από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Καστελόριζο 2010: Το Κακό ως σαπουνόπερα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία έχουμε πολλά διαγγέλματα. Και χαράς και πένθους. Εθνικών επιτυχιών και αποτυχιών. Οπως όμως τώρα γνωρίζουμε, κανένα τους δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο το διάγγελμα που συνέταξε και εξεφώνησε σε απευθείας μετάδοση από το Καστελόριζο στις 23 Απριλίου 2010 ο τότε πρωθυπουργός. Το σχετικό διάγγελμα έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: κοινολογεί μια εθνική καταστροφή με τον γελοιωδέστερο τρόπο. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως εξάγγελος θανάτου που νομίζει πως παίζει σε κωμωδία.

Το διάγγελμα του Καστελόριζου συνίσταται από 608 λέξεις και η εκφώνησή του (μαζί με τα σαρδάμ) διήρκεσε λιγότερο από έξι (6) λεπτά. Τα όσα όμως ακoλούθησαν είναι απερίγραπτα. Εχουν ήδη περάσει έξι χρόνια, 2.190 μερόνυχτα, έχουν (για την ώρα) υπογραφεί άλλα δύο μνημόνια, το ένα χειρότερο από το άλλο, και αυτή η αποτρόπαια είδηση για την «ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης» είναι ακόμη ζωντανή. Δρώσα. Επηρεάζει τη ζωή μας. Είναι λέπρα που έχει κάτσει πάνω μας για καλά. Αν κάποτε το έθνος απαλλαγεί από αυτόν τον εφιάλτη, θα πρέπει, μαζί με την εορτή του τροπαιοφόρου αγίου Γεωργίου, να σημειώσει την ημέρα αυτή και ως ημέρα εθνικού πένθους. Ο εορτάζων άγιος, ως δρακοντοκτόνος, θα εννοήσει. Δεν θα ενοχληθεί.

Το μεγάλο Κακό που εξαγγέλθηκε τότε δεν έχει χαρακτήρα μεταφυσικό. Ούτε είναι συνέχεια κάποιου προπατορικού αμαρτήματος, μολονότι πολλές υπήρξαν οι ακάθαρτες πολιτικές συνευρέσεις στο παρελθόν. Ούτε έχουμε να κάνουμε με κάποια θεϊκή κατάρα. Αναμφίβολα οι περισσότεροι Ελληνες δεν είχαμε σχέση με αυτά τα ανομήματα που μας έστειλαν όλους στην Κόλαση των μνημονίων. Ακόμη και σήμερα όμως ακούγονται μέσα στα κομματικά παζάρια φωνές δήθεν αθώων οι οποίοι ωστόσο τα είχαν λερώσει τα χέρια τους. Πολλοί από αυτούς ως μεταλλαγμένα φρικιά κυβερνούν ακόμη. Και εξακολουθούν να παριστάνουν τους αθώους.

Ενδεχομένως η «πονηρά» ιστορία να κατανοήσει, χωρίς όμως να συγχωρήσει, την αβελτηρία εκείνου του ανθρώπου στο Καστελόριζο το 2010. Δεν θα αποδώσει όλο το Κακό στον εξάγγελο του Κακού. Το βέβαιον όμως είναι ότι η ιστορία ουδέποτε θα συγχωρήσει το ήθος, το περιεχόμενο αυτού του διαγγέλματος και τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε. Ποτέ δεν θα συγχωρηθεί ένας πολιτικός ο οποίος, αντί να καθήσει στο γραφείο του σοβαρός, κόσμιος, να μας πει τα μαύρα χαμπάρια απλά, καθαρά και τίμια, αποφάσισε να μεταβάλει το εθνικό δράμα σε χολιγουντιανή σαπουνόπερα.

Τα χρονικά της εποχής λένε ότι ο άνθρωπος αυτός, ύστερα πιθανώς από κάποιο όραμα, πήρε το αεροπλάνο, πήρε και τους επιτελείς τους και πέταξε για τη Ρόδο. Και από εκεί πήγε στο ακριτικό νησί. «Πάλευε», λένε, σε ύψος 30.000 ποδιών να συντάξει εκείνο το διάγγελμα. Φημολογείται πως τελικά το έγραψε μόνος του. Αλλωστε φαίνεται καθαρά. Ενας μαθητάκος θα περιέγραφε τα θλιβερά γεγονότα σαφέστερα. Και με δέος. Δεν θα έλεγε, λ.χ., πως «κληρονομήσαμε (...) ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» και λίγο παρακάτω να εύχεται και να ελπίζει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα μας παράσχουν «το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε [to rebuilt!] το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά...». Ούτε θα κατέφευγε σε τετριμμένες ποιητικάντικες παρομοιώσεις του τύπου: «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό (...), ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά». Ούτε ο μαθητάκος εκείνος θα κατέφευγε σε μετά Χριστόν προφητείες. «Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες (...), τον κάθε Ελληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες» κ.τ.λ.

Αυτά και άλλα είπε αυτός ο άνθρωπος στο λιμάνι του Καστελόριζου. On camera. Το σχετικό βίντεο δείχνει ότι την ώρα που αρχίζει το διάγγελμα περνά πίσω μια ψαρόβαρκα. Happening. Και στα έξι λεπτά της ομολίας ακούγεται ένα πουλάκι να τραγουδεί. «Πουλάκι είναι κι ας τραγουδεί, πουλάκι είναι κι ας λέει». Στο τέλος του διαγγέλματος ακούγονται καθαρά γυναίκες να χαχανίζουν. Ο σκηνοθέτης θεός έβαλε και τη δική του πινελιά...

Αν αυτό το εξάλεπτο διάγγελμα μιας διαρκούς καταστροφής ήταν το μόνο κακό, η ζημιά δεν θα ήταν και πολύ μεγάλη. Ομως αυτή η α-νοητή και κακόγουστη κοινοποίηση μιας εθνικής καταστροφής, η οποία ακόμη σοβεί, έγινε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το πρότυπο παρόμοιων δηλώσεων και εξαγγελιών στα έξι χρόνια που ακολούθησαν. Και οι προχθεσινοί πολιτικοί και ιδίως οι σημερινοί ξεπατικώνουν εκείνο το διάγγελμα του εθνικού μας θανάτου. Λένε τα ίδια ψέματα με τον ίδιο απάνθρωπο, κακόγουστα σκηνοθετημένο τρόπο. Ολοι τους, ως και τώρα, αφηγούνται την καταστροφή που οι ίδιοι προκαλούν με τον ίδιο υποκριτικό τρόπο. Ακολουθούν την ίδια μέθοδο, την ίδια σκηνοθεσία του Καστελόριζου. Μπορεί να μιλούν από τη Βουλή, τα γραφεία τους ή μέσα από τηλεοράσεις, όμως ο τρόπος τους είναι ο ίδιος: υποκριτικός, ψεύτικος και τελικά χυδαίος. Είναι ο τρόπος που εμφανίστηκε στις 23 Απριλίου 2010 στο Καστελόριζο. Καθημερινά οι νέοι εξάγγελοι του Κακού παίζουν μπροστά σε μια κάμερα. Πολλές φορές κάνουν πλάκα. Ψεύδονται αδιάντροπα. Ομως η σαπουνόπερα έχει το ίδιο περιεχόμενο: δείχνει την καθημερινή εξαθλίωση του λαού. Τη φτώχεια. Τον εξευτελισμό του ανθρώπου. Καθώς μάλιστα τώρα έχει προστεθεί και το επεισόδιο του Προσφυγικού, η ελληνική πολιτική σαπουνόπερα του Κακού παίζεται και στο εξωτερικό.

Ο κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και συγγραφέας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  τύφλα να χουν οι ψεκασμένοι και τα χρυσαύγουλα | 19/04/2016 09:46
  με τέτοιους "πνευματικούς" ανθρώπους τύφλα να χουν οι ψεκασμένοι και τα χρυσαύγουλα. και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ακόμη η ελλάδα παλεύει με τα μνημόνια και φως πουθενά. θλιβερή κατάσταση.
  grt
  απάντηση91
   
   
  Γειά σου Γιώργη `μ και κυρ' Γιώργη `μ και αφέντη τσουτσουνομύτη! | 18/04/2016 22:21
  Κύρ’ Γιώργη `μ Γιατρομανωλάκη `μ, είδα αργά το θλιβερό αυτό κείμενο, κι έμεινα τόσο άναυδος που αδυνατώ να το σχολιάσω... Το μόνο που μου έμεινε από αυτή την παθολογικά άστοχη απόπειρα πολιτικής ανάλυσης του κώλου, είναι η επίγνωση πως πρέπει να προσέχω κάθε φορά που θεωρώ σοβαρό έναν ελληνόφωνο πανεπιστημιακό καθηγητή. Σας υπόσχομαι όμως πως, εφεξής, όποτε βλέπω πόνημα που έχει την υπογραφή σας, θα αρνούμαι να το αναγνώσω.
  πειραχτήρι
  απάντηση111
   
   
   
  Τι θυμαμαι απο εκεινη τη μερα: | 18/04/2016 14:59
  Βγηκαν το πρωι στον διεθνη τυπο η Μερκελ κι ο Σαρκοζι,με μαυρους κυκλους στα ματια απο την ολονυκτια συναντηση τους για το θεμα,ενω ο "δικος μας",φρεσκος,φρεσκοσιδερωμενος,ανακοινωνε την εθνικη καταστροφη σαν ν ανακοινωνει τη νεα τιμη των ρεβυθιων!Μετα κατηγορησε τον κοσμο για διαφθορα,ομως ...αμελησε να λαβει μετρα εναντιον της!Πολιτικαντης της πλακας και της κληρονομιας.Α!Ειπε και κατι αλλο:οταν ο κοσμος αρχισε να υποφερει αυτος μιλουσε για Δανιες του νοτου και για...μπραντ ναιημ!Αυτα μας ελειπαν...Τι αλλο θυμηθηκα;Οτι χιλιαδες ελληνες εκεινο το πρωινο ετρεξαν να αγορασουν τη τσοντα της Τζουλιας!Μηπως,λοιπον,τετοιοι μας πρεπουν;
  Abdul
  απάντηση218
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ψεύτικα συναισθήματα | 18/04/2016 13:20
  Καταντια τερατολογου.Κριμα που ειναι και καθηγητης της πενας πατσαβουρας.Και μετα μας φταιει ο Πολακης
  yiannis
  απάντηση64
   
   
  Ποιά ΑΟΖ; ποιός θυμάτε! | 18/04/2016 12:31
  Ουφφφφφ! Τώρα που διάβασα πως είστε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και συγγραφέας, ηρέμησα. Εμένα πάλι γιατί πήγε το μυαλό μου σε κάτι σαν Μπιρσίμ και Ψινάκη ένα πράμα με στυλιστικές και σκηνοθετικές ανησυχίες. Τουλάχιστο έμαθες που πέφτει το Καστελόριζο, δεν έχω όμως αυταπάτες και για το αν γνωρίζεις τι σημαίνει αυτό στρατηγικά για την Ελλάδα.
  Ο καλός γείτονας
  απάντηση74
   
   
   
  Οπτικός συμβολισμός διαγγέλματος στο Καστελόριζο | 18/04/2016 11:25
  Ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας – που επί μισό χρόνο έβριζε το λαό που κυβερνούσε - ενώ ο ίδιος εκλεγόταν από τον ίδιο λαό κοντά στα 30 χρόνια – ήπιε τα ουζάκια του, έφαγε τα χταποδάκια και τα μυδοπίλαφα και με φόντο τις βάρκες να κουνιούνται είπε πάνω στο τσακίρ κέφι ¨θα σας σκίσω όλους¨. Αυτή την εντύπωση έδωσε το διάγγελμα.
  Gastarbeiter
  απάντηση211
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Όταν σου έδειχναν το φεγγάρι... | 18/04/2016 08:33
  Αυτό το άρθρο θα πρέπει να διδάσκετε στις Σχολές Πολιτικών Επιστημών, στο Πάντειο, στις Νομικές αλλά και στις Οικονομικές Επιστήμες. Είναι η θλιβερή απόδειξη γιατί ςδώ και 6 χρόνια ως πολίτες κυνηγάμε την ουρά μας. Όταν δεν μας αρέσει το μήνυμα, σκοτώνουμε τον ταχυδρόμο. Μου θυμίζει την ιστορία του ασθενή που όταν έμαθε πως πάσχει από επιθετική μορφή καρκίνου άρχισε να βρίζει, να τα σπάει και να επιτίθετε στο γιατρό γιατί δεν του άρεσε η αποτρόπαια είδηση και το μεγάλο κακό που του εξαγγέλθηκε. Έπρεπε λέει να τον καλέσει ο γιατρός στο γραφείο και με σοβαροφάνεια, κόσμια, να του πει τα μαύρα χαμπάρια απλά, καθαρά και τίμια, κι όχι στην άκρη του διαδρόμου σαν σε χολιγουντιανή σαπουνόπερα.
  Μνήμων
  απάντηση201