Η μπλούζα, που έμοιαζε με αυτές των αμερικανικών πανεπιστημίων, έγραφε με φαρδιά γράμματα Debt. Χρέος. Ηταν προφανώς ειρωνική. Η άλλη, δίπλα σε Τ-shirt με συγκροτήματα, απεικόνιζε το πρόσωπο του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, να οδηγεί ένα χίπικο λεωφορείο. Δεν ήταν ειρωνική. Παραδίπλα, ανάμεσα σε μοδάτα γυαλιά ηλίου, ένα κόκκινο καπέλο έκανε παράφραση στο σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «Make America Great Again», ζητούσε όμως να γίνει η Αμερική ξανά «αξιοπρεπής».
Στα ράφια του καταστήματος Urban Outfitters, στη Νέα Υόρκη, εκεί που η μόδα των hipster millennials συγχωνεύεται με την πολιτική, το μήνυμα ήταν σαφές: Οι νέοι της Αμερικής, τουλάχιστον το καταναλωτικό τους κομμάτι, θεωρούν πως η πολιτική ίσως και να έχει ενδιαφέρον τελικά· ακόμη και με ειρωνικό τρόπο.
Στους δρόμους της Νέας Υόρκης, αυτές τις ημέρες, έβλεπες περίεργα πράγματα. Πέρα από τον συνήθη εκκεντρικό συρφετό ανθρώπων που κυκλοφορούν περήφανα στους δρόμους της (ξεχωρίζουν τα μέλη του κινήματος Free The Nipple, οι γυναίκες που διεκδικούν το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν γυμνόστηθες στην πόλη –κάποιες απ’ αυτές το καταφέρνουν), έβλεπες την περισσότερη «κινηματική» εκπροσώπηση της πολιτικής που μπορεί να αντέξει η Αμερική.

Το έβλεπες στις πικετοφορίες, που τόσο παραδοσιακά επιλέγουν οι Αμερικανοί για να διαμαρτυρηθούν. Στις κονκάρδες που φορούσαν όσοι είχαν ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές των κομμάτων εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016, όλοι όσοι περήφανα περιέφεραν στα στήθη τους ένα σήμα που έλεγε «ψήφισα!». Το έβλεπες σε κάποια δειλά συνθήματα που είχαν λερώσει τα καλογυαλισμένα πια πεζοδρόμια της πόλης, εκεί όπου είχε γραφτεί το όνομα του σοσιαλιστή δημοκρατικού υποψηφίου Μπέρνι Σάντερς, του ανθρώπου που μιλάει για σοσιαλισμό στις ΗΠΑ, για πράγματα τα οποία στα 60s τιμωρούνταν με φυλάκιση. Το έβλεπες στις σκόρπιες πορείες –αλλά πορείες –των απεργών της εταιρείας επικοινωνιών Verizon που έχουν κατακλύσει το Μανχάταν και το Μπρούκλιν. Οι απεργοί ήταν διακριτικοί, μοίραζαν φυλλάδια και φώναζαν αιτήματα, θα είχαν πολλά να διδαχθούν από τον σαματά της ΓΣΕΕ, αλλά και πάλι, απεργοί στο κέντρο του Μανχάταν να φωνάζουν για την απληστία των πολυεθνικών;
Πριν από μία εβδομάδα, αν έβλεπες τα φανερά σημάδια θα νόμιζες πως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είναι ο εκλεκτός του λαού της Νέας Υόρκης. Η αλήθεια ήταν διαφορετική· απλώς οι λίγοι φώναζαν περισσότερο. Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε περίπου το 60% των ψήφων στους Ρεπουμπλικανούς, ενώ η πρώην γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τον γεννημένο στο Μπρούκλιν Μπέρνι Σάντερς με 58% έναντι 42% των ψήφων.
Τι ακριβώς έχουν πάθει οι Αμερικανοί; Πώς έπειτα από την προεδρία του Ομπάμα απειλούν τον κόσμο πως θα εκλέξουν τον Ντόναλντ Τραμπ, έναν αποτυχημένο επιχειρηματία που κληρονόμησε 200 εκατομμύρια δολάρια από τον πατέρα του, χρεοκόπησε, γνώρισε την απατηλή όψη της τηλεοπτικής δημοσιότητας και με τις φασιστικές δηλώσεις του για «κακούς Μεξικανούς», για τείχη στα σύνορα, για προτροπές βίας σε όποιον διαφωνεί με τις απόψεις του, μετατρέπεται σε έναν Μουσολίνι του 21ου αιώνα; Η αλήθεια, καθησυχάζουν οι πιο ψύχραιμοι, είναι πως αν τελικά ο Τραμπ πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αυτό θα σημάνει πως η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, κάτι έχει αλλάξει. Οι «New York Times» στο πρωτοσέλιδό τους γράφουν πως οκτώ χρόνια μετά την τραπεζική κρίση του 2008, επιβάλλονται επιτέλους πρόστιμα στις τράπεζες. Δίπλα, αναφέρουν πως «το ποσοστό αυτοκτονιών στην Αμερική, σε ηλικίες 45-64 έχει κάνει ρεκόρ 30ετίας, αυξανόμενο κατά 43% (!) στους άνδρες μέσης ηλικίας».
Η Αμερική είναι πιο ακμαία από την Ευρώπη, αλλά και αυτή, ως μέρος του δυτικού κόσμου στον ασταθή 21ο αιώνα, μοιάζει με ένα εκκρεμές μεταξύ του φωνακλά Τραμπ και του υπερβολικά (για την Αμερική) σοσιαλιστή Σάντερς.
Και όλα αυτά, με τους όρους του απαραίτητου θεάματος, με ένα σωρό αναμνηστικά, από «προφυλακτικά Τραμπ» μέχρι κούπες «Μπιλ Κλίντον πρώτος κύριος 2016» να μετατρέπουν τις εκλογές σε business. Ισως γι’ αυτό μέσα σε όλον αυτόν τον θόρυβο, κάπου εμφανίστηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, να πουλήσει το βιβλίο του σε κάτι εκδηλώσεις με είσοδο 5 δολάρια το κεφάλι…

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Μ. Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ