Με τον ερασιτεχνικό χειρισμό της υπόθεσης υποκλοπής συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ η κυβέρνηση βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να κερδίσει ξανά και το 2016 το «Χρυσό Βατόμουρο» της χειρότερης διαπραγμάτευσης, που ως γνωστόν είχε κερδίσει από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2015!

Ο κ.Τσίπρας δίνοντας τις μεγαλύτερες δυνατές διαστάσεις στο θέμα των υποκλοπών- παρασύροντας μάλιστα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και πουλώντας για μία ακόμη φορά αγριάδες κατά του ΔΝΤ το μόνο που κατάφερε είναι να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Κατ αρχήν οι σχέσεις του ΔΝΤ με την Αθήνα έφτασαν σε οριακό σημείο. Με την κυρία Λαγκάρντ να στέλνει στον Έλληνα Πρωθυπουργό μία προσβλητική επιστολή στην οποία όχι μόνο να υπονοεί σαφώς ότι υπεύθυνη για την υποκλοπή είναι η ελληνική πλευρά η οποία θα έπρεπε να διαφυλάσσει την ασφάλεια των συνομιλιών αλλά και να χαρακτηρίσει «ανοησίες» τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί προσπάθειας του ΔΝΤ να δημιουργήσει πιστωτικό γεγονός με την Ελλάδα για να υποσκάψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και να αμφισβητεί την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης – « οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης » – αλλά και την πεποίθηση της Αθήνας ότι η τελική συμφωνία για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται πολύ κοντά.

Το χειρότερο, όμως ,είναι ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση ο κ.Τσίπρας έσπρωξε και το Βερολίνο να πάρει θέση υπέρ του Ταμείου- όπως αναμενόταν. Εξάλλου ο κ. Σόιμπλε ήταν αυτός που ζητούσε εξ αρχής και μετά επιτάσεως – και επιμένει – στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν δυστυχώς και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν – με μόνον τον κ. Πιτέλα της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Κοινοβουλίου να παίρνει αποστάσεις από το Ταμείο.

Με λίγα λόγια -ο κ. Τσίπρας μετά από 14 μήνες στην εξουσία κι ενώ υποχρεώθηκε να κλείσει τις τράπεζες πριν υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο επειδή πίστευε ότι εκείνος θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν ,ή ότι αν απειλούσε την Ευρώπη με την χρεοκοπία της Ελλάδος η Γερμανία θα έκανε πίσω – κάνει πάλι τα ίδια .

Πουλάει μαγκιές και φτηνούς τσαμπουκάδες σ αυτούς από τους οποίους εξαρτάται απολύτως η χρηματοδότηση της χώρας , η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έξοδος της οικονομίας από τα Μνημόνια.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η ανερμάτιστη συμπεριφορά του και οι λαϊκίστικες κορώνες του θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Όχι μόνο δεν θα διώξει το ΔΝΤ αλλά αντίθετα είναι πολύ πιθανό πως στο τέλος θα αναγκαστεί να δεχθεί πιο σκληρά μέτρα μπας και κερδίσει την εύνοια της κυρίας Λαγκάρντ ώστε να συναινέσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι μικρομεγαλισμοί πληρώνονται .