Ανάμεσα σε χώμα και χώμα


Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας
Μες απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας
Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας
Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές…
Είναι κρίμα με τόσο γλυκό ανοιξιάτικο καιρό, με τον υδράργυρο να έχει αναρριχηθεί πάνω από τους 25 βαθμούς, με τα κορίτσια να κυκλοφορούν ξεμπράτσωτα και να τιτιβίζουν σε καφέ και μπαρ –είναι κρίμα να έρχονται στον νου σκέψεις μελαγχολικές, να θυμάσαι τον «Σκληρό Απρίλη του 45» και τους πρώτους στίχους της Ερημης Χώρας.
Οτι γίνονται υποκλοπές, ότι κυβερνήσεις και πολιτικοί χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να πετύχουν τους σκοπούς τους το ξέραμε –το νομοθέτησε κιόλας η πάνσοφη Βουλή των Ελλήνων, ότι μπορούν να γίνονται δεκτά τεκμήρια στα δικαστήρια ακόμη και αν έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο.
Αλλά οι ζωές μας και οι κοινωνίες σώζονται γιατί κρατάμε τα προσχήματα, ημερολόγιό μου. Μπορεί όλοι να παραβαίνουμε τους κανόνες, όμως ξέρουμε πως υπάρχουν και ότι πρέπει να τηρούνται, αλλιώς θα γίνουμε ζούγκλα –ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «δεν έχει σημασία ποιος έκανε και πώς έγινε η υποκλοπή των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου αλλά η ουσία αυτών που είπαν». Η παραβατικότητα είναι ο κανόνας.
Πέραν του ότι δεν είπαν κάτι που δεν το ξέραμε, συνεχίζεται η ένδοξη παράδοση του Βαρουφάκη, που κατέγραφε μυστικά τις συζητήσεις του Eurogroup και καμαρώνει ακόμη μπροστά σε όλους τους καθρέφτες που περνά για το κατόρθωμά του.
Πρόκειται για αηδιαστικά και επικίνδυνα φαινόμενα –όπως και οι τιμωρίες που επέβαλε το «Πειθαρχικό Συμβούλιο» της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους γιατί υποστήριξαν με νύχια και με δόντια το «ΝΑΙ» στο περσινό δημοψήφισμα.
Οι κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους βάλθηκαν να μας προφυλάξουν από τους «εχθρούς του λαού» –δηλαδή, τους αντιπάλους τους.
Δηλώνουν πως έχουν Αποστολή, Θεία Φώτιση, Βάθος Ιστορικό, Ηθικό Πλεονέκτημα –στην πραγματικότητα κάνουν πράξη τη θεωρία τους: δεν υπάρχουν κανόνες, αυτό που μετρά είναι η δύναμη. Αν μπορούμε να κάνουμε υποκλοπές, τις κάνουμε –απόρρητο επικοινωνίας και άλλα τέτοια δικαιώματα είναι παραμύθια· αν έχουμε πλειοψηφία, επιβάλλουμε ποινές –ελευθερία λόγου και πλουραλισμός είναι αστειότητες: όπου μας παίρνει, θα χτυπάμε.
Αυτοί που κάποτε, στη νεότητά τους, έλεγαν πως «εκτός από τον ιμπεριαλισμό, υπάρχει και η μοναξιά» έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι του εξουσιαστικού φαινομένου: απογυμνώνουν την εξουσία από τα φκιασίδια της, νομίζουν. Στην πραγματικότητα βγάζουν τη σάρκα και μας δείχνουν τα κόκαλα και λένε «να, αυτό είναι ζωή, ο θάνατος». Σαν τους παπάδες που μας θυμίζουν το «χους ει και εις χουν απελεύσει».
Αλλά εμάς μας ενδιαφέρει το ενδιάμεσο ανάμεσα στις δύο χωμάτινες καταστάσεις, αυτό είμαστε. Το χώμα και τα κόκαλα δεν έχουν νόηση ή συναισθήματα, δεν ξέρουν τι είναι, εμείς τους δίνουμε νόημα, η σάρκα μας που υπάρχει ανάμεσα στα χώματα και πάνω από τα κόκαλα. Δεν θέλουμε να γίνει η ζωή μας χωματερή, θέλουμε να γιορτάσουμε τον Απρίλη.
Ανθίζουν τα λείψανα;


Ε, δεν θα αφήσω τους συριζαίους να με κάνουν σαν αυτούς, εξουσιαστικό λείψανο, κόκαλο και χώμα –γιατί μπορεί να είναι Απρίλης αλλά δεν βρισκόμαστε στο 1945, δεν σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. Απλώς τις φορολογικές δηλώσεις μας πρέπει να καταθέσουμε.
  • Βέβαια, τους φόρους που έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠαΣοΚ – ΝΔ θα πληρώσουμε και φέτος, τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσουμε να τους πληρώνουμε από του χρόνου, τους άμεσους τουλάχιστον. Τους έμμεσους, που βέβαια θα βαφτιστούν σε κάτι άλλο, αμέσως μόλις υπάρξει συμφωνία με το κουαρτέτο.
Αλλά θα υπάρξει συμφωνία; Οι κυνικοί της δύναμης ξεχνούν ότι δεν είναι πανίσχυροι –μπορεί οι τσιπραίοι να αισθάνονται έτσι εδώ αλλά δεν τους έπεισε ο περυσινός εξευτελισμός, να κάνουν «ΝΑΙ» το «ΟΧΙ» που υπερασπίζονταν και να δεχθούν τα πάντα στις 12 Ιουλίου; Δεν τους έπεισε εκείνος ο εξευτελισμός (και η εξαπάτηση των ψηφοφόρων τους), ότι δεν είναι τόσο δυνατοί όσο νομίζουν; Δεν καταλαβαίνουν πως πρέπει να στρώσουν τον πισινό τους να δουλέψουν και να βρουν λύσεις αντί να απλώνουν συνεχώς το ζωνάρι τους για καβγά;
  • Θα ζητούν πάλι να τους λυπηθούμε και φέτος τον Ιούλιο επειδή «οι συσχετισμοί δύναμης είναι εναντίον μας», δηλαδή επειδή τους έδειραν οι ισχυρότεροι; Μα πού να μας περισσέψει λύπηση, εδώ δεν έχουμε αρκετή για τον εαυτό μας, να μας λυπηθούμε για το ξύλο που τρώμε από την κυβέρνηση –δεν εννοώ τα μέτρα που θα έλθουν, αυτά ξέραμε από πέρυσι πως θα τα υποστούμε, ήταν το κόστος για να σωθούμε από εκεί που μας είχε οδηγήσει η ΠΦΑ κυβέρνηση, όπως τα προηγούμενα μέτρα ήταν για να σωθούμε από εκεί που μας είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Για το ξύλο που τρώμε καθημερινά μιλάω, όταν βλέπουμε και ακούμε τα πεπραγμένα των κυβερνώντων, αυτόν τον καταπληκτικό συνδυασμό έπαρσης και ανικανότητας και εκδικητικότητας και διαφθοράς και εξυπνακισμού που εκλύει κάθε πόρος του σώματος ΣΥΡΙΖΑ –στην κυβέρνηση, στα μέσα επικοινωνίας, στα πειθαρχικά συμβούλια, στο «Χίλτον», στη Βουλή, ακόμη και στη Δικαιοσύνη.

…Κείνο το λείψανο που φύτεψες στον κήπο σου τον άλλο χρόνο,
Αρχισε να βλασταίνει; Πες μου, θ’ ανθίσει εφέτο;
  • Την απάντηση στο ερώτημα του Ελιοτ την ξέρουμε: τα λείψανα, εξουσιαστικά ή άγια, δεν ανθίζουν, θάβονται· ή γίνονται μνημεία για να προσκυνούν οι εύπιστοι και να κερδίζουν οι πανούργοι.
Πάμε παρακάτω λοιπόν –γιατί είναι ζεστός και φιλικός φέτος ο Απρίλης· πρέπει να το πάρω απόφαση, να κατέβω στα Λεχαινά, να ασχοληθώ με τον κήπο και το περιβόλι μου, να φυτέψω λουλούδια για το καλοκαίρι.
γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Ακόμη καιοι μουσουλμάνοι ηγέτες έχουν αντιληφθεί ότι σίγουρος παράδεισος είναι επί της γης· είναι φορολογικός και τον προσφέρουν οι –επίσης ουκ ολίγες –Παρθένες (Νήσοι).
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ
nnn
Ολέθρια, Διόδωρε: αρχή πάσα σε ουτιδανούς. Εκτός από ευπρέπεια και ήθος, τους λείπει και ο νους.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
nnn
…Εκ νέου μεταστροφή στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, σαν να ξυπνά από λοβοτομή… Τώρα εγώ φταίω που θυμάμαι ότι στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ο αντι-ήρωας πρωταγωνιστής ονομάζεται Αλεξ;..
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
Επιδημία αμνησίας έχει ενσκήψει στον ΣΥΡΙΖΑ: άλλος δεν θυμάται να δηλώσει το εκατομμύριο, άλλος ξεχνά την εταιρεία που έχει ιδρύσει –και όλοι μαζί ξεχνούν όσα υποσχέθηκαν. Ξεχνούν ακόμα αυτά που είπαν χθες και λένε τα αντίθετα σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Ο Κατρούγκαλος δηλώνει κομμουνιστής, ο Καμμένος είναι δηλωμένος εθνικόφρων και ο εκ των «53ρηδων» Ευκλείδης μπαινοβγαίνει στο Χίλτον με κόκκινο σακίδιο στην πλάτη. Πολύ παρδαλή η ευρισκόμενη καθ’ οδόν ελπίς.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΨΑΧΝΩΝ
nnn
Τον βλέπω στην τηλεόραση να μιλά στους βουλευτές του. Τον λυπάται η καρδιά μου –πού πήγε ο οίστρος, το ταμπεραμέντο, το τσαγανό; Ούτε καν να κοιτάξει τους βουλευτές τολμούσε.
Γ. Κ., @OTENET.GR
nnn
Δεν μειώνονται περαιτέρω οι συντάξεις –απλώς ελαττώνει το άθροισμα κύριας-επικουρικής. Ευκλείδειος-Τρυφώνειος Συμφωνία σε ελάσσονα κλίμακα όπου, παραδόξως, το quartetto Velculescu συνθέτει και αυτοί εκτελούν.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Μην είσαι απαισιόδοξος, Διόδωρε: το γινόμενο (Γεννηματά Χ Θεοδωράκης) ακόμα και αν ως αριθμοί είναι «φανταστικοί», εφόσον οι δυνάμεις είναι «άρτιες», το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό.
ΣΑΪΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, @HOTMAIL.COM
nnn
Η «μάχη» με το ΔΝΤ και η «λεβέντικη» ομιλία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μου θύμισε μια αρβανίτικη παροιμία: «Πόρδ ν χι» (Πορδή στη στάχτη…).
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ