανών είναι πως στην πραγματικότητα δεν μπορούν να χαρούν. Μπορεί να απολαμβάνουν τη δύναμή τους οι πολιτικοί αλλά δεν χαίρονται, τους κατατρώει συνεχώς ο φόβος πως θα τη χάσουν την εξουσία τους και ψάχνουν διαρκώς γύρω τους να εντοπίσουν τους εχθρούς, να τους πολεμήσουν.
Εμείς, οι φτωχοί και αδύναμοι θνητοί, έχουμε να πολεμήσουμε μόνο τα κόκκινα αβγά των φίλων και των αγαπημένων μας –ε, η νίκη στο τσούγκρισμα είναι καλύτερη από 100 εκλογικές νίκες.
Με τη νίκη λοιπόν –και καλό Πάσχα.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Θα περισσέψουν φέτος οι σούβλες μια και, λόγω λιτότητας, θα δουλέψουν περισσότεροι φούρνοι. Ας προσέξουν οι κατά τόπους κυβερνητικοί παράγοντες.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΕΙΝ
nnn
Παρ’ όλα όσα ακούμε από τους κυβερνώντες και παρ’ όλα όσα μας περιμένουν, σας εύχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ. @GMAIL.COM
nnn
Οι πολιτικοί θεωρούν εαυτούς εξυπνότερους ημών. Η τραγωδία αρχίζει όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι άλλη έγνοια δεν έχουν παρά «τη σωτηρίαν της πατρίδος» και κυρίως όταν φαντασιώνονται οι ίδιοι πως είναι οι μόνοι κατάλληλοι και ικανοί να την πετύχουν, όπως καλή ώρα ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και τα άλλα παιδιά.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Πολλάκις «Πολάκης» –η κυβέρνηση: καθημερινά μας απειλεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Γ. Κ. @otenet.gr
nnn
Εθος εξ ήθους, Διόδωρε, της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας: επιδαψιλεύστε συγχώρηση και αγάπη προς όλους. Καθ’ ολοκληρίαν. Εκτός απ’ τους αχάριστους –σ’ αυτούς δεν αρμόζει ούτε το «…άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».
ΝΙΚΟΣ ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
nnn
«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» σήμερα. Ο ένας γράφει, ο άλλος τηλεφωνεί, ο επόμενος κομπιουτερίζει και ο παράλλος χαμογελά χωρίς να ξέρει γιατί χαμογελά.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΠΟΛΥΛΟΓΩΝ
nnn
Μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «φεύγω από τη Γαλλία για το Στρασβούργο» ανησυχώ σφόδρα για την πορεία του καραβανιού. Σίγουρα πλέον δεν φταίνε για τον λάθος δρόμοτα συμπαθή τετράποδα που ουρλιάζουν αλλά ο οδηγός του.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Δεν λέει να κλείσει η αξιολόγηση. Οπως η πληγή διαβητικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ –ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Παραιτήθηκε ο Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, έφυγε ο πρόεδρος της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, «…ένας-ένας το διαλάμε κι αραιώνουμε» που τραγουδούσε κι ο συχωρεμένος ο Ζαμπέτας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ