Εφεξής, όταν περπατώ στην Πανεπιστημίου θα χρησιμοποιώ το πεζοδρόμιο από την πλευρά του Οφθαλμιατρείου. Από την απέναντι πλευρά υπάρχουν κάτι τύποι που διαρκώς ζητούν λεφτά. «Eχεις ένα ψιλό;». Είναι οι ρακένδυτοι, είναι και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Eνα και το αυτό. Μαζεύουν, μαζεύουν όλα τα κέρματα. Καθώς, λοιπόν, θέλουν «ένα ψιλό», πολύ φοβούμαι ότι κάποια μέρα θα με πιέσουν να τους χαρίσω οικειοθελώς το πορτοφόλι μου. Οι μεν ή οι δε, που μοιάζουν πολύ κατά βάθος, αν και φαντάζουν στην όψη αταίριαστοι.
Η κυβέρνηση, πάντως, κατάφερε να πάρει τα ψιλά του Κοινοβουλίου, ήτοι το αποθεματικό. Υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν στον ίδιο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και τα αποθεματικά των νοσοκομείων, του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ζητήθηκε και από το Ταμείο Νομικών να συμβάλει με το αποθεματικό του. Τα ποσά: μαθαίνουμε ότι από τη Βουλή απαλλοτριώνονται συνολικά 67 εκατομμύρια ευρώ και από τον ΟΑΕΔ περί τα 100 εκατομμύρια.
Αυτά τα χρήματα προορίζονται για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων. Ποιες είναι οι τρέχουσες ανάγκες λοιπόν; Eχει σημασία να μάθουμε πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν κονδύλια που αφορούσαν την Υγεία, τις συντάξεις και τις ανάγκες της Βουλής. Κανονικά θα έπρεπε να εκδοθεί σαφής και ξεκάθαρη ανακοίνωση. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αρκεί να συγκρίνουμε τα νούμερα. Από τη μία μεριά βάζουμε τα 67 συν 100, συν όσα άλλα καταφέρουν να μαζέψουν από τα ψίχουλα, και από την άλλη όσα πρέπει να καταβληθούν στους δανειστές μέχρι τον Ιούλιο. Διαβάστε και λιποθυμήστε.
Από το ρεπορτάζ:
Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ. Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και 458 εκατ. ευρώ, νέα δόση προς το ΔΝΤ.
Είναι γνωστό ότι χρεοκοπήσαμε προ πενταετίας, απλώς θα πρέπει κάποια στιγμή να το παραδεχτούν όλοι δημόσια, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα. Το όποιο βήμα. Κάποιο βήμα προς τα μπροστά ή προς τα πίσω. Είναι γνωστό ότι επί πέντε χρόνια η χώρα στροβιλίζεται. Σαν τον ζητιάνο έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος που θέλει ένα ψιλό, αντέχει ακόμη στο κρύο, στη ζέστη, αλλά δεν θα αντέχει για πολύ. Εκεί, στο πεζοδρόμιο της ζητιανιάς, υπάρχει η συνήθης εξέλιξη. Είναι η παραφροσύνη. Ελεγμένο επιστημονικά. Αποδεδειγμένο. Οποιος βρίσκεται σε κατάσταση ένδειας, στον βαθμό που βρίσκονται οι άστεγοι, χάνει τα λογικά του.
Υπάρχει αυτοματισμός στους ανθρώπους που επαιτούν. Δεν ξέρουν πώς να σταματήσουν, το χέρι το απλώνουν σαν μια τάση ορμέμφυτη. Υπάρχουν κοινωνικές δομές που επιτρέπουν μια μικρή βελτίωση. Ο άστεγος ζητιάνος μπορεί να βρει ένα πιάτο φαγητό, μια ντουσιέρα πού και πού. Δύσκολο, όμως, να επανέλθει στην κανονικότητα. Αυτή είναι, λοιπόν, η εικόνα της κυβέρνησής μας της ατημέλητης, που την ξεψειρίζουν απρόθυμα οι παλιοί φίλοι, οι οποίοι έχουν κουραστεί από την κατάντια. Υπάρχει, βεβαίως, μια λεπτομέρεια. Η κυβέρνηση δεν νιώθει σαν τους αστέγους. Ταυτίζεται με τους άλλους, με τα στελέχη της Τράπεζας, που παραμένουν κομψοί παρά τις αντιξοότητες. Η κυβέρνηση είναι ζητιάνος με pochette, αυτό είναι.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Μ. Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ