Η νέα κανονικότητα
Επιτέλους, γινόμαστε όπως μας ξέραμε: ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει εκλογές και ο Πρωθυπουργός τού απαντά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Νομίζω ότι από την εποχή του Σαμαρά είχε να γίνει αυτό, πάει ενάμισης χρόνος. Μάλλον δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει στην ελληνική ιστορία αυτό, να έχει περάσει τόσος καιρός και να μην έχει ζητήσει εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση.
Αλλά όχι ακριβώς όπως μας ξέραμε: μου φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά τον Εμφύλιο δημιουργείται μόνιμο στρώμα φτωχών, ημερολόγιό μου. Δεν λέω πως είναι ίδια με τη φτώχεια που είχαμε παλιά, τότε που θρηνολογούσε ο Καζαντζίδης για αυτούς που έφευγαν αμέτρητοι από την κατεστραμμένη χώρα για «τις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές», για τον Καναδά και την Αυστραλία.
Εχει συσσωρευθεί πλούτος από τότε: τα χωριά ξαναχτίστηκαν, οι πόλεις επεκτάθηκαν, γέμισαν οι δρόμοι αυτοκίνητα, τα σπίτια έπιπλα και ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές. Γέμισαν παραλίες και βουνά «δεύτερες κατοικίες» –αυθαίρετες βέβαια, αλλά το έχουμε ξεχάσει πια αυτό· μόνο το όνομα που «είναι η ψυχή μας» δεν ξεχνάμε με τίποτα.
Τώρα η χώρα είναι ξανά κατεστραμμένη από τον εξαετή λυσσασμένο κομματικό αγώνα. Η νέα γενιά θα πουλήσει τις δεύτερες κατοικίες που έχτισαν παππούδες και γονείς για να μπορέσει να κρατήσει την αναγκαία πρώτη. Η διψήφια ανεργία θα είναι ενδημική για χρόνια πολλά –μπορεί και για δεκαετίες αν πετύχει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαφανίσει την ιδιωτική οικονομία.
  • Και γιατί να μην πετύχει; Εδώ πέτυχε το περυσινό «σχέδιο Γλέζου», να θεωρηθούν πλούσιοι όσοι έχουν στις τράπεζες πάνω από 20.000 ευρώ και επομένως να τους πάρουμε τα παραπάνω, να χτίσουμε τον σοσιαλισμό: κατά 500 εκατομμύρια μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Ιανουάριο, πήγαν για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα άλλα δοσίματα, διαβάζω στις εφημερίδες. Και σε λίγο θα αρχίσουμε να πληρώνουμε τον φόρο εισοδήματος…
  • Υπάρχει και άλλη μεγάλη διαφορά: δεν μπορούν οι άνεργοι να φύγουν για στοές και φάμπρικες. Γιατί έχει πλημμυρίσει η Ευρώπη μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν φθάσει από χώρες που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από την τότε δική μας, τη μετεμφυλιακή. Δεν μπορούμε εμείς να τους ανταγωνιστούμε σε δυστυχία, καλομάθαμε εδώ και δύο γενιές.
Αυτή λοιπόν είναι η νέα μας κανονικότητα: όσοι παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ τον μήνα θα δακτυλοδεικτούνται ως «εχθροί του λαού», οι άνεργοι θα ζουν με βοηθήματα και με μερίδιο της σύνταξης των γονέων και παππούδων, όσο ζουν αυτοί –συν/πλην 50.000 πρόσφυγες που θα ζουν και αυτοί με βοηθήματα, δεν κάνουν διαφορά. Οι αντιπολιτεύσεις θα ζητούν εκλογές, οι κυβερνήσεις θα υπόσχονται ότι θα εξαντλήσουν την τετραετία αλλά όποτε τις βολεύει θα στήνουν κάλπες.
  • Βεβαίως, όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε, ως επιδόρπιο στα φτωχά μας γεύματα, ηθικότητα και δικαιοσύνη –ας πούμε, οι δικαστές έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση για την τραπεζική χρηματοδότηση των μεντιακών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση θα στήσει όμως, μέσω της Βουλής, Εξεταστική Επιτροπή. Οποια απόφαση των δικαστών δεν της αρέσει, θα την ξαναδικάζουν οι βουλευτές της –αλλά γιατί δεν τις αναλαμβάνουν από την αρχή τις υποθέσεις, να μην κάνουμε διπλό κόπο;
Αγια-Σωτήρω


Από τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αυτό που μου έμεινε, ημερολόγιό μου, είναι η ζήλια: ζηλεύω αυτούς που δουλεύουν στα «Νέα» και στο «Βήμα». Αυτοί οι τύποι εκεί είναι μέσα σε όλα, ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις με τα πρωτοσέλιδά τους.
Εγώ δεν είμαι άπληστος να είμαι πρωτοσέλιδος, να με μετράνε με τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς: λίγες γραμμές στις μέσα σελίδες να έγραφα, να είμαι τουλάχιστον ίσος με βουλευτή.
  • Πρέπει κάτι να κάνουν και οι συντάκτες της «Καθημερινής», να φανούν και αυτοί αντάξιοι των προγόνων τους, της εποχής που λεγόταν πως «»Βήμα» και «Καθημερινή» ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις» –χάρη στον Τσίπρα και στον Μητσοτάκη, να χαίρονται οι ψυχές και της Βλάχου και του Λαμπράκη.
  • Η άλλη είδηση, πως θα συνεργαστούν Ρωσία – Ελλάδα σε θέματα κβαντικής φυσικής, με γέμισε περηφάνια: αναγνωρίζεται παγκοσμίως πια πως δεν υπάρχει άλλη χώρα που στην κανονικότητά της να είναι όλα τόσο αβέβαια. Η ελληνική αρχή της αβεβαιότητας είναι -∞≤ (Καμμένος Χ Τσίπρας) ≤ +∞ δεδομένου ότι οι πολιτικές θέσεις των δύο συγκυβερνώντων μεταβάλλονται από -∞ έως +∞.
  • Για το γινόμενο (Γεννηματά Χ Θεοδωράκης) δεν ξέρει κανείς αν υπάρχει, αν ορίζεται στο σύνολο των πραγματικών αριθμών, δεδομένου ότι και οι δύο ανήκουν σε μιγαδικούς χώρους. Είναι μία από τις δυσκολότερες πολιτικές εξισώσεις.
  • Αλλά στις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα τεθεί απλούστερο θέμα: αν η τομή των συνόλων (Ελλάδα) ∩ (Φεστιβάλ) = (κενό σύνολο) ενώ η τομή των συνόλων (Γη) ∩ (Φεστιβάλ) = (Βέλγιο), για ποιο φεστιβάλ πρόκειται και ποια είναι η εθνικότητα του διευθυντή του;
  • Δυστυχώς δεν είναι εδώ ο Μπούφος που είναι γερός στα μαθηματικά, όπως όλα τα γλαυκοειδή, να ελέγξει αν είναι σωστοί οι συλλογισμοί μου: μόλις άκουσε την είδηση πως στο LM Village θα πάνε 350 πρόσφυγες, πήρε την Μπούφα του και πετάξανε να βοηθήσουν –γιατί στην επικράτειά μας, στην παραλία της Μυρσίνης, ανάμεσα Λεχαινά και Νιοχώρι, βρίσκεται ο οικισμός-φάντασμα που θα ξαναζωντανέψει.
Υποθέτω ότι ο εκ Συρίας δήμαρχός μας Ναμπίλ Μοράντ ενδιαφέρθηκε να φέρει εκεί τους συμπατριώτες του –λαμπρή ιδέα να χρησιμεύσει σε κάτι το όμορφο μικρό τουριστικό χωριό που χτίστηκε πριν από 20 χρόνια από τη Μυρσίνη και τα Λιόσια Αττικής και κάποια στιγμή ερήμωσε γιατί το κράτος είπε πως το οικόπεδο είναι δικό του και όχι της Κοινότητας Μυρσίνης –έτσι μου φαίνεται.
Εκεί κοντά είναι παμπάλαιο ξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Αγια-Σωτήρω το λέμε εμείς. Μακάρι η ονομασία του να είναι οιωνός για τις οικογένειες που βρήκαν καταφύγιο εκεί, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Τελικά, ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίζει στην Ελλάδα η Πρωταπριλιά είναι να την ανακηρύξουμε σε –κατ’ εξαίρεσιν –Ημέρα της Αλήθειας. Με μουσικό μανδύα το παιδικόν άσμα: «Πολλά ψέματα είπαμε ολά, ολά. Ας πούμε και μια αλήθεια βατσιτσέλο-βατσιτσό (δις)».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΕΥΔΟΠΛΗΚΤΟΣ
nnn
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη μετάλλαξη του Mega σε ΕΡΤ4. Ελπίζω, αν περιοριστεί και η έντυπη ενημέρωση σε 4 εφημερίδες, να μη δούμε στο logo σας κανένα σφυροδρέπανο…
Παν. Αργύρης, @gmail.com
nnn
Ο Χριστός είπε «Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην· ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν». Ο Κουρουμπλής, ως ορθόδοξος χριστιανός, μάλλον ορθά εκφράσθηκε για το Προσφυγικό. Οχι, πάντως, ως έλληνας πολίτης.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Καλό μήνα και καλό κουράγιο για να αντέξουμε τις ψευτιές όλης της χρονιάς –ευτυχώς ήρθε για τα καλά η άνοιξη με τις μυρωδιές της και τα χρώματά της.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM
nnn
Μετά το «θερινό Νταβός» και το σχέδιο «Σίρλεϊ Μπάσεϊ», θα πρότεινα στον Μάρδα το νέο σχέδιό του για τους πρόσφυγες-επενδυτές να το ονομάσει «από τη Συρία έρχομαι και στην κορφή κανέλα».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Και άντε τώρα, μέσα στα τόσα άλλα, να πληροφορηθείς ότι έχεις φάει πρώτη φορά κρέας πιθήκου. Δεν αντέχεις για δεύτερη…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
nnn
Θα συνιστούσα στον κ. υπουργό Παιδείας να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η Ιδιωτική Εκπαίδευση σε ένα κομμουνιστικό κράτος όπως η Κίνα και να ρωτήσει και τον κ. Τσίπρα για την προσωπική του εμπειρία την ελληνική, πριν εφoρμήσει ακάθεκτος να την κατεδαφίσει.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Με το βιβλίο «Η χρησιμότητα του άχρηστου» εμφανίστηκε στη Βουλή ο Κατρούγελως. Αυτοβιογραφικό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ