Τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ψυχαγωγία αυτό που μπορεί να κερδίσει πόντους και να αφήσει μια αίσθηση αισιοδοξίας είναι οι εκπομπές που θα τολμήσουν να σπάσουν την ως τώρα φόρμα και θα προτείνουν κάτι διαφορετικό. Κάπως έτσι οι «Ιστορίες» στον Σκάι συνιστούν μια ενημερωτική εκπομπή η οποία κάθε εβδομάδα κερδίζει έδαφος όχι μόνο σε επίπεδο τηλεθέασης αλλά και σε αξιοπιστία περιεχομένου. Δεν χρειάζονται σχόλια για τη δημοσιογραφική δεινότητα του Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος κάνει εξαιρετικές συνεντεύξεις που φέρνουν στο φως νέα στοιχεία –επιτελούν, δηλαδή, τον δημοσιογραφικό στόχο τους. Ούτε και για τον Παύλο Τσίμα που με πρωτοφανή ψυχραιμία ερευνά με γνώση κάθε θέμα με το οποίο αποφασίζει να ασχοληθεί. Θετική έκπληξη η Σία Κοσιώνη, η οποία στέκεται αξιοπρεπώς στη συγκεκριμένη εκπομπή. Συνολικά έχουμε ένα ενημερωτικό πρόγραμμα το οποίο είναι σπονδυλωτό, με αποτέλεσμα να μην κάνει κοιλιά, καταργεί την ατέρμονη συζήτηση και τις βαρετές αναλύσεις, αποφεύγει εντάσεις και καβγάδες και προτείνει ένα άλλο στυλ πολύ πιο ελκυστικό και πολύ πιο μοντέρνο από τα συνήθη. Σημαντική φυσικά η συνδρομή της δημοσιογραφικής ομάδας που πραγματοποιεί τις έρευνες, τα ρεπορτάζ αλλά και μοντάρει στη συνέχεια ένα ενδιαφέρον υλικό με πολύ καλό αποτέλεσμα.
Στα «ψυχαγωγικά χωράφια» του Σκάι το «Join us» συνεχίζει για μία ακόμη χρονιά την ανοδική πορεία του, η οποία οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας φίλων, παρέας. Κάτι που τονίζουν συνεχώς οι συντελεστές της και όχι άδικα. Τέτοιου είδους εκπομπές, οι οποίες σπάνε σε πολλές ενότητες και ακροβατούν μεταξύ πολλών και διαφορετικών προσώπων και θεμάτων, πρέπει να έχουν έναν ισχυρό συνδετικό κρίκο, ο οποίος εν προκειμένω είναι το συναίσθημα. Το δυνατότερο σημείο της εκπομπής παραμένουν οι συνεντεύξεις της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Θανάση Αναγνωστόπουλου οι οποίες βγάζουν ειδήσεις αλλά όχι με τον τρόπο και τη χυδαιότητα κάποιων τοκ σόου. Η εκπομπή δεν περνά ποτέ το όριο της ψυχαγωγίας προσπαθώντας να αποδείξει κάτι άλλο, ενώ ανανεώνεται διαρκώς προσθέτοντας νέες ενότητες, αρχικά πειραματικά και στη συνέχεια με μια ενδιαφέρουσα καλοδουλεμένη φόρμα. Ευτυχώς εμπιστεύεται νέα πρόσωπα, νέα παιδιά, τα οποία αφήνει να βγουν μπροστά σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την πόλη και το lifestyle, ενώ ισορροπεί ευχάριστα μεταξύ του mainstream, του κλασικού και του μοντέρνου. Πολύ καλή η σκηνοθεσία και το μοντάζ, η συνολική αισθητική και το φως που λούζει –επιτέλους! –την εικόνα μακριά από το κιτς των τηλεοπτικών πλατό.
Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις, δίχως να σπάνε τα κοντέρ τηλεθέασης, δεν είναι απαραίτητο, πετυχαίνουν ένα αξιοπρεπές και πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Αυτό δεν γίνεται τυχαία πάντως. Θέλει και το κατάλληλο υλικό, έμψυχο και μη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ