Φως και σκότος
Είναι πραγματικά εκτυφλωτικός ο Απρίλης ή έτσι μου φαίνεται; Ή κάθε χρόνο τέτοιος είναι; Μήπως δίνω παραπάνω σημασία φέτος στον φιλικό καιρό γιατί έχω ανάγκη από φως, διαύγεια, θαλπωρή, σιγουριά –και δεν τα βρίσκω παρά μόνο στον ουρανό;
Μήπως επειδή είναι το ακριβώς αντίθετο εκείνων των ξενυχτιών στο «Χίλτον» ανάμεσα στο κουαρτέτο και στους επιφανέστερους υπουργούς μας –που ο Θεός να μας κόβει συντάξεις και μισθούς και να τους τα κάνει ψήφους; Επιφανείς ως υπουργοί, ως διαπραγματευτές σκοτεινότεροι και από νυχτερίδες.
Αλλά γιατί ξενυχτούσαν όλον αυτόν τον καιρό και ξημερώνονταν συνεδριάζοντες εαυτούς και αλλήλους, σαν φοιτητές που δεν είχαν ανοίξει βιβλίο όλη τη χρονιά και προσπαθούν να τα μάθουν όλα σε λίγες νύχτες και να τα ξεχάσουν αμέσως μετά τις εξετάσεις;
  • Το θέμα είναι πως οι εξεταστές τούς πήραν είδηση και τους έκοψαν –«τέλος πάντων, δικό σας είναι το πρόγραμμα, όχι δικό μας· πρέπει να το μάθετε και να το εφαρμόσετε» είπε στο τέλος αγανακτισμένη η Λαγκάρντ. Κατά βάθος ευχαριστημένη όμως που δεν μοίρασαν οι μιμητές του Βαρουφάκη στους φίλους τους στο Facebook όσα συζητήθηκαν στο «Χίλτον».
Πλησιάζουν ξανά απειλητικές προθεσμίες –αυτή τη φορά θα είναι πανεύκολο στην κυβέρνηση να τις αθετήσει γιατί ο καπιταλοκοντρολαρισμένος capital controls δεν φοβάται.
  • Είδα και το γλυκό καραβάκι της Κωνσταντοπούλου, ημερολόγιό μου, και είπα, «ακόμα και αυτήν την ημέρεψε ο Απρίλης» –μετά σκέφθηκα: «Αν το πλησιάσεις, θα δεις πως είναι απειλητική μπομπάρδα τρικάταρτη». Πέρασε ώρα ώσπου να καταλάβω πως πρόκειται για την επίσημη εμφάνιση του κόμματος της δραχμής.
  • Και εκεί που
Εστησ’οΕρωταςχορόμετονξανθόνΑπρίλη,

Κιη φύσιςηύρετηνκαλήκαιτηγλυκιάτηςώρα,

εκεί που Σολωμός προσπαθεί να γλυκάνει τον πόλεμο και να κρύψει τον θάνατο που σκιάζει το πολιορκημένο Μεσολόγγι, έρχονται οι αρχαιολόγοι και μας ανακοινώνουν πως στο Φάληρο, στον τόπο που θα καμαρώνουμε σε λίγο την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, βρήκαν 80 σκελετούς νέων ανδρών, καλοζωισμένων και πισθάγκωνα δεμένων, που προφανώς είχαν εκτελεστεί και είχαν ταφεί ομαδικά –δεν περίμεναν να χαλάσει ο καιρός ή τουλάχιστον να έρθει η Μεγάλη Εβδομάδα να μας ανακοινώσουν τη μακάβρια είδηση;
Τους βρήκαν 2,5 μέτρα κάτω από τη γη –άρα δεν ήταν δημοσιογράφοι, δεν έχει σχέση ο πολλά βαρύς και με ολίγη ευπρέπεια υπουργός κ. Πολάκης. Μπορεί να είναι, λέει, οπαδοί του Κύλωνα, που πριν από 2.600 χρόνια αποπειράθηκε να γίνει τύραννος της Αθήνας αλλά ο Αλκμεωνίδης Μεγακλής τον νίκησε.
Vivere pericolosamente


Και ο μεν Κύλων, ως αρχηγός, πήρε το γνωστό ελικόπτερο, πέταξε ως τα Μέγαρα και σώθηκε, αλλά τους οπαδούς του τους πέρασαν μαχαίρι οι Αλκμεωνίδες, και ας είχαν προσφύγει ικέτες στην Ακρόπολη οι Κυλώνειοι. Μετά, οι αντίπαλοι των Αλκμεωνιδών τους κατήγγειλαν για ιεροσυλία και κατάφεραν να τους εξορίσουν. Αλλά αργότερα οι φίλοι τους κατάφεραν να τους ξαναφέρουν.
Βίαια πολιτικά πάθη –ήταν ανάγκη, λοιπόν, τέτοιες ημέρες λαμπερές, να μας θυμίσουν οι αρχαιολόγοι φρικτά εμφύλια εγκλήματα, το πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η πολιτική, ο αγώνας για την εξουσία; Για να παρηγορηθούμε που οι πολιτικοί μας έξι χρόνια τώρα γκρέμισαν τα πάντα αλλά ευτυχώς δεν φθάσαμε ως εκεί ή για να μας προειδοποιήσουν πως υπάρχουν και χειρότερα το έκαναν;
  • Και ήταν ανάγκη τούτες τις ανοιξιάτικες ημέρες να συναντηθούν Μέρκελ και Ομπάμα για να συζητήσουν το «ελληνικό πρόβλημα»; Για να μας θυμίσουν πως την προηγούμενη φορά που είχε ξαναγίνει αυτό, παρουσία του Σαρκοζί, στις Κάννες, τον Νοέμβρη του 2011, υποχρέωσαν σε παραίτηση τον Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που ήθελε να οργανώσει; Κινδύνευε η Ευρώπη, του είπαν.
Ενώ με το δημοψήφισμα του 2015 κινδύνευε μόνο η Ελλάδα –«κάντε ό,τι καταλαβαίνετε» μας είπαν, και είμαστε τώρα εδώ που είμαστε, να κινδυνεύουμε πάντα.
  • Μας έχει γίνει δεύτερη φύση το vivere pericolosamente, ημερολόγιό μου. Σαν να ζούμε σε πλοίο πειρατικό ή να είμαστε συμμορία ληστών που ξέρουν πως, όσα λύτρα και λάφυρα κι αν μαζέψουν, ο θάνατος ή το κάτεργο καραδοκούν και πως η μόνη λύση είναι η αμνηστία.
Αμνηστία ζητάει και η κυβέρνηση, να μην κάνουμε τούτο, να μην κάνουμε το άλλο –και τρέχει ο Αλέξης Τσίπρας από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα για να την κερδίσει. Διότι, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ολάντ, «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών». Το μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση πολιτικών: Πολάκηδων, Σπίρτζηδων, Καμμένων, Κουρουμπλήδων, Τοσκαίων –α, και του νεοδημοκράτη Σταμάτη Κάρμαντζη, αντιπεριφερειάρχη Χίου, που μας πληροφόρησε πως «καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος». Ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει πως όταν ζητάς αμνηστία δεν μπορείς να εκτοξεύεις τέτοιες φρικτές απειλές.

Ο Απρίλης με τον Ερωτα χορεύουν και γελούνε,
ημερολόγιό μουό,τι και αν κάνουν οι πολιτικοί μας. Αλλά ας τελειώνουν πια αυτοί που κυβερνούν με τη διαπραγμάτευση. Το περσινό b movie δεν έχουμε καμιά όρεξη να το ξαναδούμε.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ας μην αυταπατώμεθα: Ηρθαν για να μείνουν πάση θυσία· ακόμη και με υπογραφές –πάνταμε πόνο ψυχής –που μόνο το 1/10 τους να έβαζαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις θα καιγόταν η Αθήνα. Είναι, βλέπεις –πέρα από περιζήτητο επάγγελμα –και ακαταμάχητα σέξι η (σ)εξουσία.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΣΕΞΟΛΟΓΟΣ
nnn
Παρακολουθώ μετάπροσοχής, Διόδωρε, τα εκφραζόμενα και συμφραζόμενα θεσμικών χειλέων. Πόρρω απέχουν του ορθού λόγου. Προσιδιάζουν μάλλον προς ηχηρά πλην και δύσοσμα εκφυσήματα γηραλέου όνου.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
nnn
Στο λυκαυγές της επανεκλογής του η πρόσληψη της αθώας Περιστεράς σε κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα… Στο λυκόφως, νέα φωτογραφική διάταξη επιβεβαιώνει πως όσον αφορά την εξασφάλιση της επαγγελματικής προοπτικής των συζύγων πρωθυπουργών ο Τσίπρας είναι σίγουρα καραμανλικός…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ. @HOTMAIL.COM
nnn
Ολονύκτιες κάνει το κυβερνητικό κλιμάκιο για τη διαπραγμάτευση. «Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει» λέει μια παροιμία. Και άλλη μια «Τα τυφλά τα βόδια με το φεγγάρι βόσκουν».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Κόκκινες γραμμές, κόκκινες ιδέες και κόκκινα σακίδια. «Πρασινάλογα» είπε η θεία μου Γιαννούλα.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΝΙΨΙΟΣ
nnn
Αποφύγαμε τα IOU του Γιάνη, διαθέτουμε ακόμη νόμισμα ως ανταλλακτικό μέσο, αλλά η πιθανότητα να φθάσει η οικονομία μας στον αντιπραγματισμό (π.χ., 4 αβγά = 1 κιλό ντομάτες) είναι μεγάλη. Συνεπώς, καλά κάνεις και ετοιμάζεις τον κήπο σου.
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
Εφτασε όντως ο όμορφος Απρίλης, τρέμω όμως στη σκέψη ότι έρχεται ο Ιούλης. Και πολύ φοβάμαι ότι αν οι διαπραγματεύσεις α λα Γιάνη (με το ένα νι) συνεχιστούν, τότε στην Ελλάδα δεν θα μείνει κανένα λάμδα.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ @gmail.com
nnn
Στα 10 σχολικά βιβλία Θρησκευτικών μέτρησα 1.710 σελίδες και 1.288 φωτογραφίες με εικόνες, αγίους, ναούς, αγγέλους κ.τ.λ. Μίλησε κανείς για ορθόδοξη «πλύση εγκεφάλου» στην ανεξίθρησκη Ελλάδα;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Το πρόβλημα με το επάγγελμα του βουλευτή είναι ότι το 98% των μελών του βγάζουν κακό όνομα για τους άλλους…
ΦΩΤΗΣ ΚΥΤΙΝΟΣ @gmail.com>
nnn
Σκάπτε ένδον του κήπου σου εν Λεχαινοίς, οςεντελέχει ζωήν, διότι άλλως (οι την εξουσίαν κατέχοντες ψεύδη φέροντες ως άλλοι Αχαιοί) έξεις τύχην Λαοκόοντος, εζωσμένος λογοκρισίας όφεις!
ΕΜΜ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ @windowslive.com>
nnn
Ας μην έχουν ενοχές όσοι κοιμούνται στη Βουλή: πάσχουν από «οριζόντιο νυσταγμό». Είναι ασθένεια που ανακάλυψε ο μακαρίτης ο πατέρας μου για να δικαιολογεί τους μεσημεριανούς υπνάκους που έπαιρνε, με την εφημερίδα στο χέρι, μπροστά στο τζάκι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
–Σε τι διαφέρει ο Δρίτσας από τη στρουθοκάμηλο;
–Αυτός τα καταφέρνει και με το κεφάλι έξω από την άμμο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ